Abraham Flexner

Abraham FlexnerFaydasız Bilginin Faydası yazarı
Yazar
8.6/10
10 Kişi
24
Okunma
3
Beğeni
626
Görüntülenme

Abraham Flexner Sözleri ve Alıntıları

Abraham Flexner sözleri ve alıntılarını, Abraham Flexner kitap alıntılarını, Abraham Flexner en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
"Biz, evrenin gözüyüz. İnsanlık, kendisi dahil, evrene bakar ve onun şanslı gözlemcilerinden biri olarak önünde beliren manzaraya alkış tutar. Güzellik bakanın gözündedir; dünyanın ve zihnin güzelliği bizim içimizdedir."
Öğrenim kurumlarının amacı merakı kıvılcımlandırmak olmalıdır; bu amaçtan, doğrudan uygulamalara yönelik kaygılarla ne kadar az saparlarsa sadece insanlığın refahına değil, bununla aynı derecede öneme sahip ve modern zamanlarda entelektüel hayatı yönlendiren bir tutku olan entelektüel ilginin tatminine de katkıda bulunmaları olasıdır. "
Reklam
"Düşünce özgürlüğü, bilginin ilerlemesinde sadece bir araç değildir, demokrasi ve hoşgörünün temel unsuru olarak da insan refahı için vazgeçilmez önemdedir. Özgür araştırma, sanatın yaptığı gibi, ruhu yüceltir ve aşina olduğumuz şeylere yeni bir açıdan bakmamızı sağlar. Yani, dünyamızı gerçek anlamda değiştirir."
Delidolu Yayınevi
"Bilimsel yaratıcılık, deli gömleği giydirilmiş hayal gücüdür. "
Nükleer fizik ve karadelikler üzerine çalışmalarıyla tanınan fizikçi John Wheeler, evreni büyük bir U harfi şeklinde çizmeyi severdi. Harfin bacaklarından birinin üstüne bir göz çizerdi. Biz, evrenin gözüyüz. Insanlık, kendisi dahil, evrene bakar ve onun şanslı gözlemcilerinden biri olarak önünde beliren manzaraya alkış tutar. Güzellik bakanın gözündedir; dünyanın ve zihnin güzelliği bizim içimizdedir. Deneyler ve denklemler, teoriler ve teleskoplar, kütüphaneler ve laboratuvarlar gökten düşmedi. Hepsi gezegenimizde yapılan zanaattır. Insan zekasının, merakının ve gözüpekliğinin bilimde son derece hızlı ilerlemeler kaydedilmesini sağlayarak varoluşumuzun etrafındaki sır perdesini gittikçe daha fazla araladığı sıradışı bir çağda yaşıyoruz.
Basketbol topu büyüklüğündeki Sovyet uzay aracı Sputnik'in 4 Ekim 195 7'de dünya yörüngesine fırlatılması son derece önemli bir başka itici güç oldu. Sputnik, Amerikan eğitimi ve araştırması için bir dönüm noktasıydı. Bilim müfredatı pratik deneylere ağırlık verecek biçimde yenilendi, NASA'nın kuruluşuna yol açtı ve uzay yarışını başlattı; Savunma Bakanlığı bünyesinde ileri araştırma ajansı DARPA'nın kurulmasını, bilim ve mühendislik için ayrılan araştırma fonlarında önemli bir artış yaşanmasını sağladı. Bugünkü mikroelektronik ve İnternet çağı başlangıcının izini doğrudan Sputnik etkisinde bulabiliriz.
Reklam
Fizikte sevilerek anlatılan bir hikaye vardır. Enrico Fermi usanmış bir halde, artık yeryüzünü keşfetmeleri gereken şu son derece olağanüstü ve yetenekli uzaylıların nerede olduğu­nu sorunca Szilard muzipçe şöyle yanıtlar: "Onlar aramızda ama kendilerine Macar diyorlar."
