Anahide Ter Minassian

8.5/10
2 Kişi
11
Okunma
0
Beğeni
883
Görüntülenme

Hakkında

Anahide Ter Minassian, 1929'da Paris'te doğdu. Babası, Sivas Zara doğumlu Levon Kevonyan annesi, ünlü Gülizar-Keğam Der Garabedyan çiftinin kızları, Muş doğumlu Armenuhi Der Garabedyan'dır. Ermeni yazar ve sanatçıların çevrelediği bir aile ortamında yetişti. Sorbonne'da tarih ve coğrafya öğrenimi gördü. Paris'teki çeşitli liselerde ders verdi. 1969'dan itibaren, Sorbonne ve EHESS'te, Rusya tarihi, uluslararası ilişkiler tarihi, Ermeni toplumsal, kültürel ve siyasal tarihi gibi konular üzerinde çalışmalar yürüttü. Fransa, ABD, Türkiye, Lübnan, Yunanistan ve İran'da, çeşitli dergi ve kitaplarda pek çok makalesi yayımlandı. Farklı yer ve zamanlarda yayımlanmış altı makalesini bir araya getiren Ermeni Kültürü ve Modernleşme adlı kitabı 2006 yılında Aras Yayıncılık tarafından basıldı.
Unvan:
Yazar
Doğum:
Paris ,Fransa, 1929

Okurlar

11 okur okudu.
10 okur okuyacak.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Ermeni Sorunu Doğu Sorunu’nun bir yanıydı ve onun baş­lıca özelliklerini aynen taşıyordu: Osmanlı İmparatorlu­ğunda baskı altında tutulan bir azınlık, kültürel Rönesansın gelişi, Balkan ayaklanmaları örneği, Osmanlı İmparator­luğunun kendisini çağdaşlaştıramaması ve Avrupa devletle­rinin rekabeti.
Komünist Parti Manifestosu’nun Ermenice çevirisinin yayımı 1894’te başlamış, ama tamamlanamadan kalmıştır.
Reklam
içinde boğuluyordu: “devrim”, “özgürlük”, “despotluk”, “barbarlık”, “yoksulluk”, “aşağılanma”, “fedakârlık” ve “sosyalizm” gibi kelimeler düzenli olarak tıpkı sihirli sözler gibi durmadan tekrar.
Sayfa 24 - Iletişim YayınlarıKitabı okudu
Kafkasya Ermenileri, millî hareketin evrimineterimin geniş anlamıyla sosyalizmi dahil ettiler. Buna Marksizmi de kattılar. Fakat Gürcüler arasında hızla yayılan Marksizm, Ermeniler arasında yavaş ilerledi ve ancak Ermenistan’ın Sovyetler Birliği içine alınmasından sonra, resmî ideoloji olarak kendini zorla kabul ettirdi.
Sayfa 10 - Iletişim YayınlarıKitabı okudu
Ermeni Sorunu’na sosyalizmi ilk sokanlar, Kafkasya Hınçak- ları idi. Asgari programlan Türkiye Ermenileri için, “devrimci başkaldın eylemleri” aracılığıyla “geniş bir demokrasi, siyasal özgürlük ve millî bağımsızlık öngörmesine karşılık, azamî programlan insanın insan tarafından sömürülmesine karşı çıkıyor ve “Ermeni halkı ve anayurdu için... istikbaldeki amaç” olarak sosyalizmi gösteriyordu.
Sayfa 20 - Iletişim YayınlarıKitabı okudu
Henüz kayıt yok

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
Reklam
Henüz kayıt yok