Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Ali Sarıkoyuncu

Ali SarıkoyuncuAtatürk Din ve Din Adamları yazarı
Yazar
8.3/10
12 Kişi
68
Okunma
7
Beğeni
1.571
Görüntülenme

Hakkında

Tarih araştırmacısı. 27 Kasım 1953, Tavas / Denizli doğumlu. İlkokulu Denizli’de, orta ve lise öğrenimini Burdur’da yaptı. Bir dönem yurtdışında bulundu (1971-73). Yurda döndükten sonra Afyon Eğitim Enstitüsü (1976) ve Hacettepe Üniversitesi Tarih Bölümünü (1979) bitirdi. Yüksek lisansını Hacettepe Üniversitesinde “Serasker Hüseyin Avni Paşa’nın Hayatı ve Siyasî Fikirleri” adlı teziyle (1985) tamamladı. Ankara Üniversitesi Türk İnkılap Tarihi Enstitüsünde “Millî Mücadalede Zonguldak ve Havalisi” adlı çalışmasıyla doktora (1990) yaptı. 1992 yılında doçent, 1999 yılında Osman Gazi Üniversitesinde profesör oldu. Bu üniversitenin Tarih Bölümünde öğretim üyesi ve bölüm başkanı olarak (1997) çalıştı. Dumlupınar Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesinin dekanlığını yaptı. Makaleleri; Atatürk Yolu, OTAM, Atatürk Araştırma Merkezi Dergisi, ERDEM, Bilig, Avrasya Dosyası, Balıkesir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, Askerî Tarih Bülteni, Diyanet İlmi, Diyanet Dergisi, Din Öğretimi Dergisi, Türk Kültürü, Tarih ve Toplum, Silahlı Kuvvetler Dergisi, Türk Dünyası Tarihi Dergisi, Müdafaa-i Hukuk, Türk Tarihi dergileri ile ortak kitaplarda yayımlandı. 1997’de Millî Mücadele’de Din Adamları adlı çalışması ile Atatürk Araştırma Merkezinin eser dalında üçüncülük ödülünü aldı.
Tam adı:
Prof. Dr. Ali Sarıkoyuncu
Unvan:
Türk Akademisyen, Tarihçi, Yazar
Doğum:
Denizli, Türkiye, 27 Kasım 1953

Okurlar

7 okur beğendi.
68 okur okudu.
5 okur okuyor.
41 okur okuyacak.
2 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Milli Mücadele'de din adamları ellerinde silah, beldelerini de korumuşlardır. Isparta’da Hafız İbrahim Efendi DEMİRALAY, Afyon Karahisar'da Hoca Şükrü Efendi, ÇELİKALAY adlarında gönüllülerden alaylar teşkil etmişlerdir. Ali Fuat Paşa bu kuvvetlerden şöyle söz eder: “Anadolu'nun muayyen bir kısmını elde tutabilmenin ilk şartı, başında olduğum 20. Kolordu'nun sahası içinde olan Isparta-Afyonkarahisar-Eskişehir hattını elde muhafaza edebilmekti. Eskişehir'de İngilizler vardı. Eğer Isparta ve Afyon'u muhafaza edebilsek idik, Eskişehir'deki İngilizleri atmak mümkündü. Isparta ve Afyon'da milli kuvvetleri teşkil edebilme faaliyetimize lüzum kalmadı: Bu iki şehrimizde, iki din adamı, başı sarıklı iki mücahit başa geçmişler ve milli kuvvetleri tecrübeli kumandan siyaset ve basireti ile teşkilatlandırmışlar ve ilk anda yadırganacak bir kararla kumandayı da bizzat ellerine almışlardı. Isparta'da Hafız İbrahim Efendi, Afyonkarahisar'da Hoca İsmail Şükrü Efendi...".
Herhangi bireysel yorumu, dine ilişkin yorumu, biz toplumsal, siyasal ve hukuksal zeminde yaygınlaştırırsak orada mutlaka kan çıkar.
Reklam
Konumuzu, Milli Mücadele'nin önde gelen isimlerinden Albay Hüsamettin Ertürk'ün sözleriyle bitirelim: "... Milli Mücadeleye katılmış herkes, kendi gücü nisbetinde bu savaşta yer almıştır. Bu çetin yılların hikâyeleri, hatıraları ne anlatmakla ve ne de yazmakla öğrenilir. Bilâkis onu her gün bir cepheden tetkik etmek, bir sahifesini çevirmek, burada gizli kalmış kahramanları tanımak, her Türk'e düşen bir vazifedir... Mütareke yıllarının isimsiz kahramanları içine başı sarıklı din adamlarını, imam ve müezzinlerini, kürsü vaizlerini, tekke mensuplarını, medrese hocalarını da ithal (dahil) etmek mecburiyetindeyiz. Bunlar dini mefkûreler sevkiyle Milli Mücadele'nin muvaffakiyetine canü gönülden çalışmışlar, kavlen ve fiilen bu uğurda ellerinden geleni yapmışlardır...
Sayfa 214Kitabı okudu
Softa sınıfının din simarlığına izin verilmemelidir. Dinden maddi çıkar sağlayanlar iğrenç kimselerdir. İşte biz bu duruma muhalifiz ve buna izin vermiyoruz. Bu gibi din ticareti yapan insanlar, saf ve masum halkımızı aldatmışlardır. Bizim ve sizlerin mücadele edeceğimiz ve ettiğimiz bu kimselerdir.
Yunan işgali öncesinde İzmir'de düzenlenen mitingte de İzmir Müftüsü Rahmetullah Efendi, vatan sevgisinin imandan olduğunu, İzmir'in asırlardır ezan sesleri yükselen semalarında kulakları tırmalayan çan seslerine katlanmaktansa şerefle ölerek şehadet şerbetini içmenin daha iyi olacağını açıklayarak konuşmasını şu sözlerle bitiriyordu: Kardeşlerim... Ciğerlerinizde bir soluk nefes kaldıkça, damarlarınızda bir damla kan kaldıkça, anavatanımızı düşmanlara teslim etmeyeceğinize Kur'an-ı Kerim'e el basarak benimle birlikte yemin edin...". Rahmetullah Efendi, İzmir Valisi İzzet Bey'in Yunan işgaline karşı çıkılmaması emri üzerine de; "Vali Bey... bu sakalım kanımla kızarabilir, ama bu alına Yunan alçağını sukûnetle selâmlamış olmanın karasını sürerek Huzur-u İlâhiye çıkamam” diye haykırmıştır.
Henüz kayıt yok

