Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Ahmet Kavas

Ahmet KavasGeçmişten Günümüze Afrika yazarı
Yazar
6.5/10
4 Kişi
18
Okunma
5
Beğeni
1.090
Görüntülenme

Hakkında

1964 yılında Samsun’un Vezirköprü ilçesinin Kargucak köyünde doğdu. 1982 yılında Merzifon İmam-Hatip Lisesi’nden ve 1987 yılında ise Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nden mezun oldu. Türkiye Diyanet Vakfı tarafından verilen yurtdışı yüksek lisans ve doktora bursunu kazanarak Fransa’ya gitti. Paris Denis Diderot Üniversitesi Coğrafya, Tarih ve Toplum Bilimleri Bölümü’nde (Université de Denis Diderot / Paris-7, Géographie, Histoire et Sciences de la Société) Afrika’da İslâm ve Müslüman Toplumlar uzmanı Prof. Dr. Jean-Louis TRIAUD’un yanında 1989-1991 yılları arasında 1835-1912 Yılları Arasında Osmanlı İdaresi ile Senusiye’nin Münasebetleri konulu yüksek lisansını, 1992-1996 yılları arasında ise Fransızca Konuşulan Afrika’da Modern Arapça – İslam Eğitiminin Gelişmesi, Mali Cumhuriyeti Medreseleri, 1980-1994 Yılları arasında Başkent Bamako’nun Konumu konulu doktora tezini tamamladı. 1996 yılı Temmuz ayından itibaren Türkiye Diyanet Vakfı’nın İstanbul’da bulunan İslâm Araştırmaları Merkezî’nde (İSAM) araştırmacı olarak göreve başladı. 2002 yılında Osmanlı Devleti’nin Siyah Afrika’ya Açılan Kapısı: Fizan Sancağı adıyla takdim ettiği teziyle doçent oldu. 2006 yılı Şubat ayında İSAM’dan ayrılarak 2011 yılı Ekim ayına kadar İstanbul Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nde, 2014 yılı Şubat ayına kadar da İstanbul Medeniyet Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümünde öğretim üyesi olarak görev yaptı. 2008 yılı Ağustos-2011 Ağustos ayı arasında Afrika konusunda Başbakanlık müşavirliği görevini yürüttü. 2012 yılı Dışişleri Ağustos Kararnamesi ile Afrika ülkelerinden Çad Cumhuriyeti N’Djamena Büyükelçiliği’ne tayin edildi. Batı Afrika Ülkelerinden Mali Cumhuriyeti’ndeki ilk ve orta öğretim seviyesindeki özel eğitim kurumları olan medreseler üzerine hazırladığı doktora çalışması L’enseignement İslâmique en Afrique francophone: Les médersas de la République du Mali (İstanbul 2003) adıyla Fransızca olarak 2003 yılında, Geçmişten Günümüze Afrika isimli kitabı ise 2005 yılında basıldı. Osmanlı-Afrika İlişkileri [Kitabevi, İstanbul 2011, İstanbul 2013 (II. Baskı)] çeşitli dergilerde yayınlanan makalelerinin bir araya getirilmesiyle kitaplaştı. Türkiye Diyanet Vakfı İslâm Araştırmaları Merkezi (TDV İSAM) tarafından yayımı devam eden İslâm Ansiklopedisi için çoğunluğu Afrika kıtası ile ilgili olmak üzere 2013 yılına kadar 100’e yakın madde yazdı. Başbakanlık Osmanlı Arşivi’nde “Afrika”, “Osmanlı Afrikası”, “Osmanlı-Fransa Münasebetleri” ve “Osmanlı’da Dinî Hayat” üzerine araştırmalar yapmakta olup farklı dergilerde bu konularla ilgili çok sayıda makalesi, yurt içi ve yurt dışında düzenlenen ilmi toplantılarda takdim ettiği tebliğleri yayımlanmış bulunmaktadır. Prof. Dr. Ahmet Kavas, 2012-13 dönemleri arasında Türk-Libya Dostluk Derneği’nin başkanlığını yapmış olup, halihazırda Ortadoğu ve Afrika Araştırmacıları Derneği (ORDAF)’nin başkan yardımcılığı görevini yürütmeye devam etmektedir.
Unvan:
Türk Yazar
Doğum:
Vezirköprü, Samsun, Türkiye, 1964

Okurlar

5 okur beğendi.
18 okur okudu.
37 okur okuyacak.
1 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
XIX. yüzyılın ortalarına kadar Afrika'dan köle olarak uzaklaştırılan insanların sayısının 20 milyonun üzerinde olduğu tahmin edilmektedir.
Fransa, bağımsızlıklarını tanımak için Haitilileri 22 milyar dolar tazminat ödemeye mahkum etmiş zalimler tarafından yönetilen bir ülkedir.
Reklam
AFRİKA'DA NE İŞİNİZ VAR DİYENLERE CEVABIMIZ Madagaskar Adası ve Moritus adasındaki bir avuç Müslümanın 1887 Osmanlı Rus Harbi ve Kurtuluş savaşı esnasında aralarında topladıkları paraları Istanbul'a ve daha sonra Ankara'ya kadar göndermeleri büyük bir kardeşlik örneğiydi. Biz de aynı kardeşlik duygusu ile bugün şu kuyuları ve diğer yardım projelerimizi gerçekleştiriyoruz.
Bazı zalim Fransızlar geçmişte KİRLİDERİLİLER dedikleri zenci kölelerin dillerini konuşmadan çalışsınlar diye kesmişler. Bugünde aynı şekilde zalim olanları var. Allah fırsat vermesin. Amin.
Genç Seyyahlar İçin Okuma Listesi
[Bu liste, yazarı gazeteci seyyah olan
Adem Özköse
Adem Özköse
'nin
Rotamız Alem-i İslam
Rotamız Alem-i İslam
isimli kitabından alınarak tüm okurların yararlanabilmesi için paylaşılmıştır.] > İbn Battuta Seyahatnamesi, Ebu Abdullah Muhammed İbn Battuta Tanci > Endülüs'ten Kutsal Topraklara,
İbni Cübeyr
İbni Cübeyr
>
Brezilya'da İlk Müslümanlar
Brezilya'da İlk Müslümanlar
,
Bağdatlı Abdurrahman Efendi
Bağdatlı Abdurrahman Efendi
> Âlem-i İslâm,
Abdurreşid İbrahim
Abdurreşid İbrahim
>
Anadolu Suriye Mısır Seyahatnamesi
Anadolu Suriye Mısır Seyahatnamesi
,
Mevlana Şibli Numani
Mevlana Şibli Numani
>
Mekke'ye Giden Yol
Mekke'ye Giden Yol
,

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
Reklam
355 syf.
6/10 puan verdi
·
3 günde okudu
Kitabın ismi "Geçmişten Günümüze Afrika-Osmanlı İlişkileri" olsa daha iyi olurmuş. Ucundan köşesinden Osmanlı'yla teması olan Afrika ülkeleri konu edilmiş genel olarak. Bunlar ele alınırken de yine tabii Osmanlı'yla münasebetleri, ne kadar sadık oldukları vs ön plana çıkartılmış. Her mevzuyu, bölgeyi merkeze kendimizi alarak okumayı çok sağlıklı bulmadığımdan kitap beni pek sarmadı açıkçası.
Geçmişten Günümüze Afrika
Geçmişten Günümüze AfrikaAhmet Kavas · Kitabevi Yayınları · 201711 okunma