Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Adam Sharr

Adam SharrHeidegger’in Kulübesi yazarı
Yazar
7.1/10
16 Kişi
59
Okunma
0
Beğeni
901
Görüntülenme

Adam Sharr Sözleri ve Alıntıları

Adam Sharr sözleri ve alıntılarını, Adam Sharr kitap alıntılarını, Adam Sharr en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Heidegger'in yazılarıyla düzgün bir şekilde uğraşmak için, onun Todnauberg'deki yaşamı ve bu yaşamın koşulları ile detaylı bir biçimde ilişki kurulmuş olmalıdır.
"Felsefi çalışma, bir münzevinin tuhaf uğraşı olarak yürütülemez. Felsefi çalışma köylülerin yaptığı çalışmanın tam ortasına aittir."
Sayfa 68 - HeideggerKitabı okudu
Reklam
“Sınır bir şeyin durduğu yer değildir (...) sınır bir şeyin bulunuşunun başladığı yerdir”
Sayfa 52 - Şubat 2017Kitabı okudu
Filozofa göre, inşa insanların kendilerine dünyada yer biçme çabasını zamanla fiziksel bir yapıya kavuşturur. (…) Kişilere kendilerini keşfe çıkacakları yerler sunabilir. Heidegger mimarlığın geçmişte bu minvalde anlaşıldığını, ancak teknolojinin dur durak bilmez yükselişinin bu anlayışın üstünü örttüğünü fark etmiştir.
Sayfa 2 - Şubat 2017Kitabı okudu
Kirsal bolgenin dusunmeye sevk ettigi gorusune sahipken entellektuel dusunmeler icin kaynak saglayanin ozellikle , doganin donusumleri oldugunu iddia eder
Heidegger'e göre, doğru düşünme varlık olgusu ve onun izleriyle son derece uyumludur. Bu izler (kendi gölgemiz, tepelerin uzaktan görünüşü, kuş cıvıltıları veya ırmağın şırıltısı gibi) bize mucizevi varlığımızı anımsatır. Dünyanın kimi zaman göründüğü gibi ne kadar harika bir yer olduğunu hatırlatır. Heidegger'e göre, bu izlerin farkına vardığımızda -kendi varlığımızın farkına varmayı hatırladığımızda- bir nevi soluklanma anı yaşarız. Böylesi anlar, insanların kendilerini daha büyük bir resmin içine, bir ömürden çok daha uzun bir zaman dilimi içine yerleştirmelerini ve cüzi meselelere karşı gereken mesafeyi almalarını sağlar.
Sayfa 8 - Şubat 2017Kitabı okudu
Reklam
Bu kitap bir insan ve yer arasındaki kuvvetli bir ilişki hakkındadır.
Sayfa 3 - Ağustos 2017, 2. BaskıKitabı okudu
Felsefe, bilgiclik taslamayla ilgili sirlarla dolu bir ugras degil, sorusturularak yasanmis bir hayattir.
"İşverenler azap çekseler bile (…) uzun zamandır unutmuş oldukları veya hiç bilmedikleri şeyleri öğrenmeleri konusunda diretiyorum; bir şeyi iyi yapmak için zamana ihtiyacınız olduğu konusunda (…) Demek istediğim, (zamana) ihtiyacım var, çünkü aksi halde bir atmosfer yaratamam; atmosferi olmayan bir bina yapmanın bana ne hayrı dokunacak ki? Bunu böyle yapmak zorundayım. Bu bende bir saplantı, çünkü pencerelerin önemli olduğuna inanıyorum, kapılar ya da kapı menteşeleri, tüm bu şeyler benim için önemli. Bundan dolayı bu şeylerde dikkatli olmak zorundayım, aksi halde bu atmosferi yaratamam ve yaptığım iş de bütün anlamını kaybeder. Ben böyle çalışıyorum." Peter Zumthor
Sayfa 108 - Şubat 2017Kitabı okudu
