Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Aktüel Arkeoloji

Aktüel ArkeolojiHerakles'in Kenti Syedra yazarı
Yazar
Dergi
8.7/10
38 Kişi
154
Okunma
32
Beğeni
1.766
Görüntülenme

Aktüel Arkeoloji Yorumları ve İncelemeleri

Aktüel Arkeoloji yorumları ve incelemelerini, Aktüel Arkeoloji kitabı hakkındaki okur görüşlerini , Aktüel Arkeoloji puanlarını 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
250 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
·
3 günde okudu
Çok gecikmiş bir okuma oldu bu sayı için. Ancak insan kendini hazır hissedince okumalı istediklerini. Evet Aktüel Arkeoloji iki ayda bir çıkan muhteşem bir araştırma dergisi. Ben de mümkün mertebe takip etmeye çalışıyorum. Bazen kaçırdıklarım oluyor tabi. Bu sayısı tam benlikti. Mitler her zaman ilgimi çekmiştir çünkü. Hele Anadolu Mitleri ve diğer mitlerle bağlantılarını okumak büyük zevk verdi doğrusu.
Aktüel Arkeoloji - Sayı 70
Aktüel Arkeoloji - Sayı 70Kolektif · Aktüel Arkeoloji Yayınları · 20197 okunma
250 syf.
·
Puan vermedi
Arkeoloji, mitoloji, tarih hep ilgimi çekmiştir ve hala çekmektedir. İki ayda bir yayınlanan @aktuelarkeoloji dergisine hayranım. Türkiye'nin arkeolojik verilerine dair harika ve yeni bilgiler edinmemizi ve memleketimizin toprak altından ortaya çıkan hazinelerini keşfetmemizi sağlaması bakımından bu dergi number one bence. Bu ay İzmir'e gitme planımız varken, tam da okumam gereken dergi olması ayrı bir muamma.
Aktüel Arkeoloji - Sayı 89
Aktüel Arkeoloji - Sayı 89Aktüel Arkeoloji · 20221 okunma
Reklam
250 syf.
10/10 puan verdi
·
5 günde okudu
Kapağından da belli olacağı üzere derginin 90. sayısı, günümüzde Alanya'nın sınırları içinde yer alan Syedra antik kentini anlatıyor. Sayfaları çevirdikçe, şehrin geçirdiği tarihi sürece tanıklık ediyoruz. Şehir "Herakles'in kenti" olarak anılıyor. Orada yer alan büyük Herakles mozaiğinin incelendiği güzel bir yazı da derginin içerisinde mevcut. Derginin görselleri, yazı karakterleri okumayı daha keyifli bir hale getiriyor. Kendimi bildim bileli arkeoloji alanına çok ilgiliyimdir. Ama bu sene ilk kez Aktüel Arkeoloji dergisi alıyorum, dergiyi okurken bunun sebebini sorguladım gerçekten. Bunca zaman neden bu dergiyi görüp geçmişim diye... Bu sene, iki ayda bir çıkan yeni sayılarını düzenli olarak takip etmeyi planlıyorum.
Aktüel Arkeoloji - Sayı 90
Aktüel Arkeoloji - Sayı 90Aktüel Arkeoloji · Aktüel Arkeoloji · 20233 okunma
84 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
1 saatte okudu
Derginin okuduğum ilk sayısıydı ve bundan sonra da kesinlikle takipçisi olacağım! İlkçağ tarihine ve uygarlıklarına meraklı biri olarak bir arkeoloji dergisi takip etmeye karar vermiş ve Aktüel Arkeoloji dergisini satın almıştım, çok da iyi yapmışım. Aktüel Arkeolojinin bu sayısında antik yollar işlenmiş. Nasıl yürüyerek ya da bisikletle seyahat edinilebileceği, tarihi alanların keşfedilebileceği kısa ve öz şekilde bizlere aktarılmış. Ülkemizde bu kadar çok dünya mirası bulunması mükemmel bir şey. Aktüel Arkeoloji ekibi de bu duruma dikkat çekmiş ve sayfalarında kültürel mirasın korunması hakkında duyarlılık göstermiş. Bu hassasiyetlerinden dolayı takdiri hak ettiklerini düşünüyorum. Zaten dergide ki yazılara usta arkeolog ve hocaların mürekkebinin değdiğini okurken çok net hissediyorsunuz. Değinmek istediğim bir başka nokta ise fotoğraflar! Dergiye öyle güzel fotoğraflar eklemişler ki... Kendimi ege sahillerinde hissettiğim, sessiz bir köyde konakladığım, güzel bir köy kahvaltısı ettiğim anlarda bulduğum oldu. Öyle güzel aldım o hissiyatı. :) Okuyalım ve okutalım arkadaşlar!
