Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Cemalettin Erdemci

Cemalettin ErdemciKelam İlmine Giriş yazarı
Yazar
8.4/10
12 Kişi
90
Okunma
3
Beğeni
1.378
Görüntülenme

Hakkında

Yüksek Lisans İbn Sellâm el-İbâdî ve İtikâdî Görüşleri , Yüzüncü Yıl Üniversitesi Sosyal BilimlerEnstitüsü, Van, 1996. Danışman: Yrd. Doç. Dr. Nadim MACİT. Doktora Mutekaddimin Kelamında Nassı Anlama Sorunu VeAşırı Yorum. AnkaraÜniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara, 2003.
Unvan:
Prof. Dr.
Doğum:
1 Ocak 1969

Okurlar

3 okur beğendi.
90 okur okudu.
1 okur okuyor.
34 okur okuyacak.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Kainatta mevcut olan mükemmel düzen ve uyum tesadüfi olmamalıdır.
Sayfa 74 - Beyan YayınlarıKitabı okudu
Reklam
"Her peygamberin kabul edilen bir duası vardır ve her peygamber duasını evvelce yapmıştır. Fakat ben duamı kıyamet gününde ümmetime şefaat etmek için sakladım. İnşallah ümmetimden Allah'a hiçbir şeyi ortak koşmadan ölenlere nasib olacaktır."
(Müslim, "İman", 85)Kitabı okudu
Batı düşüncesinde önemli etkileri olan Gazali özellikle "El Munkız" adlı eserinde hakikate ulaşmaya çalışırken takip ettiği ve edilmesini istediği 'şüphecilik' metoduyla başta Descartes olmak üzere batılı filozofları etkilemiştir.
Sayfa 76
"Kıyamet gününde insanlar cemaat halinde olurlar. Her ümmet peygamberine tabi olur. "Ey falan bize şefaat et, ey falan bize şefaat et" derler ve en sonunda Resûlullah şefaat eder. İşte o gün Allah'ın Peygamberini "Makam-ı Mahmud"a ulaştırdığı gündür."
(Buhari, "Tefsiru's-Sureti İsra", 10).Kitabı okudu
Henüz kayıt yok

