Aslıhan Aykaç

Yeni İşler Yeni İşçiler yazarı
Yazar
9.0/10
1 Kişi
13
Okunma
1
Beğeni
890
Görüntülenme

Hakkında

Yazar, 1997 yılında Boğaziçi Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü'nden lisans derecesi aldıktan sonra Binghamton Üniversitesi'nde sosyoloji dalında yüksek lisans ve doktora programlarını tamamladı. 1997-2007 arasında Muğla Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü'nde çalıştı. Halen Ege Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü'nde öğretim görevlisidir.
Unvan:
Doç. Dr. , Yazar
Doğum:
İzmir, 8 Mart 1975

Okurlar

1 okur beğendi.
13 okur okudu.
12 okur okuyacak.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Eğitim, bireylerin hem uzmanlaşmasına hem de vasıf inşa etmesine hizmet etmeli ve bu sayede bireyler yalnızca işe yerleştirilmek yerine birden fazla işi yapabilecek niteliğe sahip olmalıdır. Mesleki vatandaşlık zamanın toplumsal örgütlenmesini iyileştirmeli ve bu sayede iş ve işdışı, çalışma ve boş zaman, üretim ve emeğin yeniden üretimine yönelik etkinlikler sadece şanslı bir azınlık için değil, toplumun geneli için ulaşılabilir olmalıdır. Bu yaklaşıma göre kariyer hedefleri ana akım kurumsal yaklaşımların dayatmalarına göre değil, evrensel sosyoekonomik hakların ve temel gelirin güvencesi altında kendi ritmini yakalamalıdır.
Standing'e göre "iş, yeteneğin ayarlanmış bir biçimde sınırlanmasıdır" (2009: 6). Meslek ve iş arasında belirgin bir ayrım bulunmaktadır. Meslek, çalışma hayatında süreklilik arz eden, uzun dönemli ve kurumsallaşmış bir konumu, bir mesleki kategoriye üye olmaya dair bir kimliği ve bu kimliğin inşa edildiği kültürel bir çerçeveyi ifade eder. Buna karşılık iş, sadece dışsal olarak tanımlanmış ve emek piyasasına dahil olan bireye dayatılan daha geçici bir kategoriyi karşılar. Meslek bir kariyer ve kariyer yapısına yönelik etkinlikler dizisinden oluşur. Meslek birlikleri veya meslek örgütleri saygı, ahlak ve kimliğe dayalı bir sosyal arkadaşlığı somutlaştıran yapılardır. Bir işte ise bu özelliklerin hiçbiri yoktur; bir iş emek piyasasındaki rekabete yönelik olarak belli eylemleri ve özellikleri kapsayacak biçimde tanımlanır. Bu ayrıma yönelik en güzel örnek bir meslek ile iş üstünde eğitim veya hizmet içi eğitim ile yaratılan iş konumu arasındaki ayrımdır. Bir işin gerektirdiği yetkinlik o kadar azdır ki, daha önceki deneyimlerden bağımsız olarak üretim süreci içinde öğrenilebilir. Bu nedenle bir iş, meslekte olduğu gibi uzun dönemli bir bağlılık ya da kültürel adanmışlık gerektirmez.
Reklam
Reklam