Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Ahmet İnam

Ahmet İnamMetaforla Saadet Olmaz yazarı
Yazar
Çevirmen
8.0/10
99 Kişi
369
Okunma
56
Beğeni
6,2bin
Görüntülenme

Ahmet İnam Gönderileri

Ahmet İnam kitaplarını, Ahmet İnam sözleri ve alıntılarını, Ahmet İnam yazarlarını, Ahmet İnam yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
160 syf.
·
Puan vermedi
·
18 günde okudu
yazar, felsefeyi ne yüksek, ulaşılmaz bir rafa koyup eli uzananın eline vuruyor ne de zararlı görerek topunu ateşe atıyor. yapmaya çalıştığı felsefeye bakışı ifrat ve tefrit noktalarından çekerek itidale ulaştırmak. bu maksatla felsefeyi elimizin altındaki, gözümüzün önündeki raflara yerleştirip onlarla hemhâl olacağımız, hayatın içinde her an danışabileceğimiz kitaplar hâline çeviriyor. onu yalnızca zihnin içinde olup biten bir şey olarak değil hayatın içinde, hayata karşı sergilenen bir tavır ve duruş şeklinde açıklıyor. felsefe hakkında oluşan kanıların eksikliklerine ve fazlalıklarına işaret ediyor böylece. fakat tüm kitap boyunca bunu yapmıyor. bahsettiğim kısım ağırlıklı olarak son bölümde yer alıyor. kitabın ilk bölümlerinde bir şeyler bir şeyler daha söylüyor. bu yazdıklarıyla akademi kovanına çomak sokuyor, attığı taşla kurbağaları ürkütüyor, kralı tacından, soytarıyı maaşından utandırıyor. filan gibi şeyler.
Yaşamla Yoğrulmuş Bilgi
Yaşamla Yoğrulmuş BilgiAhmet İnam · Say Yayınları · 200932 okunma
Günlük dildeki türkü, sıkıştırıldığımız yaşama cenderesiyle, basmakalıp düşünce ile duyulabilir mi? Eski metinlerdeki, örneğin, divan şiirindeki türkü, uzmanların dar kafalılığı yüzünden işitilemez olmuyor mu? Medyayla pazarlanan, siyasal güç oluşturan küresel dilin "özgürlük", "demokrasi", "insan hakları", "insan sevgisi" gibi deyişlerinin sakız haline gelmesiyle, bu kavramların insana özgü türkü katmanları duyulamıyor. Türkçenin türkü katmanını basmakalıp dilbilimsel, dilbilgisel çözümlemelerle duymak biraz zor.
Sayfa 157Kitabı okudu
Reklam
Bizdeki kültürel mirası değerlendirmekten yoksun insanların "bizde düşünce adına hiçbir şey yok", "bu dille düşünülmez" diyenlerin, kendi yetiştikleri Batı çevrelerinin dışındaki her düşünceyi, saçma, temelsiz, anlamsız bulmaları da bir diğer tehlike. Düşünme etkinliğinin jandarmalığına soyunup, kendi tarih olmuş, fosilleşmiş görüşleri dışındakilere kara çalmaları hem onlar için hem Türk düşüncesi için büyük bir yitik.
Sayfa 147Kitabı okudu
Oysa felsefe bir binadan ibaret değildir, bir kenttir, belki de bir dünya! Alman kültürünün, Fransızın, İspanyolun, İtalyanın, felsefe kentiyle özdeş olduğunu sanmak, felsefedeki gafletlerin en hazinidir! "Bu binanın dışında felsefe adına yapılanlar meşru değildir!" savını nasıl söylersiniz? Hiç merak edip, diğer binaları dolaştınız mı? Dolaştınız da yapılıp edilenleri anladınız mı?
Sayfa 133Kitabı okudu
Kültürümüze yakışan bir yolun da "türküleme" yolu olduğunu ileri süreceğim. Türküleme bir metafordur! Felsefeyi besleyen yaşama dünyamızı keşfetmek için, bu dünyayı görmemizi engelleyen dil kalıplarının, düşünce kalıplarının kırılmasıdır. Dilin üzerimizdeki basıncını hafifletip, kendimiz olanı keşfetme yollarından biridir türküleme. Günlük dilin, sokakta konuştuğumuz, gazetelerde, televizyonlarda kullanılan dilin yozlaştırıcı etkisinden sıyrılmayı hedefleyerek akademik dilin belli çerçevelere sokularak sıkıştırılmış havasından kopup, gelenekten gelen dilin, bize öğretilme yollarından, küresel dilin, siyasal, ekonomik, kültürel egemenlik kurma amacıyla ortaya konan dünyanın konuştuğu belli bir dilin mengenesinden kurtulmak için gereklidir, türküleme.
Sayfa 131Kitabı okudu
ben bilgiyle yaşamayı bilmiyorum. bilmeyi bilmemenin acısını çekiyorum. nasıl bileceğim? nasıl bilmeliyim? ne bileyim ben?
Reklam
Akademik yaşam dış müdahaleler sonucu "kişisel bilgi" diyeceğimiz çok önemli bir bilgi tavrını yitirmektedir.
”Nietzsche’nin mazlumları sevmeyişini seviyorum. Her mazlum haklı değildir. Bu yüzden öfkeyi kime karşı kullandığımız mühim. Öfkemizi bütün hedefleri mazlum değildir, olamaz.”
“Bu arada bilgi aşkı da tamamen ortadan kalkıyor, yozlaşıyor.Beş seçenek arasından doğruyu bulmaya çalışırken kendimizi kaybediyoruz.”
Reklam
“Adam bir çok kişiyi öldürmüştür, ama ben onları öyle olduğum için öldürdüm deyip hiçbir suçluluk duymuyordur. Sanki kendisi gibi olmak, neyse öyle olmak, toplum tarafından kötü görünse bile, o insanın masum olduğu sonucuna bizi götürebilir. Belki bu asa gelen masumiyet değil.”
“Tragedya iki yüce değer arasında bocalayan insanın durumudur.”
“Bunalma,hezeyanlar geçirme,bunlar çoğu zaman yaşama beceriksizliğinden kaynaklanıyor.Ama bunu kendimize itiraf etmeye çekiniyoruz.Oysa yaşam bu kadar değil,ben de by kadar değilim,anahtar cümle bu olmalı.”
“Aşk eşittir sevgili değil ,iki kişilik de değil çok kişiliktir aşk.Bütün dünyayı düşman belleyip Leyla’yı sevmek değildir.Leyla’da bütün insanlığı sevmektir.”
1.211 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.