Ahmed Bin Mahmud

Ahmed Bin MahmudSelçukname yazarı
Yazar
9.7/10
4 Kişi
22
Okunma
2
Beğeni
512
Görüntülenme

Hakkında

Göynüklü Ahmed Efendi veya Ahmed bin Mahmud, yüz yılı aşan hayatı boyunca, özellikle de 18. yüzyılın ilk yarısına ilişkin olarak Osmanlı Devleti tarihinin pek çok olayı hakkında görgü tanığı sıfatıyla tuttuğu notlarla birinci elden bilgiler ve gözlemler aktarmış Osmanlı bürokratı ve tarihçisidir. Tahminen 1650`lerde Bolu ilinin Göynük ilçede doğmuştur. Bu tahmin II. Viyana Kuşatması sonrasındaki askeri yenilgiler nedeniyle devlet erkanının Ayasofya`da bir toplantı sonucu 6 Kasım 1687`de IV. Mehmed`i tahttan indirmesi olayını gördüğüne ait bilgiden ve o tarihte bu isyanın eleştirisini yapabilecek kadar olgun bir yaşta olmasından kaynaklanmaktadır. Uzun bir ömür sürmüş olmasına rağmen hayatı ve Tarih`i hakkında çok az bilgi bulunmaktadır. Tarih`i ve diğer bazı bilgiler tek bir mecmuada toplanmış olup, hayatı hakkında bilinenler bu mecmuaya düştüğü notlardan ibarettir. Osmanlı tarih yazarları arasında hak ettiği yeri alması da geç bir aşamada, 20. yüzyıl araştırmacıları sayesinde gerçekleşmiştir. Özellikle, Romen tarihçiler Göynüklü Ahmed Efendi`nin Prut Seferi`ne (1711) dair kaydettiklerinin Moldavya tarihi için yeni ve çok önemli bilgiler içerdiğine dikkat çekmişlerdir.
Tam adı:
Göynüklü Ahmed Efendi
Unvan:
Osmanlı Bürokratı, Tarihçi, Yazar
Doğum:
Göynük, Bolu, Türkiye, 1650

Okurlar

2 okur beğendi.
22 okur okudu.
9 okur okuyacak.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Sultan Sencer'in Oğuzlara Esir Olması
Sultan Sencer, Oğuzlar ile şiddetle savaştı. Oğuzların hepsi ölümü tercih ederek, savaşta sabır gösterdiler. Netice de sabır ile Sultan Sencer'e karşı zafer buldular.
Sayfa 241 - Tercüman 1001 Temel EserKitabı okudu
Sencer'in Sultan Oluşu ve Horasan da oturması
Netice de Sultan Sencer galip geldi. Mahmud firar etti. Sultan Sencer ona, "Ben Irak'a onun durumunu düzeltmesi için geldim. Kendisine muhalefet eden beyleri yok edip, yerlerine kendisine uygun beyleri verdikten ve bütün işini iyi bir şekilde yaptıktan sonra yine Horasan'a gideceğim." diye haber gönderdi.
Sayfa 202 - +Kitabı okudu
Reklam
Oldu bir ceng ol zamân kim rüzgâr, Görmedi yer ancılayın kâr ü zâr, Seyl-veş hûm adüvnün çağladı, Korkudan tiğ ü teber kan ağladı, Varduğmca germ olup bâzâr-ı ceng, Gin cihan. Kâfirlere olmuşdu teng, Na’radan güm güm öterdi âsmân, Miğ-veş yağdırır idi tîğ kan, Sulh iç'n varır gelir idi tirler, Kesdi biçdi orada şemşîrler, Yığılıp meydân iç'nde küşteler, Küştelerden olmuş idi pugteler, Hevlü heybet şöyle dolmuşdu cihân. Sararıp geçmişdi mihr-i âsumân, Top olup meydân içinde başlar, La’l renk olmuşdu kandan taşlar, Durdu bir vech ile harb ilet kıtal, Bir dahi çeşm-i cihân görmek muhâl.
Henüz kayıt yok

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
344 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
4 günde okudu
Selçuklu Tarihi üzerine kaynak bir eser. Anlaşılır ve akıcı bir şekilde Selçuklular anlatılmış. Bazı yayınevlerinde iki cilt olarak basılmış, bazılarında ise tek cilt halinde bulunmakta. Selçuklular ile ilgili merak edilenler bu kitapta.
Selçukname
SelçuknameAhmed Bin Mahmud · Bilge Kültür Sanat Yayınları · 201122 okunma