Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Attilla Erdemli

Attilla ErdemliMitostan Felsefeye yazarı
Yazar
9.0/10
11 Kişi
57
Okunma
7
Beğeni
1.091
Görüntülenme

Hakkında

Mersin'de dünyaya geldi. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü'nü bitirdi. Bir süre felsefe öğretmenliği yaptı, sonra İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümünde Doktora çalışmalarına başladı. 1980 yılında Felsefe Tarihi Kürsüsü'ne asistan olarak girdi. 1984 yılında "Spinoza'nın Ahlak Anlayışı" adlı teziyle felsefe doktoru oldu. 1990 yılında yardımcı doçent, 1996 yılında doçent ve 2009 yılında da profesör oldu. Felsefe çalışmaları yaşama sorununda yoğunlaşmaktadır. Yaşama sorunu bağlamında Varlık Felsefesi, Tarih Felsefesi, Devlet Felsefesi, Aydınlanma Felsefesi ve Spor Felsefesi gibi alanlarda çalışmaktadır. Felsefede akademik etkinlikler yanında, felsefeyi topluma götürmeyi amaçlayan çalışmalar da yapmaktadır. Farklı konularda yazdığı makaleleri yanında, yayınlanmış beş kitabı vardır: İnsan, Spor ve Olimpizm (Sarmal Yayınevi, 1996), Dağlarla (İnsancıl Yayınları, 1998), Spor Felsefesi (E Yayınları, 2002), Avuçlarımızdaki Cennet (E Yayınları, 2004) ve Spor Yapan İnsan (E Yayınları, 2008). 1965 yılında başladığı dağcılık sporunu hâlâ sürdürmektedir. 1983-2010 yıllarında Türkiye Dağcılık Federasyonu'nun İstanbul temsilciliğini yaptı. 1992-1996 yıllarında TMOK Olimpik Akademi Başkanlığı'nda bulunmuştur. 1996 yılında TMOK Fair Play Ödülü'ne layık görüldü. 1998 yılında Garanti Bankası'nın açtığı "Yarına Dört Işık" Proje Yarışması'nda birincilik ödülünü alan "Bin Olimpik Genç" adlı proje topluluğunda yer aldı. 1999 yılında Gökçe Karataş 1. Spor Ödülleri'nde inceleme-araştırma dalında ikincilik ödülünü aldı. Türk Felsefe Derneği, Türkiye Felsefe Kurumu, Yarınlar için Eğitim Derneği, Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi ve AKOB (Akdeniz Opera ve Bale Derneği) üyesidir. Evli ve bir kızı vardır.
Unvan:
Yazar
Doğum:
Mersin, Türkiye

Okurlar

7 okur beğendi.
57 okur okudu.
4 okur okuyor.
29 okur okuyacak.
1 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
İnsan çıplak doğar. İnsan tüm yaşamı boyunca çıplaklığını gidermeye çalışır.
İnsan çıplak doğar. İnsan tüm yaşamı boyunca çıplaklığını gidermeye çalışır.
Reklam
Yaşamasının amacını soran, yaşamasından sorumlu olur.
Birey olarak, tek olarak, ben olarak özgür olunur; biz olarak ya da topluca, özgürlük olası değildir.***
Şükürler olsun :)
İnsan düşünen, kuran, tasarlayan, duyulanan, sıkılan, düş kuran, bunalan, değişik psişik etkinliklerini birlikte kullanabilen bir varlıktır ve bu nedenle doğada tektir; diğer canlıların böyle bir özelliğine rastlanmamıştır, dolayısıyla doğadaki diğer canlılarla uyuşmaz fakat böyle bir içyapı kendi kendisiyle de pek uyuşmaz. İnsan toplumla da uyumsuzdur ve onunla da çatışır. Bütün bu uyumsuzluklar, çatışmalar insan olmanın gereğidir çünkü onlar olmadan insan yaşamı ya da insanın ortaya çıkışı olanaksızdır. “Aslında insanın bu sevilmeye değer olmayan vasıfları olmasaydı […] tam bir ahenk, yetinme ve karşılıklı sevgi içinde yaşasaydılar, o zaman insanın hiçbir kabiliyeti gelişmeyecek, büyün insan kabiliyetleri, ebedî olarak çekirdek hâlinde gizli kalmaya mahkûm olacaktı. İnsanlar koyun gibi uslu olsaydılar, onların ruhlarında hiçbir değer gelişemezdi ve onlar evlerinde besledikleri koyunlardan farksız olurdu. […] O hâlde çekememezlikler, çatışmalar, hırs dolu gurur, sahip olmaya, hâkim olmaya doymazlık için tabiata şükürler olsun.”* *Heinz Heimsoeth, Immanuel Kant’ın Felsefesi, Çev. Takiyettin Mengüşoğlu, İ.Ü.E.F. Yayını, 1967, sf. 200
Reklam

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
200 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
4 günde okudu
Kitabın Adı :
Spor Felsefesi
Spor Felsefesi
Kitabın Yazarı:
Attilla Erdemli
Attilla Erdemli
Tür: Felsefi Sayfa: 208 Yazarın Mesleği: Felsefeci Yazarın Eğitimi: İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü Yazar Atilla Erdemli, kitabında temel sorunlarıyla Spor Felsefesini ele almış. Konulara felsefi açıdan yaklaşmış. Bize SPORUN FELSEFESİ OLUR MU? sorununun cevabını bulmaya çalışmış.
Spor Felsefesi
Spor FelsefesiAttilla Erdemli · E Yayınları · 201612 okunma
224 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
“Felsefeye başlayacağım fakat nereden başlayacağımı bilmiyorum.” diyorsanız, dikkatle okunacağı ve üzerinde düşünüleceği takdirde, bu kitapla başlamanızı tavsiye ediyorum.
Mitostan Felsefeye
Mitostan FelsefeyeAttilla Erdemli · Ayrıntı Yayınları · 201536 okunma
328 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
Dağın Felsefesi
Felsefeci Prof. Atilla Erdemli hocamız kendisi de yıllarca dağcılık sporu ile ilgilenmiş bu sporu gönülden sevmiş birisi. Doktorasını bile spor felsefesi hakkında yapmış birisi. O yüzden dağcılık sporunu belkide ilk felsefik boyutta ele alan kitap kendisine aittir diyebiliriz. Dağlara neden gidilir, dağcılığın insana kattığı değer bunların hepsini hem yaşamış hem kaleme almış bu güzel eser için kendisine teşekkür ederiz.
Dağlarla
DağlarlaAttilla Erdemli · İnsancıl Yayınları · 01 okunma