Ayşe Atıcı Arayancan

Ayşe Atıcı ArayancanHasan Sabbah ve Alamut yazarı
Yazar
Editör
7.6/10
42 Kişi
189
Okunma
9
Beğeni
2.073
Görüntülenme

Ayşe Atıcı Arayancan Sözleri ve Alıntıları

Ayşe Atıcı Arayancan sözleri ve alıntılarını, Ayşe Atıcı Arayancan kitap alıntılarını, Ayşe Atıcı Arayancan en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Hasan Sabbâh'ın Ölümü
90 yaşına gelen Hasan Sabbâh 23 Mayıs 1124 Cuma günü vefat eder ve Alamût yakınlarında yapılan kabire gömülür.İsmaililer tarafından ziyaret edilen bu kabir, daha sonra Moğollar tarafından yıkılmıştır.
İlk İsmaili askeri hareketi, Halep'te bulunan Efâmiye Kalesi'ne yapılır.
Sayfa 114Kitabı okudu
Reklam
İsmaili Daileri Suriye de
Haçlıların 1097 de bölgeye gelişiyle birlikte, Suriye de siyasal parçalanma daha büyük boyutlara ulaşır. Haçlıların Suriye kıyılarını hızla ele geçirip Urfa, Antakya, Trablus ve Kudüs te dört devlet kurmaları bu karışıklığı daha da tetikler.
Hasan Sabbah
Otuz beş yıllık egemeeliği süresince ibadeti bırakmamış sofu, çilekeş ve kanaatkâr bir hayat sürmüş, içki içmediği gibi kimseye de içirmemiştir. Hatta iki oğlundan biri olan Muhammed'i şarap içtiği için öldürmüştür.
İlkleri günümüze getiren tarikat; İsmaililer!
Nizari İsmailileri kendi dönemlerinde ve sonrasında etkili ve sistemli siyasi cinayetler yani suikastler düzenleme konusunda ilk olmaları bakımından üstün başarı göstermişlerdir.
Boş beyinleri yıkama yürütme çalışmaları:)
Nizari İsmaili hareketi asıl olarak Hasan Sabbah tarafından cahil, fakir ve mevcut yönetimden mutsuz halkın dini inançları kullanılarak başlatılmış, sonrasında bu durum siyasallaştırarak sürdürülmüş militarist bir harekettir.
Reklam
Nizari İsmailileri Suriye, İran, Afganistan, Orta Asya ve Güney Asya bölgesinde gizlice yaşamak zorunda oldukları yeni ve gizli kalmış bir sürecin içerisine girmişlerdir.
Alamut Kalesi
Deylem dilinde kartalın derisi, kartal eğitimi ya da kartal yuvası anlamını taşıyan Alamût "aluh, amut" kelimelerinden meydana gelmektedir. Sultan Melikşah'tan önce kalenin adı "yüce mehdi" ismi ile anılmıştır. Kale Hassan Sabbah sayesinde büyük bir üne kavuşmuştur.
Hasan Sabbâh'dan sonra geniş bir zaman dilimi içinde davasını sürdüren Alamùt yöneticileri zaman içinde zayıf düşmüşlersdir. En son moğolların şiddetli saldırısı altında 1256 yılında çökene kadar ismaililerin 166 yıl sonunda kurulu düzenini ne Selçuklular ne de Harzemşahlar devirememiştir. Ancak Moğol saldırıları sonucunda zamanla küçülüp, parçalanarak sessiz grup halinde diğer mezhepler arasına karışmışlardır.
Selçuklulara karşı Alamùt da direniş
Muhammed Tapar ismailileri düzenli saldırılarıyla yıpratarak, güçsüz duruma düşürmüştür. İsmaililer, Muhammed Tapar ın Alamût Kalesine beş yılda yedi kez düzenli ve ard arda yaptığı seferlerin tümüne büyük bir azimle direnmişlerdir. Bu konu hakkında Cuveynî'nin "Alp Arslan oğlu Melikşah oğlu Muhammed tarafından 11 yıl içinde birkaç defa kuşatılmış, kaledeki askerlerin erzaklarının azalmış olmasına rağmen, o kaleleri ele geçirememiştir. "şeklindeki açıklaması durumu özetler.
Reklam
Harzemşahlar komutanı Miyançuk, 1205 yılında tuzağa düşürdüğü çok sayıda ismailiyi katleder. Selçuklulardan sonra Harzemşahlar, Nizâri İsmaililerinin ciddi düşmanı haline gelir.
Alamut'a asılan suikast listesi,
Hasan sabbah'ın Ala-mut kalesinden yönettiği suikastlar ile ilgili olarak kaynaklara bakıldığında, Suikaste uğrayan devlet adamları; 10 vezir, 24 emir, 1 melik, 1 muhasebeci, 7 kadı...olmak üzere toplam 74 kişi tespit edilmiştir. Bu suikastler sonucunda Sultan Berkyaruk ve Vezir Ahmed b. Nizamü'l-Mülk dışında çoğunu sonu ölüm oldu.
Sayfa 110
Batınilik, İsmailiğin karakteristik özelliğidir ve kurulu düzene karşı hem siyasal hem ahlaki açıdan eleştirel bir tavır sergilemektedir.
Nizamü’l-Mülk suikasti, Nizari İsmaililer tarafından devlet mensubuna karşı düzenlenen ilk suikasttır.
Sayfa 237Kitabı okudu
148 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.