Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Ahmet Zeki Ünal

Ahmet Zeki ÜnalToplumda Tabakalaşma Ve Hareketlilik yazarı
Yazar
Çevirmen
9.0/10
2 Kişi
22
Okunma
1
Beğeni
1.439
Görüntülenme

Ahmet Zeki Ünal Gönderileri

Ahmet Zeki Ünal kitaplarını, Ahmet Zeki Ünal sözleri ve alıntılarını, Ahmet Zeki Ünal yazarlarını, Ahmet Zeki Ünal yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Kapitalizm sömürü kaynağının topraktan ziyade sermaye olmasını ifade eder.
Köleci sistemi iki büyük sınıftan oluşan feodalizm izler. İki ana sınıf, toprağa sahip olanlarla (aristokratlar, soylu toprak sahipleri ya da köle sahipleri) toprak üzerinde üretimi gerçekleştirenler (serfler, köleler ve özgür köylüler) idi.
Reklam
Marx'a göre (Komünist Manifesto 1848) insan toplumu, her biri kendine özgü sınıfsal ayrışmalar ve sömürü biçimleri karakterize eden bir dizi tarihsel evreden geçerek gelişen bir şeydir (Turner, Beeghley, Powers, 2010: 160-61):
Sosyal tabakalaşmanın incelenmesinde Marksist yaklaşımın öteki üç ana terimi sınıf bilinci, sınıf dayanışması ve sınıf çatışmasıdır.
Marx'a göre, toplumsal sınıflar üretim ve mübadele ilişkilerinden hareketle tanımlanırlar ve bireyler üretim sisteminde ki yerlerine göre bir sınıfa aittirler. Marx bireylerle pek ilgilenmez ve dikkatini ekonomiden (Kapital) ya da politikadan (18 Brumaire, Fransa'da Sınıf Savaşları) yola çıkılarak oluşturulmuş sosyal gruplaşmalar olan sınıflara yöneltir.
Marx'ın toplumsal sınıfların belirlenmesinde ekonomik etkene öncelik vermesine karşılık Weber statü grupları ve iktidar olgusu üzerinde durur. Weber'e göre, sosyal tabakalaşma biçimlerini yalnızca ekonomik etken değil, fakat onunla birlikte iktidar ve statü birlikte belirler.
Reklam
Kimi zaman, zümreler arasındaki farklılıklar, Hindu sistemindeki kadar katı olmasa da, dinsel inançlara dayanılarak haklı gösterilmekteydi (Giddens, 2000: 258).
Zümre, Ortaçağ Avrupa'sının feodal toplumsal yapısında görülen sosyal tabakalar için kullanılan bir kavramdır.
Genellikle, farklı varnalar arasındaki ilişkilerde en etkili yaptırım kirlenme kavramına bağlanmıştır. Hindu sosyolog S. N. Srinivas'a göre kirlenme kavramı kast sisteminin temelini oluşturmaktadır ve "her tipten kast sistemi bununla yönetilmektedir" (Bottomore, 2000: 212).
"Kast" terimi, Hintçe bir terim değildir; Portekizce'de "ırk" ya da "soy" anlamına gelen casta sözcüğünden gelmektedir. Latincede ise castus "saf soy" anlamına gelmektedir.
Reklam
Tabakalaşma, farklı insan gruplaşmaları arasındaki yapılaşmış eşitsizlikler olarak tanımlanabilir.
Sosyal tabakalaşma evrenseldir, fakat değişkendir.
Sayfa 12
Tüm toplumlarda ekonomik olarak gelişmiş olmasından veya hangi siyasi sistemin var olduğundan bağımsız olarak sosyal tabakalaşma vardır. Günümüze kadar toplumsal farklılaşmanın, eşitsizliğin ve tabakalaşmanın bulunmadığı hiçbir toplum görülmemiştir.
İnsan toplumu, her biri kendine özgü sınıfsal ayrışmalar ve sömürü biçimleri karakterize eden bir dizi tarihsel evreden geçerek gelişen bir şeydir.
ekonomik koşullardaki eşitsizliğin, gerek toplum gerek özel sosyal gruplar için birtakım önemli sosyal işlevlere sahip olduğunu ileri süren, göz önüne alınması gereken başka bir çok iddia vardır. örneğin, müreffeh bir toplumda pis işlerin görülmesini düşük ücret ve buna eşlik eden yoksulluğun sağladığı söylenebilir. görevler ne olursa olsun eğer bütün insanlar aynı ücreti alırlarsa, pis ya da alçaltıcı işler asla görülmez. refah eleştirileri bu iddianın yanı sıra şu tipik iddiayı da ileri sürer: belirli ekonomik etkinlik biçimlerinin düşük ücretle yapılmasını sağlamak için, sosyal yardımların piyasada kazanç rayicinin altında olması gerekir. yani eğer sosyal yardımlar düşük gelir seviyesinin üstüne çıkarsa, ortada iş aramak için gerçek bir gerekçe kalmaz. yoksulların dalgalanmasının, insanları çalışmaya ve genel üretime katkıda bulunmaya zorlamak gibi önemli bir ekonomik işlevi vardır.
Sayfa 58 - davis ve moore'un işlevselci tabakalaşma kuramı'na yönelik eleştirimsi.
78 öğeden 31 ile 45 arasındakiler gösteriliyor.