Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Arman Polatlı

Arman PolatlıTarihin İlkleri ve Enleri yazarı
Yazar
8.0/10
11 Kişi
44
Okunma
1
Beğeni
335
Görüntülenme

Hakkında

Okurlar

1 okur beğendi.
44 okur okudu.
2 okur okuyor.
21 okur okuyacak.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
İlk matematik problemi. :))
M.Ö. 1700'lü yıllardan kalma bir Mısır papirüsünün üzerinde, Ahmes adlı yazara ait, bugünkü cebir kavramının ilk örneği olan yazılar vardı.
İlk Kahve Kahveyi ve yararlarını ilk belirleyen kişi, ünlü bilgin İbni Sina'dır. İbni Sina, M.S. 1000 yılında kahveyi keşfetti ve ona Bunc adını verdi. Bu isim Etopya 'da hâlâ kullanılmaktadır.
Reklam
Tarihte İngilizce dilinde yazılan ilk şarkının adı Sumer İs Icumen In ( Summer Has Arrived-Yaz Geldi). Şarkı 13. yüzyıl İngilizcesi ile yazılmıştır.
İlk Sabun Mezopotamya'da MÖ 3000 bin yılından kalma kil tabletlerde, potasyum ve yağla karıştırılarak elde edilen bir maddeden söz edilmektedir. MÖ 1500'e ait Ebers Papirüsinde, Mısırlıların hayvan ve sebze yağları ile alkalinli tuzdan elde edilen sabuna benzer bir maddeyle yıkandıkları belirtilmektedir. Eskilerden kalma bir Roma inanışına göre, sabunu ilk defa kadınlar keşfetmiştir. Hayvanların kurban edildiği Sapo Dağı'nın kıyısında bulunan Tiber Nehri'nde çamaşırlarını yıkayan kadınlar, çamaşırlarını daha çabuk temizlediklerini fark ederler. Çünkü hayvanların kurban edildiği Sapo Dağı'ndan Tiber Nehri'ne, yağmurla birlikte hayvan yağları ve odun külleri karışmaktaydı. İngiltere'nin eski halklarından Keltlerde, hayvansal yağlar ve bitki küllerinden ürettikleri sabuna "Saipo" adını verdiler. Bu sözcük daha sonra "Soap" olarak değiştirilmiştir.
İlk Çikolata Yaklaşık 4000 yıl önce, Honduraslı yerliler kakao çekirdeklerinden bir içecek ürettiler ve bu çikolatanın keşfi demekti. Etimoloji uzmanları çikolata kelimesinin, Aztek dilindeki "xocolatl" kelimesinden geldiğini belirtmektedirler. Kelimenin sonundaki "atl" kısmı "su" veya "içecek" anlamına gelmektedir. " Xocol" kısmı için ise üç farklı açıklama bulunmaktadır; kakao çekirdeklerinden gürültülü bir şekilde havanda dövülmesinden dolayı "gürültü" anlamına geldiğini düşünen etimologların yanı sıra, "acı" ya da "sıcak" anlamında kullanılığı da söylenmektedir. Çikolata soğuk ve acı bir içecek olarak özel günlerde ve dini ritüellerde kullanılmaktadır. Aztek ve Mayalar kakaoyu ticaretin baş aktör de yaptılar. Kakao çekirdeğinin değerinden dolayı alışverişlerinde para yerine kakao kullandılar. Aztek mitolojisine göre kakao ağacı, cennette yetişen "İyilik ve kötülük ağacının" yeryüzündeki temsilcisiydi. Çikolatanın Kristof Kolomb'un keşif gezisinde fark edilip, İspanyollar tarafından önce Avrupa'ya, oradan da dünyaya yayılması ise 16. yüzyılda gerçekleşmiştir.
Henüz kayıt yok

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
Reklam
125 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
‘Tarihin İlkleri ve Enleri’ Dünyadaki ilkler, Türkiye’deki ilkler ve enlerin olduğu kitap tam bir başucu kitabı. Roman gibi alınıp okunabilecek bir kitap değil, bu kadar bilgiyi akılda tutmak pek mümkün değil. Genel kültür anlamında çok kapsamlı bu kitabı alıp evinizde bulundurup, arada açıp okuyarak fikir sahibi olabilirsiniz. Ben beğendim. Sizlere de tavsiye ederim. 10/10
Tarihin İlkleri ve Enleri
Tarihin İlkleri ve EnleriArman Polatlı · Karakarga Yayınları · 201844 okunma
125 syf.
·
Puan vermedi
Okurken "Ben ne zamandır neden ansiklopedi okumuyorum ki?" diye sordum kendime. Ansiklopedi tadındaki bu kitapçık üç bölümden oluşuyor: 1- Dünyanın İlkleri 2- Türkiye'deki İlkler 3- Enler Sifonu bulan kişinin adının Sir Walter Closet olduğunu okuduğumda güldüm. Ta ki ilgili bölümün şu kısmına kadar: "Bir İngiliz tıp dergisinin anketine göre, son 150 yılda tıp dünyasında kaydedilen en büyük ilerlemenin, sifonun icadı olduğu belirlenmiştir.". İlk plaka gibi ne iyi etmişler de plakayı akıl etmişler dediğim bölümler olsa da ilk plastik, ilk margarin gibi bölümlerde iyi halt ettiniz demeden edemedim. Okuması keyifli ve öğretici bir kitaptı. Kitabın en önemli eksiği bir kaynakçasının olmayışı.
Tarihin İlkleri ve Enleri
Tarihin İlkleri ve EnleriArman Polatlı · Karakarga Yayınları · 201844 okunma