Aktüel Arkeoloji - Sayı 72
Aktüel Arkeoloji - Sayı 72Aktüel Arkeoloji · Aktüel Arkeoloji Basın Yayıncılık · 20207 okunma
95 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
Okuyalım, okutalım
Aktüel Arkeoloji'nin okuduğum ikinci sayısı. Bu sayıdan da memnun kaldım, yazılar benim için gayet tatmin ediciydi, derginin ilk sayfasında, dergi editörü, tüm Arkeologlar adına bir sitemde bulunup kültürel miras ve arkeolojik zenginliğe vurgu yapmış. Ardıdan alan yönetimiyle ilgili kanun tartışmaları vs var idi. Bir tek orada sıkıldım çünkü dergiyi daha çok farklı bilgiler öğrenmek adına okuyorum. Urartu kalesi ya da tapınağı, Tarihçi Hitit Kralı II.Murşuli, Dionysos ve Mithra'nın taşıyıcısı olan kral, Trabzon'un geçmişi ve özellikle Haydar Paşa Garı vesilesiyle hayatımın bir bölümünü geçirdiğim Kalkedon (Kadıköy)'un tarihini öğrenmek çok ilgi çekiciydi. Bu güzel sayı için Aktüel Arkeoloji ekibine teşekkürler. 10 puan veriyorum ve herkese okumasını tavsiye ediyorum.
Aktüel Arkeoloji - Sayı 73 (Mart - Nisan 2020)
Aktüel Arkeoloji - Sayı 73 (Mart - Nisan 2020)Aktüel Arkeoloji · 202010 okunma
·
Puan vermedi
Hitit Öncesi Anadolu toplumlarında kadının siyasi ve sosyal konumunu irdelemek için iki temel kaynağı ele almak gerekir. Bunlardan birincisi toplumun sosyal, siyasi ve dini hayatına dair ilk bilgileri edindiğimiz her türlü arkeolojik malzeme, ikincisi ise insanlığın ilkyazı sistemi olan çivi yazısı ile yazılmış belgelerdir. Bu noktada ortaya çıkarılan arkeolojik malzemeden, Anadolu’nun tarihöncesi dönemlerinde kadın bereket ve doğurganlığıyla ön plana çıkarılmış ve tanrıça figürleriyle sembolize edilmiştir. Anadolu’da rastlanan, Prehistorik Çağlara ait bu tür tasvirlerin en eskisi MÖ 7 binlere, yani besin üretimine geçişin sağlanmış olduğu Neolitik Çağa tarihlenen Konya Çatalhöyük’te ele geçen pişmiş topraktan yapılma ana tanrıça heykelidir( 58. sayfadan itibaren devamını okuyabilirsiniz.)
Aktüel Arkeoloji - Sayı 32
Aktüel Arkeoloji - Sayı 32Aktüel Arkeoloji · Nağış Basım · 20133 okunma
Reklam
·
Puan vermedi
Kahramanmaraş il sınırları içinde yer alan Domuztepe Höyüğü, Ceyhan Nehri’nin önemli kollarından olan Aksu’nun birkaç kilometre güneyinde ve küçük yan kollarından Mizmilli Deresi’nin, akış yönüne göre, sağ kıyısında konumlanmaktadır. Kahramanmaraş’ın Pazarcık-Türkoğlu ilçelerinin idari sınırı höyüğün tam ortasından dikey geçmekte olup, höyüğün doğu kesimi Pazarcık, batı kesimi ise Türkoğlu sınırlarında kalmaktadır. Üzerindeki yabandomuzu yuvalarından dolayı yerel halk tarafından bu höyüğe Domuztepe adı verilmektedir. Domuztepe Höyüğü’nde ele geçen “T” biçimli stilize insan biçimli amuletleri ve boya bezek olarak kapların üzerine uygulanmış “öykücü” tasvirler, Göbekli Tepe ve çağdaşı diğer Erken Neolitik toplulukların bölgeden çok uzaklaşmadığını, sadece yaşam biçimlerinde köklü değişimler olduğunu göstermektedir
Aktüel Arkeoloji - Sayı 66
Aktüel Arkeoloji - Sayı 66Aktüel Arkeoloji · Aktüel Arkeoloji Yayınları · 20182 okunma
·
Puan vermedi
Eski Yakındoğu Dünyasında Kaybolmuş Bir Kavim: Hurriler... Hurriler, Eski Yakın Doğu dünyasının kaybolmuş en önemli kavimlerindendir. Hurrilerin anavatanlarını tam olarak bilmesek de arkeolojik buluntulardan ve filolojik belgelerden elde edilen bilgilere göre; anavatanlarının Kafkasya veya büyük bir ihtimalle Transkafkasya denilen Van Gölü, Ağrı Dağı ve Hazar Denizi arasındaki bölgede olduğu düşünülmektedir. 