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
Reklam
144 syf.
·
Puan vermedi
·
6 günde okudu
|𝐁𝐢𝐫 𝐌𝐮̈𝐬𝐥𝐮̈𝐦𝐚𝐧 𝐊𝐚𝐝𝐞𝐫 𝐯𝐞 𝐈̇𝐧𝐬𝐚𝐧𝐢𝐧 𝐎̈𝐳𝐠𝐮̈𝐫𝐥𝐮̈𝐠̆𝐮̈𝐧𝐞 𝐧𝐚𝐬𝐢𝐥 𝐛𝐚𝐤𝐦𝐚𝐥𝐢? ᐒKader ve insanın özgürlüğü sorunu, kadim bir problemdir ve insanlık tarihi kadar eskidir. Bugün de konu değişik platformlarda tartışılmaya devam etmektedir. Hz peygamber (sav) döneminde de bu konunun gündeme geldiği, Hz Peygamber’in ashâbını bu tür konuları tartışmaktan nehyettiği ifade edilmiştir. ᐒHasan el- Basrî’nin “Kaderi inkar eden kafir, günahını Allah’a yükleyen de fâcirdir” ifadesi dönemin anlayışına dair mesaj verirken, günümüzde de kaderin yanlış anlaşıldığı ve benzer tartışmaların halen yapıldığı kaderin, bazen bir suçlu, bazen tembelliğin mazereti bazen de bir sabır ve teselli kaynağı olduğu olmuştur.. ᐒ Sonuç olarak kitap, kaderi ve insanın özgürlüğünü herkesin anlayabileceği bir dilde sıkmadan dile getirirken, kader konusuyla bağlantılı kavramlara da (Hidayet, dalalet, rızık, ecel gibi )değinmesi kaderi daha iyi anlama açısından bir açıklık getirmiş.
Bir Müslüman Kader ve İnsanın Özgürlüğü'ne Nasıl Bakmalı?
Bir Müslüman Kader ve İnsanın Özgürlüğü'ne Nasıl Bakmalı?Cemalettin Erdemci · Beyan Yayınları · 202130 okunma
144 syf.
·
Puan vermedi
·
11 günde okudu
|𝐁𝐢𝐫 𝐌𝐮̈𝐬𝐥𝐮̈𝐦𝐚𝐧 𝐊𝐚𝐝𝐞𝐫 𝐯𝐞 𝐈̇𝐧𝐬𝐚𝐧 𝐎̈𝐳𝐠𝐮̈𝐫𝐥𝐮̈𝐠̆𝐮̈𝐧𝐞 𝐍𝐚𝐬𝐢𝐥 𝐁𝐚𝐤𝐦𝐚𝐥𝐢?~𝐂𝐞𝐦𝐚𝐥𝐞𝐭𝐭𝐢𝐧 𝐄𝐑𝐃𝐄𝐌𝐂𝐈̇ Herkese merhabalar Bir Müslüman Nasıl Bakmalı serimize hız kesmeden devam ediyoruz. Kader ve insanın seçimleri özgürlükleri konusu süregelen bir tartışma konusudur yüzyıllardır. Ve hepimizin aklında soru işaretleri olan bir soru. Kaderin ölçüleri ve insan özgürlüğünün kaderdeki yeri Kurana göre ayetlerde nasıl bahsedildiği büyük ölçüde cevaplanıyor bu kitapta. Yine sakin kafayla okunması elzemlerden anlayacağız okurken sizi yormasa da zihin olarak kendinizi vererek okuma yapmanızı tavsiye ederim. Toplumdaki kader anlayışının aksine Kurana göre konuşan kitabımız yeterli açıklıkta bence. Üç bölümden oluşan kitapta üzerinde durup hiç düşünmediğimiz kavramlar da açıklanmış. Yine ve hep söyleyeceğim gibi ilgililerine kalpten tavsiye. Okurken dünyayı sessize almayı unutmayınız :)
Bir Müslüman Kader ve İnsanın Özgürlüğü'ne Nasıl Bakmalı?
Bir Müslüman Kader ve İnsanın Özgürlüğü'ne Nasıl Bakmalı?Cemalettin Erdemci · Beyan Yayınları · 202130 okunma
232 syf.
·
Puan vermedi
Son dönemde şiddetli tartışmaları içeren "Kur'an'ın tarihselliği" meselesinin ana hatları ile temellendirmesinin yapılması güzel bir çalışmayı meydana getirmiş. Bu tartışma, Türkiye'ye Fazlurrahman'ın kitap tercümelerinin yapılması ile farklı tarihselcilik anlayışlarını getirmiştir. Kitabın son bölümü beş yıl boyunca ilahiyat eğitiminde bizleri destekleyen hocam Prof. Dr. Cemalettin Erdemci'nin bölümü ile bitirilmesi kitaba ayrı bir renk ve sağlam temellendirmeler katmış. Kur'an'ın tarihselliği, Kur'an'ın tarih zeminindeki tezahür şeklidir. Buna göre Kur'an, yerel, tarihsel bir zeminde konuşmaktadır ve mana da konuştuğu tarihsel bağlam içerisinde tezahür etmektedir. "Tarihselciliği savunanlar, yeni tarihsel ortama İslam'ın hükümlerini nasıl taşıyacaklarına dair Kur'an'ın evrensel mesajı ışığında nasıl bir Allah, peygamber ve ahiret tasavvuru oluşturacaklarını, İslam'ın helal ve haramları ve muamelata ilişkin hükümlerini nasıl uygulayacaklarına dair ne bir usul ne de bir yol ortaya koymuşlardır. Adeta 'kervan yolda dizilir misali hele bir deneyelim, sonra icabına bakarız der gibi bir anlayışla ortaya çıkmış görüntüsü vermektedirler."
Tarihsellik Nedir Ne Değildir?
Tarihsellik Nedir Ne Değildir?Ergün Yıldırım · Fecr Yayınları · 20198 okunma