Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Abdürrahim Özmen

Abdürrahim ÖzmenKürdistan Sosyalist Solu Kitabı yazarı
Yazar
8.5/10
3 Kişi
5
Okunma
3
Beğeni
1.604
Görüntülenme

Hakkında

Unvan:
Akademisyen-Yazar

Okurlar

3 okur beğendi.
5 okur okudu.
10 okur okuyacak.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Kürt solunu Türkiye solunun ağırlıklı akımlarından ayıran, belki de, Kemalizme yönelttiği radikal eleştiriler idi. Ama, PKK örneği, Kemalizmin bir "pattern" olarak sorgulanmadığını, tam aksine "tek parti, tek ideoloji, kutsallaşmış tek adam" prensibinin pekala Kürtleştirilebileceğini de göstermekteydi.
Sayfa 55 - Kitabın başında yer alan, Hamit Bozarslan'a ait "TÜRKİYE'DE KÜRT SOL HAREKETİ" isimli makaledenKitabı okudu
Aynı şekilde, 1920'li yıllarda bazı Irak ve Türkiye Kürtlerinin Sovyetler Birliği ile temasa geçmeye çalıştıkları, kendi adıyla bilinen bir isyanın lideri olan Şeyh Mahmud Bezirci'nin Lenin'e bir mektup yazdığı, bir Kürt delegasyonunun Sovyet temsilcileri ile görüştüğü, Türkiye'de kurulan ve Şeyh Said isyanının örgütleyicisi olarak kabul edilen Azadî Cemiyeti'nin de Sovyetler Birliği ile temasa geçmeye çalıştığı bilinmektedir. Fakat bu temas arayışlarının, aralarında 1919-1922 dönemi Kemalist hareketinin de bulunduğu diğer bazı hareketlerde gözlemlendiği gibi, pragmatik nedenlere dayandıklarını, Sovyet yanlısı bazı söylemlere rağmen, ideolojik bir mahiyete sahip olmadıklarını söyleyebiliriz. Daha sonraki aşamalarda, Komintern, Türkiye Komünist Partisi ve Sovyetler Birliği'nin Kürt hareketine büyük bir kuşkuyla yaklaştıkları, Hoybun-Taşnakutyan ittifakı ile gerçekleştirilen Ağrı Dağı İsyanı'nın Sovyetlerin de askeri yardımıyla bastırıldığı bilinmektedir. Irak Komünist Partisi'nin "Kürtlerin tam istiklalini" destekleme vaadine rağmen, Sovyetler Birliği'nin Türkiye yanlısı siyasetinin Ortadoğu'nun tümündeki Kürt milliyetçilerini "sol"dan uzaklaştırdığını düşünebiliriz.
Sayfa 20 - Kitabın başında yer alan, Hamit Bozarslan'a ait "TÜRKİYE'DE KÜRT SOL HAREKETİ" isimli makaledenKitabı okudu
Reklam
Kürt solu Leninizm öncesi —hatta sınıf savaşları teorisi olarak Marksizm öncesi— Marksizmin yabancılaşma konusundaki açılımlarının farkına bile varamadı. Bu anlamda, Türkiye, Ortadoğu ve "azgelişmiş ülkeler" sol hareketleriyle ortak bir kaderi paylaştı. Aynı şekilde, 1960'larda daha çok sosyal mücadeleler olarak anlaşılan bir soldan, giderek, bir ideoloji olarak kabul edilen bir sola, bir mücadele geleneği ve sosyalizasyonu olarak algılanan "teşkilat"tan, her şey ve tek şey anlamına gelen Leninist partiye geçiş de, Kürt solunun önüne önemli bir handikap olarak çıktı. Bazı Kürt partiler bu engeli "sosyal demokratlaşma" yoluyla aşmaya çalıştılar, Kürt solunun en radikal misalini oluşturan PKK ise, çözümü liderin kutsallaştırılmasında aradı ve buldu.
Sayfa 55 - Kitabın başında yer alan, Hamit Bozarslan'a ait "TÜRKİYE'DE KÜRT SOL HAREKETİ" isimli makaledenKitabı okudu
Henüz kayıt yok

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
Henüz kayıt yok