2) Dağlık Doğu Anadolu Yaylasının Erken Halkları Kalkolitik Çağı takip eden Bronz Çağların erken sürecinde dağlık Doğu Anadolu ve civarındaki topraklar büyük bir kültürel birlikteliğe ev sahipliği yapar. Adı, daha çok “Kura-Aras” olarak bilinen bu kültürel yapı, MÖ 4. binyılın ortalarında şekillenmeye başlar ve bölgesel değişimlerle birlikte varlığını MÖ 2. binyılın bitimine değin devam ettirir. (sy: 72) Karadeniz’de Erken Bir Halk: Kaškalar Hititler tarafından zamanla yaşam alanları kuzeye kaydırılan ve olasılıkla Anadolu’nun yerli halkı olan Kaškalar, büyük ihtimalle daha önceden yaşadıkları toprakları ve sahip oldukları her şeyi Anadolu’ya sonradan gelen Hititlerin elinden geri almak amacıyla Hitit hâkimiyetindeki topraklara akınlar yapmış, yerleşim yerlerini talan etmiş ve mülkiyetine geçirmiştir. (sayfa 80) Ahhiyawa Ülkesi ve Ahhiyawalılar... Ahhiyawa ülkesinin coğrafî lokasyonu tartışması, bu ülkenin Anadolu topraklarında mı, yoksa Anadolu dışında bir yerde mi kaldığı meselesinin açığa çıkarılmasıyla başlar. Ahhiyawa’nın coğrafi lokasyonu üzerine, zaman içerisinde her biri çeşitli dayanaklar sunan birçok önerme yapılmıştır. sayfa 94'ten itibariyle okuyabilirsiniz
Aktüel Arkeoloji - Sayı 64
Aktüel Arkeoloji - Sayı 64Aktüel Arkeoloji · Aktüel Arkeoloji Yayınları · 201814 okunma
104 syf.
9/10 puan verdi
·
10 günde okudu
Tarih su yüzeyinde yürümem için üzerine basman gereken taşlar gibidir geleceğini doğru görebilmek ve tanımlamak için.. Bu nedenle tarihsel dokümanları okumak benim adıma ayrı güzel bu anlamda takip ettiğim bir dergi Arkeoloji dergisi..Bu sayısında çingene kız Zeugma, su altında kalmak üzere olan Zeugma, Yortanlı Barajının boğazladığı Anomali ve Ilısu Barajı’nın kurbanı Hasankeyf de tüm yaşanmışlıkları anlatıldığı güzel bir sayı olmuş .İyi okumalar.
Aktüel Arkeoloji - Sayı 17
Aktüel Arkeoloji - Sayı 17Aktüel Arkeoloji · Nağış Basım · 20101 okunma
112 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
6 saatte okudu
Roma ile Anadolu ilişkisi için ve Pergamom’un Roma’ya miras bırakılmasına ile Anadolu’nun Romanizasyonuna giden süreç için okuyun. Roma’nın Kilikya, Galatya, Pontos, Kapadokya vd. karşısındaki yadsınamayan gücü için.
Aktüel Arkeoloji - Sayı 79 (Mart - Nisan 2021)
Aktüel Arkeoloji - Sayı 79 (Mart - Nisan 2021)Aktüel Arkeoloji · Aktüel Arkeoloji · 20213 okunma
Reklam
·
Puan vermedi
Bazı kentler vardır, yaşadığını hissedersiniz. Sokakları, binaları insan suretine benzer, yaşamın izlerini taşır. Gaziantep de bu kentlerden biri. İnsanlık tarihinin özellikle son birkaç bin yılının canlı tanığı gibi tüm izler görülebilir kentin dört bir yanında... Kent bazen Karkamış’ta bir yazıt, bazen Zincirli kabartmalarında bir yemek tarifi, bazen Zeugma mozaiği üzerine işlenmiş bir hikayeyle çıkar karşımıza. Hiçbiri birbirine yabancı değildir. Aralarındaki zaman farkı da uzaklaştırmaz onları. Aksine birbirinin tamamlayıcısı, devamı gibidirler. Kentin sokaklarında gezerken etrafınızı saran koku, işte bu geçmişin kokusudur. Gaziantep sokakları sizi kendine çektiğinde, yaşayan bir kente yolculuk başlamıştır artık. Her bir durak her bir tat yeni bir hikaye fısıldar kulağınıza. 50. sayı, KENT VE ARKEOLOJİ serimizin ilk durağı. Tüm çağların kenti olan Gaziantep’e yolculuk ile başladı bu seri. Çevresine yayılmış onlarca arkeolojik alan ile birlikte kent içerisinde her dine, her dile, her kültüre ait tarihsel dokusu ile görülmeye değer kentlerden biridir Gaziantep. Aktüel Arkeoloji Dergisi olarak Gaziantep Büyük Şehir Belediyesi ile birlikte Gaziantep’in kent ve arkeoloji dokusunu özel bir sayı ile okuyucuya anlatmak istedik. Zeugma’dan Karkamış’a, Zincirli’den Doliche’ye, Tilmen’den Yesemek’e kadar tüm çağların izini görebileceğiniz Gaziantep, görülmesi gereken yerlerin başında gelir. Gaziantep’in hem yerel yönetimi hem de halkı arkeolojik, kültürel ve tarihsel mirası ile soyut ve somut mirasına sahip çıkar. Bu oldukça sevindirici ve özendiricidir. Gaziantep tüm bu güzellikleri ile sizi bekliyor... (Editörden)
Aktüel Arkeoloji - Sayı 50
Aktüel Arkeoloji - Sayı 50Aktüel Arkeoloji · Nağış Basım · 20161 okunma
250 syf.
