Atilla Yayla

Atilla YaylaLiberalizm yazarı
Yazar
Çevirmen
Editör
7.2/10
63 Kişi
315
Okunma
29
Beğeni
3.317
Gösterim

Atilla Yayla Kimdir?

3 Mart 1957’de Kırşehir, Kaman’da doğdu. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesinden lisans (1980), yüksek lisans (1982), doktora derecesi aldı (1986). Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi ve Hacettepe Üniversitesinde öğretim üyeliği yaptı (1986-2000) Profesör Yayla Gazi Üniversitesinde uzun yıllar öğretim üyesi sıfatıyla bulunmuştur. TDV, LDT, TSİD, MontPelerin cemiyeti gibi kurumlarda üyelikleri vardır. Liberal Düşünce Topluluğu kurucularındandır ve uzun süre başkanlığını yürütmüştür. Yorktown Internet University ve Center for New Europe üyesidir. Britanya ve ABDde birkaç defa farklı üniversitelerde ziyaretçi öğretim üyesi olarak bulunmuştur. Yeni Şafak ve Zaman gazetelerinde yazıları yayınlanmıştır. İngiltere Buckingham üniversitesinde misafir öğretim üyeliği yapmıştır. Atilla Yayla, Sinan Çetinle birlikte Plato Film Okulunu meslek yüksek okuluna dönüştürerek, Gazi üniversitesi öğretim üyeliğine son vermiştir. Halen Plato Meslek Yüksekokulu Müdürlük görevini yürütmektedir.
Unvan:
Akademisyen ve Yazar
Doğum:
Kırşehir, Türkiye, 3 Mart 1957

Okurlar

29 okur beğendi.
315 okur okudu.
6 okur okuyor.
287 okur okuyacak.
11 okur yarım bıraktı.

Atilla Yayla Editörlük Yaptığı Kitapları

Tümünü gör

Atilla Yayla Sözleri ve Alıntıları

Tümünü gör
Sivil özgürlüklerin hukuki olarak tanınması ifade özgürlüğünün gerçekten var olduğunu göstermez. Çünkü kitlelerin fikirleri başarılı biçimde sistem tarafından şekillendirilmektedir.
Sayfa 154Kitabı okudu
J. S. Mill
İnsanların kendi tercihlerini kendilerinin yapması, bu tercih yanlış olsa dahi doğrudur. Özgürlük, başkalarını da aynı haktan mahrum etmemek şartıyla, kendi yolumuzda kendi mutluluğumuzu aramaktır. Bu, herhangi bir mücerret hakka dayanmaz, sadece, en çok sayıda insanın en fazla mutluluğu ilkesine dayanır.
Sayfa 160Kitabı okudu
Mises, bir bireyin eylemlerinin mutlak rasyonelliğinin o bireyin kendi sınırları çerçevesindeki bir rasyonellik olduğunu ve hiç kimsenin buna dayanarak kendi ölçülerini ve değer sistemlerini başkalarına empoze edemeyeceğini, evrensel geçerliliği olan değer sistemleri geliştiremeyeceğini vurgular.
Sayfa 168Kitabı okudu
Bir birey, davranışlarına, hareketlerine müdahale edilmediği ölçüde özgürdür.
Sayfa 153Kitabı okudu
Özgürlüğün Sınırı Neden Olmasın
Otoriter düzenlerde hiyerarsinin tepesinde yer alanlar'endilerine yapılmasını istemedikleri şeyi başkalarına yapabilirler';ataerkil düzenlerde ise varlıklar kategorik olarak farklı ve hiyerarşik algılandığı için 'kendilerine yapılamayacak(bazı)seyler(dogal olarak)başkalarına yapılabilir'...Bu yaklaşımların hepsinde de ötekine yapılacak şeyin kıstası kendimizden veya kendi inanç sistemimizden üretilir.Hiçbirinde bizzat ötekinin ne istediği,ne hissettiği,ne algıladığı sorulmaz.İşte demokratlığın farkı da tam bu noktada...Çünkü sadece demokrat zihniyet altında'başkalarına yapılacak şey'in ne olup olmayacağı söz konusu baskası ile iletişim içine girmeyi,onu duymayı,dinlemeyi ve anlamayı gerektirir. Etyen Mahçupyan 13.02.2006,Zaman

