Carter Vaughn Findley

Carter Vaughn FindleyModern Türkiye Tarihi yazarı
Yazar
7.8/10
40 Kişi
134
Okunma
13
Beğeni
1.908
Görüntülenme

Hakkında

ABD'li Osmanlı tarihçisi Prof. Dr. Carter V. Findley yüksek öğrenimini Yale Üniversitesi'nde tamamladı. Columbia ve UCLA üniversitelerinde öğrenimine devam ettikten sonra, doktorasını Harvard Üniversitesi'nden 1969 yılında aldı. 1987 yılında profesör unvanı alan Findley, 1981-1982 yılında Princeton Institute For Advanced Study'de misafir üye, 1994 Mayıs ayında Paris'teki Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales'de ve 1997 Aralık ayında Bilkent Üniversitesi'nde misafir profesör olarak görev yaptı. 1972 yılından beri Ohio State Üniversitesi'nin Tarih Bölümü'nde öğretim üyeliği yapmaktadır. Üniversitenin sahip olduğu Osmanlı ve Türk tarihi programı Kuzey Amerika üniversiteleri arasında en iyilerindendir. Profesör Findley ayrıca Ohio Eyalet Üniversitesi'ndeki Dünya Tarihi programının kurucularındandır. İngilizce, Türkçe ve Fransızca dillerinde yayımlanmış birçok akademik makalesi vardır. 2009 yılında Yale Üniversitesi Yayınları tarafından yayımlanan kitabı iki büyük ödüle layık görülmüştür. Türkçe yayımlanan diğer eserleri: Osmanlı Devleti'nde Bürokraitk Reform: Babıali, Kalemi'den Mülkiye'ye Osmanlı Memurlarının Toplumsal Tarihi, Ahmet Mithat Efendi Avrupa'da, Dünya Tarihinde Türkler.
Tam adı:
Prof. Dr. Carter Vaughn Findley
Unvan:
ABD'li Osmanlı tarihçisi
Doğum:
ABD, 12 Mayıs 1941

Okurlar

13 okur beğendi.
134 okur okudu.
8 okur okuyor.
260 okur okuyacak.
6 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Hiç kuşkusuz, onun gücünün esas kaynağı seçim sandığı veya anayasa değil, milletin kurtarıcısı (halaskâr gazi) olarak sahip olduğu itibardı.
Sayfa 261Kitabı okudu
Eğitim bugün... bir bayraktır ve öğretmenler genç zihinleri herkesin içinde kendi ulusunun gelecekteki zaferini göreceği bir mücadele için silahlandıran birer komutandır.
Reklam
On derviş yatar bir kilime. İki padişah sığmaz bir iklime.
Sayfa 163Kitabı okudu
Abdülhamid donanmayı çürüttü yaaa diyen çok bilmişlere..
Abdülhamid, donanınaya daha önce sahip olmadığı torpidolar ve deniz mayınları ekledi ve Çanakkale Bağazı'ndaki kaleleri Krupp toplarıyla donattı.
Adam torpido atan denizaltı bile yaptığı halde hala çürüttü donanmayı denmesi içi boş bir söylemdir.
4 tane tarih kitabı sipariş ettim .
Dünya Tarihinde Türkler
Dünya Tarihinde Türkler
(bu benim tarafsız olduğumun en büyük kanıtı. Keza yanımda Türk tarihi de var. Türk tarihini bazı Türklerden daha ıyi billyjrum) Gülşen -i hulefa , Bağdat tarihi. Burada yok lan
Dünya Tarihi – Mir’atü’l-İber
Dünya Tarihi – Mir’atü’l-İber
Dünya Tarihi Mir’atü’l-İber
Dünya Tarihi Mir’atü’l-İber
bu kitap iki cilt aldım.

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
Reklam
540 syf.
8/10 puan verdi
Selim, Mustafa ve Mahmud dönemi reformlarına çok detaylı bir şekilde değinmiş. Hattâ sadece reformları açıklamakla kalmamış o dönemin ince entrikalarına göz ucuyla bakmış. Yeniçeri ocağının ıslahını, bu ıslahın nedenlerini, kaybedilen toprakları ve sebebini tarafsız bir gözle göstermiş. Ekonomiyi ve demografiyi de her dönemde izah etmiş. Fakat Cumhuriyet sonrası dönem için Tanzimat dönemindeki özeni göremiyoruz. Yetersiz bilgiler ve doyurucu olmayan açıklamalar yapmış. Son sayfaları epey zorladı ve bunalttı.
Modern Türkiye Tarihi
Modern Türkiye TarihiCarter Vaughn Findley · Timaş Yayınları · 201166 okunma
540 syf.
1/10 puan verdi
·
5 günde okudu
Amerikalı yazar bu eserinde, Türkiye'de 1789-2007 yılları arasında yaşanan, modernleşmeye yönelik reformları, gelişmeleri ele alıyor. Siyasal, ekonomik, sosyal ve kültürel alanlardaki değişimler; İslam, Modernlik ve Milliyetçilik kavramları ile birlikte değerlendiriliyor. Yazara göre İslam konusunda, Türkiye'nin son iki yüz yıllında, ülkenin dini
Modern Türkiye Tarihi
Modern Türkiye TarihiCarter Vaughn Findley · Timaş Yayınları · 201166 okunma
59 syf.
5/10 puan verdi
1889 senesinde Stockholm’de yapılmış Şarkiyatçılar Kongresi’ne delege olarak giden Ahmed Midhat efendi, sarayın himayelerinde gözlemlerini gerçekleştirir, ardından Paris’teki Dünya Sergisi’ne gider ve Avrupa’nın birçok şehrini yakından görme şansını bulur. Bu, Evliya Çelebi tarzında değil de, daha çok Osmanlı’yı temsil ve ülkeleri tahlil anlamında gerçekleşir. Kitap özetle ilgili dönemde Batı’nın Doğu’yu olduğundan çok daha hakir görmesi ama bir yandan şatafatına ağzı açık kalması, oryantalizm, oksidantalizm ve ötekileştirme kavramlarını anlatıyor. Findley, kitabın hemen başında Ahmed Midhat Efendi’nin, kendini Oryantalist veya şarkiyatçı olmaktansa müstagrip (batıcı) olarak tanımladığını ifade ediyor, Fransızcayı kusursuz kullanımı, kültür ve sanat konusunda Doğu’daki çağdaşlarının önünde oluşu sözlerinin lafta kalmadığını gösteriyor. Findley’in Ahmed Midhat için “Ahmed Midhat “Batılı olmayan” modern bir Osmanlı kültürü oluşturmayı çok istemişti.” ifadesi gerçekten ilginç, kafayı kuma sokmadan ilerlemeyi ilk sıraya koyan ama kültüründen de (miskinlik vb. değil) tamamen kopmadan bir medeniyetten bahsediliyor. 1908 öncesi dönemde, Batı ile Doğu’yu, “madde” ve “ruh”u dengeli şekilde birleştirmeye çalışan tek önemli Osmanlı düşünürü olarak tanımlanıyor Ahmed Midhat Efendi.
Ahmet Mithad Efendi Avrupa'da
Ahmet Mithad Efendi Avrupa'daCarter Vaughn Findley · Tarih Vakfı Yurt Yayınları · 19996 okunma