Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Ali Akdoğan

Ali AkdoğanDin Sosyolojisi yazarı
Yazar
7.8/10
6 Kişi
18
Okunma
6
Beğeni
737
Görüntülenme

Ali Akdoğan Sözleri ve Alıntıları

Ali Akdoğan sözleri ve alıntılarını, Ali Akdoğan kitap alıntılarını, Ali Akdoğan en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Din, Tanrı'nın insan ruhunda yaşamasıdır.
Sayfa 39 - Ensar neşriyatKitabı okuyacak
...insanlar hayatı diğer insanlarla etkileşim halinde yaşamaktadırlar. Bu etkileşim, çok yönlü ve çok boyutlu bir anlam taşımaktadır. Hatta bu etkileşim, zaman, mekan ve şartlara göre de değişmektedir. Hayat bir nehir misali devamlı aktığına göre yeni şartlar, yeni ilişkileri ve etkileşimleri beraberinde getirmektedir. Dolayısıyla insanlar arası ilişki ve etkileşim de buna göre farklılaşmaktadır. İşte sosyoloji değişen bu ilişkileri tespit, tahlil ve yorumlayarak ortaya koymakta ve geçmiş ile bugün arasında nasıl bir farkın olduğunu anlamamıza ve geleceğe dair de öngörülerde bulunmamıza imkan sağlamaktadır.
Sayfa 19 - Ensar NeşriyatKitabı okuyacak
Reklam
Sosyoloji bilimi, olması gerekeni değil, olanı inceleyen bir disiplindir.
Sayfa 20 - Ensar neşriyatKitabı okuyacak
Aristoteles : “Aristoteles’e göre, doğa hiçbir şeyi gelişigüzel ya da amaçsız yapmaz ve doğadaki bütün süreçler belirli bir amaca hizmet eder. Her şeyin Tanrısal bir biçimde düzenlenmiş olduğu için bir amaca yönelmiş bulunduğunu söyleyen Aristoleles’te, ereksel nedensellik, fâil ve formel nedensellikten, mantıksal,zamânsal ve ontolojik olarak önce gelir. ... Aristoteles’e göre, “ Tanrı için ilk kanıt ana nedendir. Devinimi ortaya çıkaran bir şey olmalı ve bu şeyin kendisi devinmemeli, başlangıç ve bitimsiz olmalı (eternal), töz ve güncellik (fiîli varlık) olmalı.
Bilimsel gelişme toplumun maddi hayatı üzerinde etkili olurken, ahlaki gelişme de manevi hayatı üzerinde etkili olmaktadır. {•Bilim, ahlak ve dini ayrı düşünmek yerine, toplu düşünmek birey dinamik gelişimi için daha faydalıdır.}
"(Akif'e göre) Evrende bulunan her varlık ya­ratılış gayesi doğrultusunda görevlerini kusursuz yerine geti­rirken, insan, Yaratıcı tarafından muhatap alınmış ve sorum­luluklarını düşünüp gereğini yapıp-yapmama konusunda özgür bırakılmıştır."
Reklam
..din tanımı yapan kişi, kendi algısı ve anlayışı, bir başka ifadeyle baktığı, gördüğü ve yaşadığı çerçevede bir tanımlama yapma yoluna gitmiştir.
Sayfa 27 - Ensar neşriyatKitabı okuyacak
Gazze için de mi?
"Akif'e göre, insanların yapması gereken işleri yapmak Allah'ın vazifesi değildir. Bu anlamda herkes kendi işini yapmak durumundadır. Bu süreçte Allah'tan yardım di­lenebilir ve O'na tevekkül edilebilir." s 79
"Akif, insanın işlerini Allah'a havale etmesini ve bu konuda hiçbir gayret içerisinde olmamasını yerer. Bunu şöyle tas­vir eder; 'sen hiç uğraşma, söyle yapıla­cakları, Mevla onları birer birer yapar, sen kahveye git, keyfine bak ve hiç endişe etme, çoluk çocuk açmış, onların hepsi hallolur. Yeter ki sen onları Allah'a havale et' demekle bunun doğru bir yol olmadığını, insana, özellikle de Müslü­man'a düşenin; çabalaması ve ondan sonra Allah'a tevekkül etmesi gerektiğini söyler."
Sosyoloji insana, köşeli bakma yerine yuvarlak görme imkanı sağlar. Zira hayat tek boyutlu, tek renkli, tek çizgili bir yol olmaktan ziyade çoklu bir ilişkiler ve etkileşimler ağıdır.
Reklam
Aydınlanmamış insanın, aydınlatmasını beklemek boş bir hayalden ibaret kalır.
"Akif in "hayatın dini" deme­si, İslam'ın bu dünyaya ait ifade boyutunu göstermektedir. Kur'an, her ne kadar vahiy kaynaklı bir öğreti boyutuna sahip olsa da içerisinde bulunan ayetler, insana, evrene ve Allah'a dair anlamlar taşımaktadır. Dolayısıyla bu ayetleri doğru okumak, algılamak, anlamak ve hayata yan­sıtmak aynı zamanda iyi Müslüman olmanın da bir gösterge­sidir."
Akıllarını yeterince kullanamayanlar, başka akılların kölesi olurlar. Özgür düşünemeyen insanlar, hayata belli noktalardan bakıyor demektir. Böyle olunca da çıplak/yalın gerçekliği tam göremezler. Böyle insanlar, aynı zamanda saplantılı bir düşünceye sahip olurlar. Onları ikna etmek ve yalın gerçeklikle buluşturmak da kolay değildir.
Sayfa 172Kitabı okudu
Ölüm, hesap, cennet, cehennem gibi kavramların olmadığı bir dünya hayatında insanlar, sınırsız özgürlük düşüncesiyle hareket edeceklerdir. Bugün söz konusu düşüncelerden bağımsız hareket eden insan/ların yapıp-ettikleri ve dünya insanlığına verdikleri zararlar gün gibi ortadadır.
İslam'ın insana öğütlediği ve sevap olarak gösterdiği yol ve çıkış kapısı, gerek sorunlar karşısında ve gerekse iyi günlerde yani hayatın tüm zaman, mekan ve şartlarında, Allah'a inanma, güvenme, dayanma, sığınma, O'ndan yardım ve mağfiret dileme şeklindedir. Bir diğer anlatımla iyi ve huzurlu gün ve zamanlarda Allah' şükretme; sıkıntı ve zorluk anlarında yine O'na dayanarak, katlanma ve O'ndan yardım dileme şeklindedir.
24 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.