Betül Çotuksöken

Betül ÇotuksökenMetinlerle Ortaçağda Felsefe yazarı
Yazar
Derleyen
Çevirmen
8.6/10
29 Kişi
148
Okunma
22
Beğeni
4.206
Görüntülenme

Hakkında

Felsefeci, çevirmen. 26 Ağustos 1950, İstanbul doğumlu. Dilbilimci Yusuf Çotuksöken’in eşidir. Hobyarlı Ahmet Paşa İlkokulu, İstanbul Kız Lisesi, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü (1972) mezunu. Bir süre İstanbul orta dereceli okullarında (Darüşşafaka ve Hüseyin Rahmi Gürpınar liseleri) öğretmenlik ve yöneticilik (1972-78) yaptı. Bir süre de İstanbul Üniversitesi Merkez Kütüphanesinde çalıştıktan (1978-82) sonra 1982’de İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü Sistematik Felsefe ve Mantık Anabilim Dalına araştırma görevlisi olarak girdi. 1984 yılında doktor, 1988’de doçent, 1996 yılında profesör unvanlarını kazandı. Doktora tezi: “Petrus Abelardus’un Ahlak Anlayışı”. İstanbul Üniversitesi Hasan Ali Yücel Eğitim Fakültesi Türkçe Öğretmenliği Bölümü Başkanı (1999-00), Uludağ Üniversitesi (1991-94), Mimar Sinan Üniversitesi (1996-98), İstanbul Teknik Üniversitesi (1997-01) konuk öğretim üyesi olarak görev yaptı. 2000 yılından sonra Maltepe Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi öğretim üyesi olarak görevini sürdürdü. Rektör yardımcısı, Erasmus koordinatörü, Fen Edebiyat Fakültesi dekan yardımcısı, Fen Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü başkanı olarak görev yaptı. İlk yazısı Türk Dili dergisinde (Ağustos 1978), sonraki yıllarda makalelerini Gergedan, Argos, İnsancıl, Bilim ve Ütopya dergileri ve Cumhuriyet gazetesi; Cumhuriyet Kitap, Cumhuriyet Bilim Teknik ekleri ile Türkiye Felsefe Kurumu Bülteni’nde yayımladı. Türkiye Felsefe Kurumu Bülteninin yayın kurulu üyeliği ile Maltepe Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Dergisinin yazı işleri müdürlüğünü yaptı. İstanbul Radyosunda Felsefe Sohbetleri adlı programı hazırlayıp sundu (Ocak 1998-Haziran 1999). Çok sayıda radyo ve TV programına konuşmacı olarak katıldı. Asıl uzmanlık alanı Ortaçağ felsefesidir. Son on beş yıldan beri felsefenin bir söylem olarak kuruluşu üzerinde durmakta ve bu bakımdan, Ortaçağda öne çıkan “tümeller tartışması” kökenli insan, varlık, zihin, dil, bilgi felsefesi bağlamında etik ve insan hakları konusunda çalışmakta; “özne” ile “söylem” kavramları arasındaki ilişkiyi incelemektedir. Özgün anlayışının dayanak noktası, “özcü” (essensiyalist) tutuma karşıt nitelikli, “adcı” (nominalist) varlık anlayışı olarak özetlenebilir. Ayrıca felsefi söylemin öğretilmesi konusunda da çeşitli düzeylerde çalışmalar yapmaktadır. Maltepe Üniversitesi Felsefe Bölümünü kurması bu alana yaptığı kurumsal katkıdır. İnsancıl Dergisi Aydınlanma Düşüncesine Katkı Ödülünü (1999), Maltepe Üniversitesi Üstün Başarı Ödülünü (2004), Truva Folklor Araştırmalar Derneği Jüri Özel Ödülünü (2005) aldı. Türkiye Felsefe Kurumu Yönetim Kurulu Üyesi ve II. başkanı, Société Internationale pour l’Étude de la Philosophie Médiévale’in üyesi, Fédération Internationale des Sociétés de Philosophie’nin Yönetim Kurulu üyesi, 22. Dünya Felsefe Kongresi (2008, Seul) Uluslararası Düzenleme Komitesi üyesi olarak düşünce hayatına katkılarda bulundu.
Unvan:
Türk Akademisyen, Felsefeci, çevirmen.
Doğum:
İstanbul, Türkiye, 26 Ağustos 1950