10/10 puan verdi
·
12 günde okudu
Smyrna
Dergiye konu olan Smyrna hakkındaki araştırmayı beğendim. Çalışmadan Smyrna antik kentinin ve tarihöncesi yerleşiminin bulunduğu bölgedeki önemini anlıyoruz. Konumu Ege bölgesi'nde olduğundan Ege denizine açılan bir kapı görevi görmüştür. Neolitik dönemden Osmanlılara kadar sürekli iskan edilen önemli bir kenttir. İçinde güncel bilgiler olduğundan alınıp okunmasını tavsiye ederim.
Aktüel Arkeoloji - Sayı 86 (Mayıs-Haziran 2022)
Aktüel Arkeoloji - Sayı 86 (Mayıs-Haziran 2022)Aktüel Arkeoloji · Aktüel Arkeoloji Basın Yayıncılık · 20223 okunma
·
Puan vermedi
Bazı savaşlar insanlık tarihinin hafızasında uzun süre yer etti. Kadeş, Troya, İssos, Maraton bunlardan yalnızca birkaçı... Bu savaşlar sonuçları bakımından insanlık tarihini de etkiledi. Özellikle Troya, Doğu ile Batı arasında psikolojik bir duvar olarak durdu. Gerçekten yaşanıp yaşanmadığı kanıtlanmaksızın Troya Savaşı, çağlar boyu kültürel çatışmanın bir simgesi olarak görüldü. Kaynaklara sahip Doğu, kaynaklara ulaşmaya çalışan Batı ve bu ikisi arasındaki hiç bitmeyen ezeli çatışma bugün bile hayatlarımızı etkilemekte.
Aktüel Arkeoloji - Sayı 61
Aktüel Arkeoloji - Sayı 61Aktüel Arkeoloji · Aktüel Arkeoloji Dergisi · 201810 okunma
·
Puan vermedi
ROMALILAR ANADOLU’DA Makedonya Kralı Büyük İskender’in Anadolu topraklarını sınırlarına dahil ettiği zamanlar, Romalılar Orta İtalya ile sınırlı bir devletti. Bağımsız krallıklar ve kent devletleri tarafından yönetilen Anadolu’da ise siyasal bir mekân birliği yoktu. Roma, MÖ 265 yılında İtalya yarımadasına hakim bir konuma gelmiş ve yarımadada yaşayan tüm halklar Roma merkezli kurulan, Roma-İtalya Konfedere Devleti’nin birer parçası olmuşlardır. Birliğin kurulmasının ardından Kartaca Cumhuriyeti ile yaptığı ilk denizaşırı savaş 23 yıl sürdü. Sonraki denizaşırı savaşlarında ise yine karşılarında Kartacalılar vardı. Kartacalı Hannibal İtalya’yı istila etmiş, Roma ordusuyla yaptığı dört meydan muharebesinden zaferle ayrılmıştır. Bu sırada Makedonya Kralı V. Philippos Adriyatik Denizi’nin doğu kıyılarına ulaşmak için Hannibal ile ittifaka girmiştir. Böylece Makedonya Krallığı ile de savaşın başlamış olması, Romalıların Hellenistik doğu siyasetinin bir parçası olmasını sağlamış, Romalılar Anadolu’yla tanışmış ve zamanla düzenledikleri askeri seferlerle Anadolu’yu istila etmeye başlamışlardır.
Aktüel Arkeoloji - Sayı 79 (Mart - Nisan 2021)
Aktüel Arkeoloji - Sayı 79 (Mart - Nisan 2021)Aktüel Arkeoloji · Aktüel Arkeoloji · 20213 okunma
16 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.