Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Alexandre Koyré

Alexandre KoyréBilim Tarihi Yazıları yazarı
Yazar
7.9/10
15 Kişi
78
Okunma
17
Beğeni
2.366
Görüntülenme

Alexandre Koyré Sözleri ve Alıntıları

Alexandre Koyré sözleri ve alıntılarını, Alexandre Koyré kitap alıntılarını, Alexandre Koyré en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Ruh -işte Platoncuların büyük sözcüğü; her Platoncu felsefe eninde sonunda hep ruhu merkeze alacaktır. Aynı şekilde, ruhu merkeze alan her felsefe de hep Platoncu bir felsefedir.
Reklam
Diyeceğim, Grosseteste'nin mantıksal öğretisini "devrim" sözcüğü ile niteleyebileceğimizclen hiç emin değilim.
Şu ki, skolastik felsefe -biliyoruz şimdi bunu çok büyük bir şey olmuştur.- Avrupa'nın felsefi eğitimini gerçekleştirenler, bugün hala kullanmakta olduğumuz terminolojimizi yaratanlar skolastiklerdir; çalışmalarıyla Batının Eski çağın felsefi yapıtıyla yeniden ilişki kurmasını ya da belki daha doğrusu, ilişki kurmasını sağlayanlar onlardır.
Bir insan varlığının, yani bir bileşik varlığın doğru düşünceye ulaşabilmesi, bilimsel hatta metafizik hakikate erebilmesi onu sınırsız bir sevince, sınırsız bir şaşkınlığa boğar.
Şu ki, geçmiş, sırf geçmiş olarak, bizim için hiç erişilemeyecek bir şeydir; yitip gitmiştir, yoktur artık, ona dokunamayız.
Sayfa 246Kitabı okudu
Reklam
Galileo, bir teleskop yapıp onu kullanarak Ay'ı ve gezegenleri özenle gözleyerek, Jüpiter'in uydularını keşfederek, çağının gökbilimi ile kozmolojisine öldürücü bir darbe indirmiştir.
Sayfa 153Kitabı okudu
Devinim, değişme, herhangi bir gerçek olma ya da yok olma hatta sürekli gerçek olma ya da yok olma süreci, böyle bir eylemden vazgeçemez. Nedeni kaldırın, devinim duracaktır. "Cessante causa cessat effectus"(Neden kesilince etki de kesilir)
Sayfa 164Kitabı okudu
Sorunları hep Yunanlıların ortaya koyduğu bilgi ve varlık sorunlarıdır. Hep Sokrates'teki delfik buyruktur: Kendini tanı, şu soruları yanıtla: Neyim ben, neredeyim? Yani, varlık nedir, dünya nedir? Son olarak, bu dünyada ne yapıyorum ben, ne yapmam gerek?
Hakikate giden yol tuzaklarla dolu, yanlışlarla kaplıdır; başarısızlıklar başarılardan daha sık görülür o yolda. Ama başarısızlıkları da kimi kez başarılar kadar açıklayıcı, öğreticidir. Bu bakıma, yanlışları incelemeyi önemsememek doğru olmaz; akıl onlar arasından geçerek ilerler hakikate.
Sayfa 258Kitabı okudu
Reklam
Aydınlanma felsefesinin etkisiyle, tarih "insan aklının ilerlemesinin" tarihi haline gelir.
Sayfa 248Kitabı okudu
Dairesel devinimin doğa/ bir devinim olduğu düşüncesi ise, günümüzde tuhaf bir biçimde doğrulanmış görünür: Güneş döner, bulutsular döner, elektronlar döner, atomlar döner, her şey döner. Bunun tümüyle "doğal" bir şey olduğu nasıl yadsınır'!
Sayfa 112Kitabı okudu
Büyük olsun, küçük olsun, toplumlar, kuramcının hiç karşılık beklemeden yaptığı, en azından başlangıçta tümüyle yararsız bulunan bilimsel etkinliğin değerini genellikle bilmezler.
Sayfa 255Kitabı okudu
Ama kılgı açısından, gelenekçi olmayan yöntemleri kullanmamak niye? Eylem biçimlerimizi, araçlarımızı ne diye sınırlamak zorunda olalım! Ne diye tekerleklerin varlığını bilmemek ya da unutmak zorunda olalım!
Sayfa 141Kitabı okudu
Gerçekten de, bilimsel yapıtları okumak kolaydır; yeter ki konuları tanıdık olsun. Güçlükler yazınsal metinlerde çıkar karşımıza.
Sayfa 135Kitabı okudu
129 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.