Ali Murat Daryal

8.7/10
21 Kişi
61
Okunma
14
Beğeni
2.436
Görüntülenme

Hakkında

1931’de İstanbul’da doğdu. 1950’de Taksim Erkek Lisesini, 1959’da İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arap-Fars Filolojisi Bölümünü bitirdi. Aynı üniversitenin Psikoloji Bölümünden de mezun oldu. İslami ilimler üzerine özel dersler aldı. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi İslam Araştırmaları Bölümünde asistanlık ve orta dereceli okullarda din bilgisi öğretmenliği yaptıktan sonra, 1966’da İstanbul Yüksek İslam Enstitüsüne öğretim görevlisi olarak tayin edildi. 1988’de doktorasını tamamladı, 1998’te profesör oldu. Aynı yıl yaş haddinden emekli olan Prof. Dr. Ali Murat Daryal, bir süre daha Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesinde sözleşmeli olarak görevine devam etti. Uzun süre kanser tedavi gören Prof. Dr. Ali Murat Daryal 16 Mart 2017 tarihinde vefat etti. İstanbul Şakirin camiinde cenaze namazı kılındıktan sonra Karacaahmet mezarlığına defnedildi.
Tam adı:
Prof. Dr. Ali Murat Daryal
Unvan:
Türk İlahiyat profesörü
Doğum:
İstanbul, Türkiye, 1931
Ölüm:
İstanbul, Türkiye, 16 Mart 2017

Okurlar

14 okur beğendi.
61 okur okudu.
1 okur okuyor.
70 okur okuyacak.
3 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Taklit, kişide şahsiyeti yıkar, medeniyetleri çökertir, eritir ve yok eder.
Düşünen beyinler gerçekten bir medeniyetin taşıyıcılığı durumundadır. Fakat istikbalinin teminatı değildirler.
Reklam
Batılılar en doğruyu, en iyiyi kendilerine uygularlar fakat en yanlış ve kötüyü başkalarına telkin eder, ellerinden gelirse uygulatırlar.
" Mescide girdikleri zaman, Müslümanlar Yâ Resûlallah! Onlar müşrik oldukları halde Mescide girdiler, dediler. Peygamberimiz Aleyhisselam, yeryüzü hiçbir şeyden kirlenmez buyurdu. Muğribe b.Şûbe, Ya Resûlallah! Kavmimi benim evime indir de onları ben ağırlayayım. Çünkü benim onlara karşı işlenmiş bir suçum var dedi. Peygamberimiz Aleyhisselam kavmini ağırlamandan seni menedici değilim. Fakat 'Ben onları Kur'ân dinleyebilecekleri bir yere indireceğim' buyurdu. (...) Sakif temsilcileri, geceleyin okunan Kur'ân-ı Kerîm âyet ve sûrelerini ve ashabın teheccüd namazında okuduklarını dinlerler, Müslümanların beş vakit namazda saf oluşlarını hayretle seyrederlerdi. Sakif temsilcileri, Müslüman oluncaya kadar, Peygamberimiz Aleyhisselam'ın gönderdiği yemekleri yedikten ve ellerini yüzlerini yıkadıktan sonra orada istedikleri kadar kalırlardı. Daha sonra Muğire'nin evine dönerlerdi. "
Sayfa 287
Henüz kayıt yok

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
Reklam
7/10 puan verdi
·
Beğendi
Kitapta Islâm'ın emir ve yasaklarının ve Islami geleneğin aslında neleri kapsadığını ve neyi dayanak aldığını anlatıyor. Allah de gerisini salla mantığından ziyade insan-insan ilişkileri için de geçerli ve muteber bir netice koyuyor ortaya.
Dini Hayatın Psiko-Sosyal Temelleri
Dini Hayatın Psiko-Sosyal TemelleriAli Murat Daryal · M. Ü. İlahiyat Fakültesi Vakfı Yayınları · 201314 okunma
10/10 puan verdi
·
Beğendi
İcerisinden minik bir konu; kediler toplumların özelliklerini yansıtırlar. Musluman bir ülkenin iskelesine yanaşan gemiden inen kisi, kıyıdaki bir banka otuturur. Bir kedi insanmış edasıyla banka, yanına oturur patilerini yalamaya başlar. Adamdan hiç korkmaz, çekinmez. Başka bir dinin yaşandığı bir ulkede ise kedilerin insanları görduklerinde 10 metre kaçtıklarını sürekli saklandıklarını keşfeder. Batıl olmayan inanç; insan ile hayvanların merhametin getirdiği uyum içerisinde yaşamalarıni ister.
Dini Hayatın Psiko-Sosyal Temelleri
Dini Hayatın Psiko-Sosyal TemelleriAli Murat Daryal · M. Ü. İlahiyat Fakültesi Vakfı Yayınları · 201314 okunma