Cansel Poyraz Akyol

Cansel Poyraz AkyolÇocukları Sanal Dünyada(n) Koruma Kılavuzu yazarı
Yazar
7.8/10
41 Kişi
171
Okunma
0
Beğeni
1.840
Görüntülenme
İnsanları bağımlı hale getiren, telefonun sunduğu keyif verici deneyimler kadar, reel hayatlarının keyiften ve tatminden uzak olmasıdır.
Sayfa 90
Sürekli olarak sosyal medya hesabımızı kontrol etme ve kullanma arzusunun altında yatan neden ‘gelişmeleri kaçırma korkusu,’ (fear of missing out, FoMo) olarak adlandırılmaktadır. Bu durum kişinin, sosyal medya platformunda aktif değilken diğerlerinin ödüllendirici deneyimler yaşıyor olabileceğinden ve onun bunu kaçırıyor olabileceğinden dolayı duyduğu kaygı olarak tanımlanmaktadır.
Reklam
Selda Bağcan
Öyle bir yerdeyim ki " diye başlayıp "Yaprak döker bir yanımız, bir yanımız bahar bahçe " diyen şarkı gibiyim işte..
28 Nisan 1993: İstanbul Ümraniye’de çöp faciası yaşandı. Hekimbaşı çöplüğünde biriken metan gazı patlayınca havaya uçan çöpler bir mahallenin üzerine çöktü. Çöp yığınının altında kalan 13 evde, çoğu kadın ve çocuk 39 kişi can verdi.
Çocuğunuza tablet/akıllı telefon kullanma, internette oyun oynama veya sosyal medyaya girme iznini ödevlerini bitirdiği zaman ödül olarak vermeniz, ödev yapma motivasyonundan ziyade çocuk için bu kullanımları bir pekiştirece çevirir.
bu sitede ne kadar mümkünse tabii
İnsanların olumlu enerjisini emecek paylaşımları çok sık yapmayın, kimsenin psikovampiri olmayın.
Reklam
[...] Düşük benlik saygısına sahip kişilerin sosyal medyada oluşturdukları ideal benliği gerçek benliklerine tercih etmeleri risklidir.
Gerçek dünyanın sıkıntılarını hafifletmek ya da unutmak için sıklıkla akıllı telefonunuzun ekranına bakarken buluyorsanız kendinizi, mücadeleyi yanlış mecrada veriyorsunuz demektir.
Sosyal medyada ergenlerin kendilerini oldukları gibi değil de olmak istedikleri gibi gösterdikleri doğru. Zaten bir " ideal ben" peşinde koşan insanoğlu için bunun en rahat ifade edilebileceği yer, sosyal medya.
İnsanları bağımlı hale getiren, telefonun sunduğu keyif verici deneyimler kadar, reel hayatlarının keyiften ve tatminden uzak olmasıdır.
Reklam
Halen kadının asli görevinin annelik ve ev işleri olduğu toplumumuzun genelinde kabul edilen bir görüştür. Öte yandan istihdam edilen kadın oranı düşük olmakla birlikte toplum çalışan kadın fikrini benimsemiş fakat ev içi sorumluluk dağılımında isteksiz davranmıştır.
Çocuğunuzun bütün gün odasında oturup telefonuyla oynamasına şikayetçisiniz, peki çocuğunuzla gerçek hayatta bir şeyler paylaşmak için, onu kurstan kursa sürüklemekten başka bir plan yapıyor musunuz?
Sosyal medya ve interneti çekici kılan özelliklerden biri verdiği özgürlük hissidir.
Mavi Balina’yı kimler duydu?
Herkes duymuştur mutlaka. Peki kimler gördü bu oyunu? Hiç kimse! Çünkü Mavi Balina bir oyun değil, bir virüs. Adana’da, 13 yaşındaki Emine’nin Mavi Balina’ya özgü talimatlarla intihar etmesi sonrası bu mesele yeniden gündemde. Ebeveynler endişeli, hatta çocuklarının telefonlarını karıştırıp hangi oyunları indirdiğini incelemekle meşguller
Anne olunca profil resmini bebekli resmiyle değiştiren kadın kullanıcıların sayısı yüksek çünkü anne olduktan sonra, bebek/çocuk, kimliklerinin bir parçası oluyor ; "kimsiniz?" sorusuna cevap, "bir çocuk annesiyim" oluyor. İşte orada güzel kadın imajından vazgeçip, anne kimliğine sarılıyor kadınlar. Artık güzellik ikinci plana yollanırken anne kimliği birinci plana çıkıyor.
Resim