Bülent Batuman

Bülent BatumanMilletin Mimarisi yazarı
Yazar
7.5/10
9 Kişi
30
Okunma
4
Beğeni
577
Görüntülenme
Türkiye'de konut ölçeğinin tanımlayan "site" , komşular arasında sosyalleşmeyi asgarî düzeye indiren yüksek bloklardan ibaret bir kümedir.
Sayfa 126Kitabı okudu
Mimarlık, insan deneyimine konu olan somut mekanların üretiminden kullanımına, düşünsel olarak kavranışından, sözle,yazıyla yahut çizgiyle ifade edilişine kadar tüm boyutlarını içine alan bir etkinlik alanıdır.
Reklam
Nostalji, mimari taklidin söylemsel sonucudur; bir temsil olarak başarısızlığının farkındalığını da yansıtır.
Cami Mimarisinin Siyasal Niteliği
Klasik Osmanlı camilerini tarihsel açıdan anıtsal kılan ebatları değil, inşaat teknikleri açısından taşıdıkları yeniliklerdir. 16. yüzyılın taş mimarisini taklit eden betonarme yapılar, taklit ettikleri özgün yapılara kıyasla daha aşağı bir konumda olduklarını sükût içinde ikrar ederler.
Sayfa 45 - MetisKitabı okuyor
Klasik Osmanlı camilerini tarihsel açıdan anıtsal kılan ebatları değil, inşaat teknikleri açısından taşıdıkları yeniliklerdir. 16.yüzyılın taş mimarisini taklit eden betonarme yapılar,taklit ettikleri özgün yapılara kıyasla daha aşağı bir konumda olduklarını sükût içinde ikrar ederler.
Siyasal kamp, olay ile yeri birleştiren bir mimari fenomendir. Kurulması başlı başına bir siyasi olaydır; bununla beraber, alternatif bir toplumsal düzen yaratma imkanının da cisimleştiği yerdir.
Sayfa 165Kitabı okudu
Reklam
Mimarlık ulusun İslam'a referansla yeniden inşasına ve yeni ulusal kimliğin küresel ölçekte dolaşımına hizmet eden siyasal bir araç olarak kullanıldı.
Banal siyasallaştırma : esasen kentsel mekânın sıradanlaştırılmasına ve mimarinin aşırı siyasallaştırılmasıdır
Sayfa 176Kitabı okudu
1990'ların ortasından itibaren on yıllık bir dönem boyunca siyaset alanı,sekülarizm ile İslamcılık arasında bir kısır çatışmaya hapsolup kaldı.
Sayfa 146Kitabı okudu
Türkiye örneğinde sömürgeci bir karşılaşmanın yaşanmamış olması, Kocatepe Camisi'ne kadar mimarî biçim üstüne düşünülmesini de ertelemiştir.
Reklam
Şenalp'e göre Osmanlı mimari mirası "bu toprakların kime ait olduğunu" gösterir ve böylece günümüzde bir aidiyet yaratarak milletin oluşumuna katkı yapar. Dolayısıyla neo-Osmanlı cami hem milletin onunla özdeşleşemeyenleri dışlayan bir temsili hem de imtiyazlı Türk-İslam sanatının tüm dünyada tanıtılması için bir araçtır.
Klasik Osmanlı camilerini tarihsel açıdan anıtsal kılan ebatları değil, inşaat teknikleri açısından taşıdıkları yeniliklerdir. 16. yüzyılın taş mimarisini taklit eden betonarme yapılar, taklit ettikleri özgün yapılara kıyasla daha aşağı bir konumda olduklarını sükût içinde ikrar ederler.
Sayfa 45 - 455. AlıntımKitabı okudu
Kocatepe Camisi'nin modernist projesinden vazgeçilmesi Türkiye'deki mimarlık ortamı açısından şoke ediciydi. Dahası,klasik Osmanlı cami mimarisinin bilinçli taklidi anlamında neo-Osmanlıcılığında doğumuna işaret eden belirleyici bir andı bu.
Osmanlı ve Selçuklu mimarisi denen muğlak üslup yavaş yavaş ideoloji ile moda arasında salınan bir trend haline geldi.
Sayfa 213Kitabı okudu
AKP'nin konut politikaları saat üretimin niceliği bakımından değil,bu projeler vasıtasıyla İslami topluluklar inşa etme girişimleri olma bakımından da dikkat çekicidir.