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
Reklam
290 syf.
8/10 puan verdi
Atatürk ve Din
Cumhuriyet tarihinin ve Atatürk'ün yaşantısının anlaşılması açısından oldukça faydalı buldum. Osmanlı zamanında İslamın, softaların elinde kendi çıkarlarına alet olduğunu görüyoruz. Atatürk tüm hayatı boyunca İslamiyetin Türk milleti tarafından doğru şekilde anlaşılması için çaba harcar. Kendisinin de oldukça inançlı olduğunu yazılan bir çok anıda görebiliriz. Laikliğin üzerine oldukça geniş yer ayıran yazar bu konuda kafanızda hiç soru işareti bırakmadan konuyu tarihsel alıntılarla anlatıyor. Dinin Türkçeleşmesindeki çabasının nedenini ve gerekliliğini oldukça güzel anlatıyor. Kitabın ek kısmında da oldukça önemli belgeler var, okumanızı tavsiye ederim.
Atatürk Din ve Din Adamları
Atatürk Din ve Din AdamlarıAli Sarıkoyuncu · Diyanet Vakfı Yayınları · 200435 okunma
294 syf.
9/10 puan verdi
·
3 günde okudu
Yanlış algı kurbanı olan gerçek vatansever insanların öyküsü..
Milli Mücadele, Türk ulusunun varlığını ve bağımsızlığını korumak için maddi-manevi bütün olanaklarını seferber ettiği fevkalâde önemli bir dönemi içerir. Zira Avrupa, Anadolu'nun 1071'de Alparslan tarafından fethedilmesine, daha sonra da Türkleştirilmesini ve Müslümanlaştırılmasını bir türlü içine sindirememiştir. Bu yüzden Mondros
Milli Mücadelede Din Adamları 1
Milli Mücadelede Din Adamları 1Ali Sarıkoyuncu · Diyanet İşleri Başkanlığı Yayınları · 201212 okunma
302 syf.
10/10 puan verdi
Tarihten Bir Katre
Prof.Dr. Ali Sarıkoyuncu hocanın kaleminden Atatürk ve din adamlarını okumak , o dönemin atmosferinde yetişmiş insanların o dönemde kendilerinin dahi yetiştiği düzendeki aksaklık ve yanlışlara nasıl müdahale ettiklerini öğrenmek isteyen arkadaşlara önerebileceğim bir eser. Özellikle Din ve Atatürk Tüccarlığının rezilce ortalıkta dolaştığı bir düzenin nasıl düzeltilebileceğine yönelik ipuçları meraklılarını bekliyor bu konuda hocanın; "Din ve Atatürk üzerinden siyaset yapmak veya herhangi bir şekilde çıkar ummak , dine ve Atatürk'e karşı yapılmış bir haksızlık olarak değerlendirilmelidir. Türk vatanı ve ulusunun ebedi varlığı ve yüce Türk devletinin bölünmez bütünlüğü açısından bu tür haksızlıklara fırsat verilmemeli ve bunlarla mücadele edilmelidir. (Syf 233) ifadesine katılmamak mümkün değil. Son olarak Mustafa Kemal Paşa ve silah arkadaşlarının emekleri kadar din adamlarımızın emeklerinin de değerinin bilinmesinin önemli bir vefa olacağını belirtebilirim. Özellikle ; Şeyhülislam Dürrizade'nin ölüm fetvasına karşı Ankara fetvasını ilan eden ve cenaze parasını dahi milli mücadeleye veren M.Rıfat Börekçi "BABA" Hitabı ile hem Amasya halkının hem milli mücadelenin şerefli müftüsü Abdurrahman Kamil Efendi Kadın erkek ayırt etmeden özellikle eğitim ve din üzerine atılımlar yapan ve milli mücadelenin manevi kanadı büyüklerinden olmuş maalesef ömrü Cumhuriyetin ilanını göremeden vefat eden Hacı Süleyman Efendi Gibi büyüklerimizin hayat hikayelerinde bu asrın insanına ve problemine çözüm olacak mesajlar olduğunu rahatlıkla ifade edebilirim. Ruhları şâd olsun.
Atatürk Din ve Din Adamları
Atatürk Din ve Din AdamlarıAli Sarıkoyuncu · Diyanet Vakfı Yayınları · 200435 okunma