Bahir Mazhar Erüreten

Bahir Mazhar ErüretenTürkiye Cumhuriyeti Devrim Yasaları yazarı
Yazar
9.0/10
2 Kişi
13
Okunma
0
Beğeni
487
Görüntülenme

Hakkında

Bahir Mazhar Erüreten, Edebiyat, Mustafa Kemal Atatürk, Siyaset - Politika kategorilerinde eserler yazmış bir yazardır. Başlıca kitapları alfabetik sırayla; Cumhuriyet ve Devrimler, Kendi Söylemleriyle Atatürkçülük, Laiklik ve Şeriat Çatışması, Yitik Zaman olarak sayılabilir. Bahir Mazhar Erüreten kitapları; Evrim Yayınevi, Toplumsal Dönüşüm Yayınları, Yazarın Kendi Yayını - Bahir Mazhar Erüreten aracılığıyla kitapseverlerle buluşmuştur. Bahir Mazhar Erüreten tarafından yazılan son kitap "Kendi Söylemleriyle Atatürkçülük", Evrim Yayınevi tarafından okurların beğenisine sunulmuştur.
Unvan:
Yazar

Okurlar

13 okur okudu.
4 okur okuyacak.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
"İyi biliniz ki, Türkiye Cumhuriyeti, şeyhler, dervişler, müritler, meczuplar ülkesi olamaz. En doğ­ru, en gerçek tarikat (yol) uygarlık tarikatıdır."
Sayfa 67 - Cumhuriyet
İki türlü eğitim, bir ülkede iki türlü insan yetiştirir.
Sayfa 46 - Cumhuriyet
Reklam
Öğrenim birliği yasası, gerçekten, devrimlerin en önde gelen sorunu idi. Yasanın kabulünden sonra uzun yıllar, titizlikle uygulandı. Ancak, 1950'li yıllardan başlayarak gerekti­ğinden çok fazla açılan imam hatip okulları ve buralardan ye­tişen yüz binlerce genç, öğrenim birliği ülküsünün çok ağır yara almasına neden oldu.
Sayfa 46 - Cumhuriyet
Laik ve çağdaş devlet, din ile dünya işlerini birbirinden ayırmayı öngörmüştü. Bunun anlamı, yapılacak yasaların, yö­netimin ve yargının din kurallarına göre değil, toplumun ge­reksinimlerine göre, çağa uygun yasaları yönetimde egemen kılmaktı. Bu ilke, şeriattan kaynaklanan eski hukukun tümden de­ğişmesini gerektiriyordu. Bu atılım, elbette gerici, bağnaz ve mürteci kesim tarafından hoş karşılanmayacaktı. Bu nedenle, çıkarılan devrim yasalarına yazılı ve fiili saldırılar başlatıldı. Devrimin ve devrimci hükümetlerin gücü, bunları karşılaya­cak durumda idi. İşte o zaman gerici kesim, önce iktidarı ele geçirmek, bu suretle devrimcileri devre dışı bırakma girişimi başlattı. Bu­nun en kolay yolu, dini, siyasete araç yapıp, halkın kutsal din duygularını sömürmekti.
Sayfa 32
Babadan oğula geçen bir makamın, dinsel kimliği asla söz konusu olamayacağı ve Kuran'da böyle bir makam (orun) söz konusu olmamasına karşılık, maalesef halka bu konular yüz­yıllarca yanlış anlatılmış, halifeliğin dinsel bir makam oldu­ğu sürekli açıklanmaya çalışılmıştır. O kadar ki bugün bile ha­lifeliğin kaldırılmasının sanki dinsel bir boyutu varmışçasına köktendinci kesimin sürekli eleştirisine hedef olmaktadır.
Sayfa 57 - Cumhuriyet
Henüz kayıt yok

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
Reklam
Henüz kayıt yok