Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Binnur Çelebi

Binnur ÇelebiEskiçağ'da Kadın yazarı
Yazar
8.1/10
11 Kişi
33
Okunma
2
Beğeni
757
Görüntülenme

Binnur Çelebi Sözleri ve Alıntıları

Binnur Çelebi sözleri ve alıntılarını, Binnur Çelebi kitap alıntılarını, Binnur Çelebi en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
"Eski Ahit'te kadının evlenmeden önce babanın, evlendikten sonra da kocanın malı olma mantığı yatmaktadır. Kadın cinselliği yasa ile kontrol altına alınmaktadır. Kadın boşanma davasını başlatamadığı gibi önemli bir sebep olmadıkça boşanamaz. Boşanma hakkı yalnızca kocaya tanınmıştır."
Sayfa 74 - Arkeoloji ve Sanat YayınlarıKitabı okudu
"Ataerkil zihniyete göre kadın, tecavüz sonucunda mağdur edilmiş olsa bile, suçun sebebini de kendisinde barındırandır. Çünkü erkeği kışkırtmış olabileceği düşünülerek, kadının suça 'mahal verecek' davranışı araştırılır. Tecavüz sonrasında bile kadınlara mağdur olarak bakılamamasının mantığı asıl bu bakış açısından kaynaklanmaktadır. Bu mantığın egemen olduğu bir toplumda kadınlar tecavüze 'uğramaktan' değil, 'sebep olmaktan' korkar hâle getirilirler. Bu yüzden de en büyük 'sebep' olan bedenlerini daima gizler ya da denetimini güvendikleri bir başka erkeğe teslim ederler."
Sayfa 30 - Arkeoloji ve Sanat YayınlarıKitabı okudu
Reklam
İncil'de, zina yapan bir kadın ortaya getirilerek, Musa'nın böyle kadınların taşlanmasını emrettiğini belirterek, İsa'ya "Sen ne dersin?" diye sormuşlardır. İsa'nın, "içinizden kim günahsızsa, önce taşı o atsın", demesi üzerine, başta ihtiyarlar olmak üzere birer birer hepsi dışarı çıkmış ve kimse kadına taş atmamıştır.
"Suç ve cezalarla kadınlar doğal cinsel haz ve duygularından uzaklaştırılarak, kadını kendi bedenine yabancılaştırarak, yalnızca evlilik yoluyla erkek soyunun devamını sağlayacak birer araca dönüştürülmüşlerdir. Zina yapan kadına genelde ölüm cezası verilirken, erkeğin meşru eşinin yanı sıra başka kadınlar almasına, cariye ya da fahişelerle ilişki kurmasına göz yumulmuştur. Bu ise, cinsler arasındaki eşitsizliğin ve ataerkil ahlakın ikiyüzlü bir göstergesidir."
Sayfa 33 - Arkeoloji ve Sanat YayınlarıKitabı okudu
"Toplumsal ahlak, erkeğin ilk cinsel ilişkisini, duygusuz bir devinim eşliğinde para karşılığında yapmasını bile doğal karşılarken, kadına evleninceye kadar beklemesini emretmektedir."
Sayfa 15 - Arkeoloji ve Sanat YayınlarıKitabı okudu
Beyaz adam özgürlük gibi adaleti de bir kadın heykeliyle simgeledi ama elinde terazi tutan zavallı kadın gözleri bağlı olduğu için kendisine tecavüz edenin kim olduğunu göremedi. -Sunay Akın
Sayfa 133Kitabı okudu
Reklam
beyaz adam özgürlük gibi adaleti de bir kadın heykeliyle simgeledi ama elinde terazi tutan zavallı kadın gözleri bağlı olduğu için kendine tecavüz edenin kim olduğunu göremedi.
Sayfa 127Kitabı okudu
Nüfuz sahibi erkekler kendilerine birden fazla kadın almayı hak görürken kızlarının üstüne kuma getirilmesine gönülleri pek razı olmuyor. Tıpkı Hitit kralları gibi Eski Ahit’te Laban, kızlarını Yakub’a verirken Allah’ı şahit göstererek, onların üzerine başka almamasını ve incitmemesi husunda şart koşmuş - tur.
Semavi dinlerin kutsal kitaplarında ve hemen hemen bütün mitoslarda “Tanrı insanı kendi suretinde yaratmıştır” şeklinde benzer ifadeler bulmak mümkündür. Oysa arkeolojik belgeler insanın ilk kutsallarını insan suretinde yarattığını görmektedir. Yani diğer bir ifadeyle “İnsan tanrıyı kendi suretinde yaratmıştır.”
Sayfa 92 - urzeniKitabı okudu
Reklam
"Bakirelik erkek egemen güç tarafından tabu haline getirilerek bir ayrımcılık yaratılmış, kadınların namus ve utanç duyguları ile baskı altına alınmaları sağlanmıştır. Kadın bedeni, kız ve dul gibi cinsiyetçi anlam yüklemeleri ile eski (kullanılmış) ya da yeni (kullanılmamış) alınıp satılabilen eşya haline getirilmiştir."
Sayfa 33 - Arkeoloji ve Sanat YayınlarıKitabı okudu
Ataerkil Kültürün Tecavüze Teşviki
Ataerkil zihniyete göre kadın, tecavüz sonucunda mağdur edilmiş olsa bile, suçun sebebini de kendisinde barındırandır. Çünkü erkeği kışkırtmış olabileceği düşünülerek, kadının suça ''mahal verecek'' davranışı araştırılır. Tecavüz sonrasında bile kadınlara mağdur olarak bakılamamasının mantığı asıl bu bakış açısından kaynaklanmaktadır. Bu mantığın egemen olduğu bir toplumda kadınlar tecavüze 'uğramaktan' değil, 'sebep olmaktan' korkar hale gelirler. Bu yüzden en büyük 'sebep' olan bedenlerini daima gizler ya da denetimini güvendikleri bir başka erkeğe teslim ederler.
Nefret oyununun tarihe işlenişinin utanç lekesi
Kadının lanetlenmesine neden olan bir diğer kutsal hikaye de yasak meyvenin yenmesi ve bunun sonucunda da Adem ve Havva’nın cennetten kovulması olayıydı. Tevrat’a göre, bu yasaklanmış eylemi yapmak için erkeğin kafasına giren kadındı. Erkeği baştan çıkaran, kışkırtıcı bir yaratık olarak düşünülen kadın, aynı zamanda ilk günahın işlenmesine de neden olmuştu. !!! Oysaki Tevrat’ta “zina” yasaklanan ve günah sayılan iş “On Emir” kapsamına alınırken tecavüz dışarıda bırakılmıştı. !!!
Sayfa 102Kitabı okudu
Sümer mitolojisinde Ereşkigal, gökyüzünden yeraltına gönderilen, tecavüze uğrayıp sonra da tecavüzcüsüyle evlendirilen ilk tanrıçadır.
Eskiçağ'da Tecavüz
Tecavüzün Yaygınlaşmasının Mitsel Kökenleri
Tanrıçalara tecavüzün aslında tanrıçaların güçlerinin toplum üzerindeki etkisinin tamamıyla yok edilmesine yönelik olmakla birlikte, tecavüzün toplumda yaygınlaşmasının da bir işaretidir.
Sayfa 31
50 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.