Asmai Yusuf Samih

Asmai Yusuf SamihYazımız yazarı
Yazar
9.6/10
7 Kişi
20
Okunma
2
Beğeni
446
Görüntülenme

Hakkında

Okurlar

2 okur beğendi.
20 okur okudu.
9 okur okuyacak.
3 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Bir milletin yazısını kaldırmak mazisini, ulum u maarifini, hatta her halini yok eylemek demektir.
Sayfa 87
Meramını ana diliyle ifade edememek ayıptır. İfadesini doğru imla ile yazamamak nakstır. Dilimizin izzet-i nefsi ve yazımızın şerefi vardır.
Sayfa 69 - Tiyo YayınlarıKitabı yarım bıraktı
Reklam
Yahu? Dinimiz var. Şeriat ve kanunumuz var. On asırlık mazimiz var. Atalarımızın kalem maharetleriyle yazılı eserlerimiz var. Kütüphaneler dolusu ulum ve fünun kitaplarımız var. Hasılı dilimizde her şeyimiz var oğlu var iken, bunlardan tecerrüdle yazısız elsine ashabı içine katılmakta kârımız ne olacaktır? Yoksa haram süt emmiş insanlar gibi aslımızı mı inkar edeceğiz?
Sayfa 64 - Tiyo YayınlarıKitabı yarım bıraktı
dikkat buyrun.
Şapkayı kabulümüzde garb gazetelerinden bazıları "Türkler, yeni serpuşlarıyla bize benzemek istiyorlar. Başımıza başka bir serpuş ihdasıyla ulviyyetimizi muhafaza edelim." enaniliğinde bulundukları daima hatırımda kalacaktır. Garb şark olmaz, şark da garb!
Sayfa 87
Henüz kayıt yok

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
Reklam
174 syf.
10/10 puan verdi
Öncelikle kitabı okumama ve inceleme yazmama vesile olan kerhenime teşekkürlerimi sunuyorum. Kitap okurken inceleme yazıp yazmayacağım kendini belli ediyor aslında. Çünkü kafamda kelimelerin ve cümlelerin şekillendiğini hissediyorum. Birkaç hususa dâir cümle kurduktan sonra gerisi gelir diye ümid ederek yazmaya koyuluyorum. Neyse... Önce biraz
Yazımız
YazımızAsmai Yusuf Samih · Tiyo Yayınları · 201420 okunma
88 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
1 saatte okudu
Mübarek Yazımız
Asmâi Yusuf Samih Bey Yazımız kitabını harf inkılabından evvel yazdığı için (1927 neşir tarihi) milletimize ve dilimize yapılan ihaneti tam gösterememiş,o sıralarda Türkçe'nin sözde noksan olduğu palavrası yavaş yavaş dillere dolaştığı için böyle bir kitabı kaleme almıştır.Ama ihtisarına rağmen pek müstefid bir kitap olmuş.Ayriyeten
Yazımız
YazımızAsmai Yusuf Samih · Tiyo Yayınları · 201420 okunma
174 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
Türkiye'de Latin Hurufuna Geçişe Dair
Müellifin beyanlarına binaen eserin şapka inkılabından sonra, latin hurufunun kabulünden önce yazıldığını söyleyebiliriz. Kitabın ilk 88 sayfası Latin alfabesiyle, geriye kalan kısım ise Arap alfabesiyle yayınlanmış. Latin harflerini kabulün mazimizi reddetmek olacağını müdafaa eden müellif, son sözlerini şu şekilde bitirmiştir: "Kendi icadımız, kendi malımız olan Türk yazılarını kaldıracak ve Türk dilimizi Latin harfleriyle yazdıracak bir zatın dildaşlarımız içinde mevcud olacağını ben ümid edemem. Tarih nazarında, İmparator Teodos'a ikinci olmaya razı ve Karabaş Teofil'e sani kalmayı kabul eyleyecek bir Türk oğlu Türk bulunacağını ben asla zan eylemem." Müellif, yazımızın mazisini tarih ve coğrafya ilimleriyle ispat edip, yeri geldiğinde dil bilimine de değinmiştir. Eserin sadeleştirilmediğini söylemeden geçmeyelim. Zaten sadeleştirilmiş olsaydı hacmi iki katına çıkardı... Eserden alıntılar duvarımda mevcut, bakabilirsiniz.
Yazımız
YazımızAsmai Yusuf Samih · Tiyo Yayınları · 201420 okunma
Resim