Ufuk, toprağın gökle buluştuğu, ama mekanda yeri kesin olarak belirlenemeyen yerdir. Ufka varmak imkansızdır. (…) bir kişinin ufkundan bahsederken, onun dünya görüşünü belirleyen fikirlerini kastederiz ve bu minvalde kişilerin ufuklarını genişletmesinden dem vururuz. Heidegger de ufuklara bu anlamda değinir. (…) Böylesi ufuklar kişinin kendisiyle ilişki kurmasını ve bu temelde çevresindeki dünyayla özdeşleşmesini sağlayan gerçek veya hayali görünüşler oluşturur. Nasıl toprak ile gök arasındaki ufuk kesin olarak bilinemiyorsa, bu ucu bucağı açık metaforik ufuklar da tam olarak kavranamaz. Heidegger'e göre, böylesi ufukların kavranılamazlığı son kertede yaşamın gizemliliğini gösterir.
Sayfa 59 - Şubat 2017Kitabı okudu
Reklam
Şeylere yakın olmak
Filozof şeyleri günlük hayattaki varoluşun gösterişsiz ama önemli yönlendiricileri olarak görür. İnsanlar şeyleri çoğu zaman üzerinde düşünmeden kullanır. (…) Yakınlık böylelikle bir dolaysızlık işlevi görür: Bir kişi dolaysız bulduğu şeye -gerçekte ondan çok uzakta olsa bile- yakındır; dolaysız bulmadığı şeye ise -gerçekte ona yakın olsa bile- uzaktır. Heidegger'e göre, bir şeyin ayırt edici özelliği, insanları kendilerine daha fazla yakınlaştırma, onların kendi varoluşlarına ve dörtlüye bağlanmasına yardım etme olanağıdır.
Sayfa 37 - Şubat 2017Kitabı okudu
Heidegger, düşünmenin aslında bir ormancının Karaorman'da izlediği patikayı takip etmeye benzediğini ileri sürer. Bu benzetmenin üzerinde çokça durur. Ormancının yolu kafa karıştırıcıdır, etrafı yoğun bir ağaç kütlesiyle çevrilidir ve uzağı görmek pek mümkün değildir. Filozofa göre, yürüyüşçü bir yolu, sonunda bir yere varacağı inancıyla izler.
Heidegger'e göre, gündelik yasam gibi binalar da varlığın yetkesinin gölgesi altındadır. Ona göre, bina insanın varoluşunu konumlandırır. Binanın insan varlığının etrafında şekillenip düzenlendiğine, aynı zamanda bu varlığın faaliyetlerini zamanla düzene soktuğuna inanır. En iyi halde, bina sakinleri yapıyı kendi ihtiyaçlarına göre inşa eder ve sonradan iskân etme biçimlerine göre orayı yeniden düzenlerler. Buna karşılık bina da onların yaşamını düzenler. Heidegger'e göre, binanın kendisi de insan varlığının yerini tutar [stand for]. Bir bina yerin ve oturanların özelliklerine göre inşa edilir, içinde bulunduğu fiziksel ve beşeri topoğrafyayla şekillenir. Dahası toprağın meyvelerinden; taş, ağaç ve metallerden yapılır. Heidegger için bina soyut nesnelerden çok onun içinde oturan insanlarla ilgilidir. Nitekim bir binanın biçimi o insanların değer ve inanç sistemini yansıtır. Ayrıca binanın biçimi varlıklara ve yokluklara da işaret eder; bir sakinin orada bulunuşunu [presence] kanıtladığı gibi bulunmayışını da [absence] gösterebilir.
Mimaride, "sürdürülebilir" düşünme Heidegger'in oturma ve mekan üzerine çalışmaları ile ilişkilendirilmiştir.
Sayfa 118 - Ağustos 2017, 2. BaskıKitabı okudu
"Kilin içi oyularak testi şekli verilir Testinin etkinliği hiçliğindedir" LAO TZU
Sayfa 29 - Şubat 2017Kitabı okudu
118 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.