Atilla Yayla İletileri

Tümünü gör
Liberalizm Hakkında Kitap Tavsiyelerim
Merhabalar, İstek üzerine “Liberalizm” temalı bir kitap tavsiye listesi hazırladım. Sadece kendi okuduğum kitaplardan seçtiklerimi buraya yazdım. Aslında, seçmediklerimi de yazsam daha mantıklı olabilirdi, böylece okumadıklarımdan seçmediklerimi ayırabilirdiniz ama ona zaman ayırmadım şimdilik.
CHP'nin temsil ettiği zihniyet demokrasimizin önünde büyük bir engel. CHP'nin siyasetten çekilmesi, kendi kendisini tarih, kültür, sanat gibi alanlarda çalışan bir vakfa dönüştürmesi bu zihniyetin ortadan kalkmasına ve demokrasimizin gelişmesine büyük katkıda bulunacaktır.
Atilla Yayla
Atilla Yayla
Kaynak: twitter.com/atilla_yayla/st...
CHP'nin problemi Atatürkçülük'ten, altı oktan uzaklaşmış olmak değil, yeterince uzaklaşmamak ve bunu resmileştirmemek. Türkiye'nin konjonktürel, mahalli ve yarı otoriteryen-yarı totaliteryen bir ideolojiye bağlı olmayan, evrensel anlamda sosyal demokrat bir partiye ihtiyacı var.
Atilla Yayla
Atilla Yayla
Kaynak: twitter.com/atilla_yayla/st...

Atilla Yayla Yorum ve İncelemeleri

Tümünü gör
142 syf.
·
Puan vermedi
Liberal Bir Yazarın Kaleminden: Siyasal Sistemler
Liberal bir akademisyen olan Atilla Yayla bu kitapta birer ders notu niteliğindeki basitlikte siyasi yapı, siyasi yapılanma ve hükümet biçimleri gibi çeşitli konuları bölümler halinde izah ettikten sonra ABD, İngiltere, Fransa, İran, Rusya ve Meksika gibi bazı önemli ülkelerin siyasi modellerinin incelendiği bölümleri bu çalışmasına eklemiş. Kendisi bir liberal olması hasebiyle bazı bölümlerde bize oldukça yabancı, cumhuriyetimizin kurucu değerlerine karşı gayet sorumsuz ve ilgisiz bakışıyla dikkatimi çekti. Ama sanırım klasik liberalizm de böyle bir şey: bir ülkenin içinde bulunduğu şartları unutup onu tek bir kurala, "özgürlükçülük" masalına uydurmaya çalışmak ve bu masala uymuyorsa alay edip kötülemek. Yine de eleştirel bir gözle okunduğunda oldukça bilgilendirici bir eser. Zât-ı âlilerinin eline sağlık.
Karşılaştırmalı Siyasal Sistemler
Karşılaştırmalı Siyasal SistemlerAtilla Yayla · Liberte · 201432 okunma
150 syf.
·
Puan vermedi
·
17 günde okudu
Liberalizmi Atilla Yayla ile tanıdığım için kendisinden devam etmek istedim. Hacim olarak da çok fazla olmadığı için okumaya değer buldum. Atila Yayla'nın köşe yazılarının toplanmasıyla oluşturulmuş. Buna karşın bütünlük de mevcut. Severek okudum. Okunmasını da tavsiye ederim.
Devletçi Zihniyet ve Piyasa Ekonomisi
Devletçi Zihniyet ve Piyasa EkonomisiAtilla Yayla · Liberte Yayınları · 20016 okunma
112 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
8 saatte okudu
Atilla Yayla'nın, önsözünde belirttiği gibi(s.11), Kemalizm'in ve Cumhuriyet Tarihi Kemalizmi'nin liberal açıdan tahlilini, teorik manada yapmaya ve liberal prensipler ışığında Kemalizm'in eksikliklerini, yaptığı yanlışları veya barındırdığı yanlış ilkeleri sorgulamak üzere kendi gazete yazılarıyla, makaleleriyle bütünleştirdiği, liberalizm ve Kemalizm fikirlerinin karşılıklı kıyaslamasını objektif bir dille anlatmayı amaçlayan bir eser olmuş. Bir günde bitirdim, ve yazarın anlatmak istediği ve eleştirdiği pek çok şeyi de haklı buldum. Bu eleştirilerinden en göze çarpanı, Kemalizm'in devlete haksız bir güç atfetmede, muhalifleri akılla değil de baskıyla ve sansürle susturmada, gücü muhafaza eden zümrenin çıkarı doğrultusunda bir tür otokratlaşma maksadıyla kullanımasıyla, veya buna mahal verecek zaaflara sahip olmasıyla yetersiz bir ideoloji olduğu konusunda getirdiği argümanıydı. Üzerinde beyin fırtınası yapılması gereken bir eser, mutlaka okunmalı.
Kemalizm
KemalizmAtilla Yayla · Liberte Yayınları · 201541 okunma