Okurlar

22 okur beğendi.
148 okur okudu.
9 okur okuyor.
141 okur okuyacak.
4 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Reklam
Bilim elbette olup bitenlerin ortak işleyiş biçimini neden-etki ilişkileri çerçevesinde ortaya koyan ve bunu gelişigüzel değil, belli bir düşünme tarzına göre; başka bir deyişle bir yöntem eşliğinde gerçekleştiren zihinsel bir etkinliktir. Bilim hep değişeni incelediği gibi, kendi de değişmeye açık olmalıdır.
Sayfa 80 - İnsancıl yayınları Birinci Baskı : Ağustos 1998Kitabı okudu
"Söze başlamaktansa, sözün beni her türlü başlangıcın çok ötesine taşımasını isterdim." Michel Foucault
Felsefi eğitim, insanın birey, giderek de kişi olmasını sağlayan bir eğitimdir. İnsanlar, birçok konuda bilgisi olan bireyler olabilirler; ancak bu bilgilerin etik değer (evrensel değer) bilgisiyle zenginleştirilmesi, "insanileştirilmesi" sonucu bireyler kişi olabilirler; başka bir deyişle ger­çekten "bilinçli" bireyler haline gelebilirler. Bu bireyler, yani kişi aşaması­na yükselen, yapıp etmelerinin üzerinde düşünebilen, yapıp etmelerin ne türden değerlerle belirlendiğinin farkında olan bireyler ancak "daha iyi bir dünya" kurabilirler.
Sayfa 36 - İnsancıl yayınları Birinci Baskı : Ağustos 1998Kitabı okudu
Doğaya hizmet etmenin tek yolu, onun görünüşteki karşıtını, bağımsız düşünceyi zincirlerinden kurtarmaktır."
Sayfa 70 - İnsancıl yayınları Birinci Baskı : Ağustos 1998Kitabı okudu
Toplumsal iç barışımızın olmamasının özü: Adeletsizlik!
''Erasmus'a göre insan yapısı itibariyle, savaşseverdir; uyumsuz bir varlıktır. Erasmus'un çağdaşı hatta mektup arkadaşı olan Thomas More da içinde yaşadığı toplumun (İngiltere) sıkıntılı durumunu gözönünde bulundurarak, huzursuzluğun, barıştan uzak oluşun nedeni olarak her yönden yaşanan adaletsizliği göstermektedir. Kaleme aldığı ütopia'da barışın adalet yoluyla ancak sağlanabileceğini dile getirmektedir.''
Reklam
“...gerçeklik (ne olurda olsun): benim için, hepimiz için ... dildir, dildedir, dilden ötürüdür, dilseldir” (Eşekler, İkindiler, Yetişimler. Üç Kitap. Deneme) diyen Nermi Uygur’u “Dünya Anadili Günü”nde (UNESCO) ve ölüm yıldönümünde (21 Şubat 2005) sevgiyle, saygıyla anıyorum.
Betül Çotuksöken
Betül Çotuksöken

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
353 syf.
10/10 puan verdi
öznenin gelişimi
özne kavramı sadece felsefede değil, insanla birlikte var olan ve insana dair her şeyde temel kriter olarak baz alınan bir olgu olmuştur/olmaktadır. kimi zaman bir tümce içerisinde kimi zaman ise felsefede bir anlatım merkezinin ta kendisidir. Bu kitapta ise Betül Çotuksöken'in felsefedeki anlatımı işlenmekte, varlığın anlamına dilbilimsel bir
Felsefe: Özne-Söylem
Felsefe: Özne-SöylemBetül Çotuksöken · Notos Kitap Yayınevi · 20136 okunma
158 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
5 günde okudu
Kitap, ağırlıklı olarak Ortaçağ Felsefesi'nin özkimliğini, nelerden etkilendiğini, nasıl bir yönelim barındırdığını ve Boethius, Anselmus veya Abelardus gibi ünlü Ortaçağ düşünürlerinin uğraşlarını derlemiş bir içeriğe sahip. Tarih bazlı kısımları da olsa, dediğim gibi, ağırlıklı olarak felsefi bir içeriğe sahip. Ortaçağ'daki temel anlayışları anlamak ve öğrenmek için çok güzel bir kaynaktır.
Ortaçağ Yazıları
Ortaçağ YazılarıBetül Çotuksöken · Kabalcı Yayınları · 199310 okunma
Reklam
161 syf.
·
Puan vermedi
Kitabın benim için en önemli yanı bir Türk yazar tarafından kaleme alınışı oldu. Nitekim Türkçe'de böyle eserler görmek zor. Kitap, Kavram Nedir? Söylem Nedir? Düşünce Nedir? Filozof ne yapar? Gibi sorulara cevaplar veriyor. Ayrıca örnekleri de epeyce mevcut, bu sayede anlamak kolay oluyor. Felsefe nedir, nasıl bir şeydir? Tarzı sorularınız varsa size bir şeyler katacağına eminim.
Felsefi Söylem Nedir?
Felsefi Söylem Nedir?Betül Çotuksöken · İnkılap Kitabevi · 201035 okunma