Sayfa 10 - dönemin Macar biliminsanları ve matematikçilerinden oluşan gruba "Marslılar" denilmektedir.
Olasılık hesaplan ise bütünüyle, asıl dertleri kumar oyunlarını akılcılaştırmak olan matematikçilerce keşfedilmişti. Hedefledikleri, pratik amaca ulaşmalarını sağlamasa da; her tür sigorta için bilimsel bir temel sundu ve on dokuzuncu yüzyıl fiziğinin büyük bir bölümü de ona dayanmış oldu .
"Bilim ve teknoloji her zaman aydınlık kadar karanlığı da beraberinde getirir. Yeni bilgi, insanlığın yararına olduğu gibi zararına da kullanılabilir."
Delidolu Yayınevi
"Bilgi ulusların ve disiplinlerin sınırlarını rahatlıkla aştığı için belirli merkezlere veya alanlara nedensellik yüklemek söz konusu olduğunda da aynı şey geçerli. Sonuçta, bilim tamamen küresel, hatta evrensel bir girişimdir."
Delidolu Yayınevi
Reklam
"Kullanıldıkça artan tek kaynak bilgidir."
Delidolu Yayınevi
Faraday
Eşsiz kariyerinin hiçbir döneminde faydayla ilgilenmedi. Tamamen evrenin gizemlerini, önce kimyasal gizemleri, sonraki dönemlerde ise fiziksel gizemleri çözmeye odaklanmıştı. En küçük bir fayda kaygısı, hiç dinmeyen merakını sınırlardı. Sonuçta fayda sağlandı; ancak bu hiçbir zaman, Faraday'in durmaksızın sürdürdüğü deneylerini değerlendirebilecek bir ölçüt olmadı.
Delidolu Yayınevi
"Biz, evrenin gözüyüz. İnsanlık, kendisi dahil, evrene bakar ve onun şanslı gözlemcilerinden biri olarak önünde beliren manzaraya alkış tutar. Güzellik bakanın gözündedir; dünyanın ve zihnin güzelliği bizim iiçimizdedir. Deneyler ve denklemler, teoriler ve teleskoplar, kütüphaneler ve laboratuvarlar gökten düşmedi. Hepsi gezegenimizde yapılan zanaattır. İnsan zekasının, merakının ve gözüpekliğinin bilimde son derece hızlı ilerlemeler kaydedilmesini sağlayarak varoluşumuzun etrafındaki sır perdesini gittikçe daha fazla araladığı sıradışı bir çağda yaşıyoruz."
Delidolu Yayınevi
"Bilim veya hümanizm alanında, zihinsel özgürlüğün meşrulaştırılması, yaratıcılıktan çok daha öteye varır; çünkü bu, insani farklılıklar yelpazesinin tamamına karşı hoşgörüyü içerir. İnsanlık tarihi karşısında, ırk ya da din temelli sevgi ya da nefretten daha aptalca ve gülünç ne olabilir? İnsanlık senfoniler, resimler ve engin bilimsel hakikati mi istiyor, yoksa Hıristiyan senfoniler, Hıristiyan resimler, Hıristiyan bir bilim veyahut da Musevi senfoniler, Musevi resimler, Musevi bir bilim mi istiyor?"
Delidolu Yayınevi
Yeryüzündeki ve belki de evrenin başka bir yerindeki yaşamın kökeni nedir? Beynimizin içinde bizi bilinçli ve insan kılan şey ne? Yarının dünyası neler getirecek? Merak ve hayal gücü insanlıkla paylaştığımız temel niteliklerdir. Einstein 1939 Dünya Fuarı'ndaki konuşmasına bilimin kamuyla ilişkilenmesine yönelik tutkulu bir çağrıyla başlamıştı: "Sanat gibi bilimin de görevini bütünüyle ve eksiksiz bir şekilde tamamlayabilmesi için başarılarının sadece yüzeysel olarak değil, içkin anlamlarıyla halkın bilincine girmesi gerekir."
Delidolu Yayınevi
45 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.