Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Ahmet Çaycı

Ahmet ÇaycıOryantalizm, Oksidentalizm ve Sanat yazarı
Yazar
7.6/10
10 Kişi
33
Okunma
2
Beğeni
1.518
Görüntülenme

Hakkında

1968 yılında Derbent-Konya'da doğdu. İlk ve ortaokulu Derbent'te, liseyi ise Tekirdağ'da okudu. Selçuk Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Arkeoloji-Sanat Tarihi Bölümü'nde lisans eğitimini tamamladı. S.Ü Sosyal Bilimler Enstitüsü'nde yüksek lisans, Hacettepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü'nde ise doktorasını bitirdi. Halen S.Ü. İlahiyat Fakültesi Türk İslam Sanatları Tarihi Anabilim Dalı'nda öğretim üyesi olarak çalışmakta, Türk İslam sanatlarındaki sembollerle ilgili araştırmalarını sürdürmektedir. İngilizce ve Arapça bilen yazar, evli ve iki çocuk babasıdır.
Unvan:
Öğretim Üyesi ve Yazar
Doğum:
Derbent, Konya, Türkiye, 1968

Okurlar

2 okur beğendi.
33 okur okudu.
4 okur okuyor.
48 okur okuyacak.
1 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Orta Asya Şaman inançlarına göre hayat ağacının yedi veya dokuz dalı olduğu Şaman'ın gökyüzü seyahati sırasında bu katları kullandığına inanılmıştır
Mekan olarak Kâbe bir noktadan ibaret olup Müslümanlar için külli iradenin yöneldiği merkez veya birliğin kesişme noktasını teşkil eder.
Reklam
Kozmogonik bağlamıyla mekan hilkatin birincil aşamasıdır. Hemen hemen tüm mitolojilerde yaratma eyleminin birinci safhasını mekan oluşturmaktadır.
Eski Türk inançlarına göre mezar üzerine dikilen ağaç sayesinde ruhun aslına rücu edeceğine inanılmıştır. Böylece ağaç sayesinde dönüşümün sağlanacağı kabul edilmiştir.
Türk mitolojisinde Korkut Ata'nın suya ecel gelmez yaklaşımı ab-ı hayat anlayışının bir başka versiyonu gibi görünmektedir
O’na göre nefis iki parçaya ayrılır. Biri gökte kalır diğeri beden hapishanesine girer. Nefsin dünyadaki mutsuzluğunun sebebi öteki yarısına kavuşma arzusudur.
İslam Mimarisinde Anlam Ve Sembol
İslam Mimarisinde Anlam Ve Sembol

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
Reklam
344 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
Bu kitap Ahmet Çaycı'nın uzun yıllar boyunca yaptığı akademik çalışmalarından oluşmaktadır. Genel anlamda Oryantalizm ve Oksidentalizmin tesir ettiği alanlar üzerinde tümdengelim yöntemi ile durulmuş. Genelden detaya inilmesi, konunun idrak edilmesi açısından oldukça faydalı olmuş. Ayrıca yazar inanılmaz bir objektiflik ile yeri geldiğinde Doğu'yu (İslam Dünyası), yeri geldiğinde Batı'yı övmüş ve yermiş. Oryantalizmin başlangıcının siyasi alana dayanmasına rağmen en çok kendini kültür ve sanat alanında göstermiştir. Osmanlı'nın gerileme ve çöküş dönemlerinde Batı'dan etkilenmenin sanattaki ve en çok mimarideki etkileri tek tek örnekler ile açıklanmış. Bu alana ilgi duyanlar için, kaynakça repertuarı da oldukça geniş bir çalışma. Kesinlikle tavsiye edilir. Yazarın son cümleleri ile sonlandırmak gerekirse; ''Doğu ve Batı diye tasnif edilen coğrafi ve siyasi ayrım içinde zaman zaman öne çıkanlar veya önden gidenler olmuştur. Tarihin akışında Doğu'nun hakimiyeti olduğu gibi, halihazırda Batı'nın üstünlüğü barizdir. Bütün bunların ortak noktasını medeniyet/uygarlık ortak paydası oluşturmaktadır. İster Doğu olsun isterse Batı, insanlığın ortak görevi, bu paydaya katkı sağlamaktır.''
Oryantalizm, Oksidentalizm ve Sanat
Oryantalizm, Oksidentalizm ve SanatAhmet Çaycı · İnsan Yayınları · 201513 okunma
344 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
Neden Oryantalizm, Oksidentalizm ve Sanat Kitabını Okumalı?
Eserin müellifi, Türkiye'de yetişmiş ve kendini de yetiştirmiş bir bilim insanı. Muhtevasında yine sanatı ele alan daha farklı kitapları da bulunmaktadır. Bu eserde, genelde doğu, özelde Osmanlı'nın nasıl yıkıldığını ve bu yıkımın sadece fizikî boyutta olmadığı anlatılmaktadır. Bu bağlamda da bunun sanata olan etkileri de diğer alanlarda olduğu
Oryantalizm, Oksidentalizm ve Sanat
Oryantalizm, Oksidentalizm ve SanatAhmet Çaycı · İnsan Yayınları · 201513 okunma
344 syf.
7/10 puan verdi
Batılıların Doğu'yu araştırıp öğrenmek istemelerinin arkasındaki sömürgecilik faaliyeti ve Hristiyanlığı yayma girişimleri.Osmanlı Devleti'nin milli kimliğini oluşturduğu sistem.Sanat açısından değerlendirme de mevcuttur.
Oryantalizm, Oksidentalizm ve Sanat
Oryantalizm, Oksidentalizm ve SanatAhmet Çaycı · İnsan Yayınları · 201513 okunma