Belgin Karmaşık

Belgin KarmaşıkAttila İlhan: "Söyletme Kötüyü!.." yazarı
Yazar
0.0/10
0 Kişi
9
Okunma
0
Beğeni
331
Görüntülenme
İstanbul dışındaki sanatçı namzetleri için kendini tanıtma, eserini yayımlatma yolları tıkalıdır.
Sayfa 341Kitabı okudu
Osmanlı'nın tarihi olarak yasama kabiliyeti olsaydı zaten batmazdı yahu. Adam batıyor, niye batıyor. Yaşama kabiliyetini kaybetti. Sentez eskidi yani. Yenileştirmek lazım yenileyemiyorlar.
Reklam
Ülkemizde sanatçı çevresi halktan kopuk bir ghetto yaşantısı içindedir. Bu yüzden de ciddi yabancılıklar çekiyor.
Eğer Gazi'nin öngördüğü ulusal sentez oluşturulup hem ulusal hem ulusalcı bir ilericilik yatatılabilseydi, ulusal kültür ve sanat ağır basacaktı; ne yazık ki Gazi'nin ömrü böyle bir sentezin oluşturulmasına yetmemiştir.
Gazi için çağdaşlaşma esastır Batıdan ancak onu üst düzeye yükseltmiş olan metot ve düşünce alınabilir fakat bilesşim mutlaka ulusal olacaktır.
Şair, henüz adı konmamış duyguyu yakalayıp ona ad koymayı başarırsa insanlar yaşadıkça yaşayacaktır: Şairin ölümsüzlüğü burada yatıyor.
Sayfa 328Kitabı okudu
Reklam
Toprak meselesine gelince bunu mesela Atatürk Türkiye'yi küçülttü diye bir laf vardır. Peki Sevr Antlaşması'nı imzalayan Mustafa Kemal mi? Osmanlı hükumeti Istanbul'dan kalktı gitti imzayı bastı. Atatürk'ün kabahati bunu büyütmek mi?
Eğer bir yazar, otuz sene şiir yazar, sonra da çıkardığı şiir kitabı bin tane satılır ya da satılmazsa bile, o adam içmesin de ne yapsın?
Yakın tarihimizi Osmanlı'nın yakın tarihini siz Osmanlı'nın hası sanıyorsunuz. Halbuki o alagranga Osmanlı...
İçinde bulunduğumuz toplum henüz feodal üstyapıdan kurtulamamıştır, hala bir erkek toplumudur. Kadın, mücadelesini, feodal üstyapıdan kurtulmak için vermelidir.
Reklam
Bu profesyonel yazarlıktır. Bir yazar ne kadar çok başkalarını anlatırsa o kadar hakiki yazar olur.
Eğer basında çıkan eleştirileri ciddi diye alsaydım şimdiye kadar kendimi çoktan asmam gerekirdi. Çünkü şuna inanıyorum ki Türkiye'de sanatkar, eleştirmenden ileridedir. Oysa dünya ülkelerinde özellikle batıda durum bunun tersidir. Eleştirmen sanatkara yol gösterir. Bizde öyle değil, eleştirmen arkadan geliyor.
Sayfa 406Kitabı okudu
Bir sanatçının toplumsal sorumluluk uğruna kendi yapıtını bilinçle kabalaştırması inanılmaz bir özveridir.
Sayfa 379Kitabı okudu
Türkiye'de şu yanlışlık yaşanıyor. Bir tarafta ilericilik, aydınlık diye bir yabancı taklitçiliği geçerlidir. Türk aydınlarının Türk halkına sundukları gelişme reçetelerinin hepsi kopyadır ve taklittir. Türk halkı bunlara tepki göstermektedir. Çünkü kişiliğine uymamaktadır. Bu aydinlara tepki olarak da bir başka aydın tipi çıkmaktadır. Bunlar da kendilerini milliyetçi diye vasıflandırmaktadır. Çünkü bunlar da ya Acem ya Arap reçeteleri ya da Orta Asya reçeteleri öneriyorlar.
Sayfa 301Kitabı okudu
Feodal döneme aittir bizim müziğimiz, feodal döneme ait unsurların hemen hepsini ihtiva eder.
Sayfa 276Kitabı okudu
Resim