Ayşe Sıdıka Oktay

Ayşe Sıdıka OktayKınalızade Ali Efendi ve Ahlak-ı Alai yazarı
Yazar
8.0/10
2 Kişi
13
Okunma
1
Beğeni
569
Görüntülenme
Hak Tealâ’ya karşı olan sevginin gereği ibadet, itaat, emirlerine uymak ve ilâhî yasaklardan kaçınmaktır. Peygamber(A.S.V.)’a uymak ve onu sevmek de Allah’ı sevmektir. Nitekim Kur’an’da şöyle buyurulur: -(Habîbim) de ki: Eğer Allah’ı seviyorsanız hemen bana uyun ki, Allah da sizi sevsin ve suçlarınızı örtsün..- (Al-i İmrân/31) Kendinde bu uyma bulunmadığı halde Hak sevgisinden bahseden kimse mağrur ve yalancıdır. Seven sevilene âsi olur mu? Âşık, sevgilisinin arzusunu terk eder mi?’
Her sevgi, sevgiye uygun bir takım amellerin yapılmasını gerektirir. Allah'ı sevmek; O'na itaat, ibadet, yüceltme, emirlerine uyup yasaklarından kaçınmadır. Peygambere (a.s.) uymak da Allah'a uymaktır. Rasulullah (a.s.) sevmek adı anıldığında salavat getirmekle olur. Sahabe anıldığında "radiyallahu teâla anhu" demek, alimler ve şeyhler anıldığında "rahmetullah" demek onlara sevgiyi göstermenin yoludur.
Reklam
Çocuklara her zaman güzel yiyecek ve içecekler vermeyip, ekmekle yetinmeyi öğretmek, dolayısıyla zaman ve yerine göre bu şekilde yiyeceklerle yetinmeye alıştırmak icab eder.’ Çocuklara sabahleyin çok yedirilmemelidir ki, zihnine izansızlık ve bedenine tembellik vermek suretiyle öğrenmesine mani olmasın.
Sahih rivayete göre: Devlet adamlarının hediye kabul etmeleri hıyanettir.’
Kınalızâde'ye göre bir şahsın adalet sıfatıyla vasıflaması için ilk önce kendisinde, sıfatında, kuvvetleri ve azalarında adalete riayet etmelidir. Her kuvveti niçin yaratılmış, her uzvuna hareket için ne verilmiş ise onu kullanmalı, Allah'ın yarattığını değiştirip, aklen ve şer'an haram kılınmış ve yasaklanmış yerlerde kullanmamalıdır. Bedeni ve ruhi kuvvetlerini yaratıcısının rızasını kazandırmayacak ve fazileti elde etme amacı gütmeyen yerlere sarfetmemelidir.
İnsan yaradılışlarının hususiyetlerinin değişik olmasında çok sebep vardır: Ceddinde(soyunda) bu huy ve karakter vardır. Çocuklarına intikal eder. Oturdukları yerin havası, suyu ve diğer hususiyetleri tesir eder. Bazılarında olan tabiat, öğretim ve taklit yolu ile alınmış olur.
Resim