Besim Atalay

Besim AtalayBektaşilik ve Edebiyatı yazarı
Yazar
9.0/10
2 Kişi
15
Okunma
8
Beğeni
765
Görüntülenme

Besim Atalay Sözleri ve Alıntıları

Besim Atalay sözleri ve alıntılarını, Besim Atalay kitap alıntılarını, Besim Atalay en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Baybars
Birçok kitap bunu Beybers diye yazsalar da doğrusu benim yazdığım gibi olmalıdır. Bay "bey" demektir; "bars" ise av için Türklerin besledikleri bir tür küçük kaplandır. Eski Türk aylarından üçüncü ayın adı da "Bars”tır.
Sayfa 87 - Ötüken Neşriyat
Ehi Müzahim (Araplara zor günler yaşatan, zahmet veren)
Suluhan: Araplara karşı yurdunu korumak için çok uğraşmış olan bir Türkeş hanıdır. Bir aralık Arapları Türkistan'dan çıkarmıştı. 716. İsa yılında han olmuş idi. Arapların kancıklıkları yüzünden öldürülmüştür.
Sayfa 202 - Ötüken Neşriyat
Reklam
Hulagu
Bu yazış Acemlerin ve Arapların yazışıdır. Doğrusu "Kulahu"dur. Kula, tüylü at demektir. Çengiz Han'ın torunu, Tolu Han'ın oğludur.
Sayfa 133 - Ötüken Neşriyat
Avşar(Afşar)
Uğuz Han'ın torunu ve Yıldız Han'ın oğludur. Şecere-i Türk tercümesinin anlattığına göre "işi peşin görücü ve çalâk (aktif)" demekmiş.
Sayfa 76 - Ötüken Neşriyat
Gerek Kırgızlar gerek Kazaklar, ad verme konusunda hocalara çoğunlukla kulak asmazlar.
Sayfa 49 - Ötüken Neşriyat
Ögedey
Ögedey: Uygur yazılarında adı geçen bir Türk'tür. "Akıl" anlamına olan "ög" kökünden gelir.
Sayfa 187 - Ötüken Neşriyat
Reklam
Bayat
Eski Türklerin Tanrılarından biridir. "Kadim" anlamına da gelir. Yukarı İran'da oturan bir Türk oymağı da bu adla anılır.
Sayfa 87 - Ötüken Neşriyat
Asana:
Türk kızlarına verilen bir addır. Tupu Han’ın yeğeninin adıdır.
"Türkler, adlarda bile erkekle kadını ayırmak istememişlerdir."
Kanun
Teleutlarda Arı Tanrılardan biridir. Buna, saklı yerlerde ekilen arı arpadan yapılmış olan içki adak edilir.
Sayfa 145 - Ötüken Neşriyat
Reklam
Edebalı
Osmanlıların ilk büyük ve bilgin adamlarından sayılır. Urhan Gazi, bunun kızı Mal Hatun'dan doğmuştur. G. 726/1325-1326 yılında ölmüştür. Türbesi Bilecik'tedir. "Ede" sözü, "ata" kelimesinin bozuntusu olsa gerektir. Eski Türkçede "ede", ağabey anlamına imiş; Macarcada dahi kullanılırmış. Maraş taraflarında hâlâ ağabey manasına olarak "ede" derler. "Balı" da addır.
Ötüken Neşriyat
Atilâ
Atilâ adının, Canto adındaki İtalyan tarihçisi, atasözünden(“atını” ve “ata” kelimelerinden”) gelmiş olduğunu ileri sürüyor. Birtakım tarihçiler de Macarca "çelik" demek olan "atzel"den geldiğini yazıyorlar. "Atlı ağa"dan bozulmuş olduğunu yazanlar da vardır. Bence bunların hepsi de doğru değildir. Atilâ, "atalmak" mastarından gelmiştir. Doğrusu Atalay'dır. "Atalmak" mastarından muzari hâl sigası "Atalay" gelir. Bakınız, Abuşka Lügati ne diyor: "Ataldı adlandı ve namdar oldu demektir. Ve dahi bir emir için yakın oldu manasındadır." Şu halde Atalay, "meşhur" ve "namdar" demektir.
Sayfa 75 - Ötüken Neşriyat
Ergenekon.
"Türkler ne vakit demire, ateşe sarılmışlar ve kurt gibi olmuşlarsa kurtulmuşlardır."
Bahadır
Bahadır kelimesi Türkçedir; Farisî değildir. Moğollar Bogatur, Tatarlar Batır derler. Bu kelimenin aslında, kuvvete delâlet eden "boga" kelimesi görünmektedir.
Sayfa 82 - Ötüken Neşriyat
Hazretimin büyük büyük çok büyük dedesi sanırım
Şehü: Şele öldükten sonra, oğlunu ortadan kaldırarak hakanlığı ele geçirmiştir. Yol, saray ve köprü yaptırmayı severmiş. Dört yüz bin işçiyi birden çalıştırdığı söylenir.
Sayfa 205 - Ötüken Neşriyat
109 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.