Christopher Bird

Christopher BirdBitkilerin Gizli Yaşamı yazarı
Yazar
9.8/10
11 Kişi
34
Okunma
0
Beğeni
677
Görüntülenme

Hakkında

Unvan:
Yazar

Okurlar

34 okur okudu.
8 okur okuyor.
194 okur okuyacak.
1 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Bitkiler konumlarına duyarlıdır. Geleceği bile sezerler. Mississippi vadisinin düzlüklerinde ilk kez avlanan öncüler tarafından bulunan Silphium laciniatum adlı ayçiçeği bitkisinin yaprakları tam bir doğrulukla pusula kuzeyini ve güneyini gösterir. Hint meyankökü, ya da Arbrus precatorius elektriksel ve manyetik etkilerin her türüne olan duyarlılığı nedeniyle hava tahminleri için kullanılır. Londra'nın Kew Bahçeleri'nde bu bitkiyle ilk deneyleri yapan botanikçiler; siklonları, kasırgaları, tornadoları, yer sarsıntılarını ve yanardağ patlamalarını önceden kestirmekte yardımcı olabileceğini ortaya koymuşlardır. Alplerde yetişen çiçekler, mevsimleri şaşmaz bir doğrulukla bilirler. Bahar gelirken, kendi ısılarını kullanarak karı eritirler, kalın bembeyaz yığınların içinden yükselip yukarı çıkarlar.
Sayfa 19 - Sungur YayınlarıKitabı okuyacak
Reklam
Bitkiler geleceği bile sezerler. Mississippi vadisinin düzlüklerinde ilk kez avlanan öncüler tarafından bulunan Silphium laciniatum adlı ayçiçeği bitkisinin yaprakları tam bir doğrulukla pusula kuzeyini ve güneyini gösterir. Hint meyankökü, ya da Arbrus precatorius elektriksel ve manyetik etkilerin her türüne olan duyarlılığı nedeniyle hava tahminleri için kullanılır. Londra'nın Kew Bahçeleri'nde bu bitkiyle ilk deneyleri yapan botanikçiler; siklonları, kasırgaları, tornadoları, yer sarsıntılarını ve yanardağ patlamalarını önceden kestirmekte yardımcı olabileceğini ortaya koymuşlardır. Alplerde yetişen çiçekler, mevsimleri şaşmaz bir doğrulukla bilirler. Bahar gelirken, kendi ısılarını kullanarak karı eritirler, kalın bembeyaz yığınların içinden yükselip yukarı çıkarlar.
Örneğin bitkiler bir insanın kendilerinin yakma niyetini algılayabildiklerine göre, niyetlenmenin de bir tür enerji alanı olduğundan kuşku duyulmamalıydı.
Günümüzde özel işlemler gören besin maddelerinin vitaminleri, enzimleri ve eser ölçüde bulunan başka öğeleri alınır. Çoğunlukla besinin dayanıklılığını artırmak için yapılır bu. Ya da Nichols'un sözleriyle; .. Yaşamı alırlar. Yaşayıpda sonradan ölmemesi için öldürürler onu gerçekte.»
Sayfa 327Kitabı okudu

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
Reklam
480 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
Bir bitkinin yaşamında ilginç olan ne olabilir ki ? Kitaba başlarken sorduğum bu soru hala utandırır beni. Okuduğum günden beri en sevdiğim kitaplarımdan biridir. Bütün mütevazılığı ile diğerlerinin yanında durur. Yaşamlarında gizledikleri bir şey yok aslında. Olan şey insanların görmezliği, ve kendi türünün bilgiçliği. Tüm cehaletine rağmen..
Bitkilerin Gizli Yaşamı
Bitkilerin Gizli YaşamıChristopher Bird · Sungur Yayınları · 198334 okunma
480 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
14 günde okudu
Kaktüse yirmiye kadar saymayı öğretmek, bir başka bitkiye bağlanan yalan makinası sayesinde katilin kim olduğunu tespit etmek, evrenin başka bölgelerindeki bitkilerle iletişime geçmek, müzik yoluyla daha hızlı büyümelerini sağlamak ve kanseri erken teşhis etmek.. gibi bir çok şok edici ilginç deneylerin anlatıldığı nu kitap gerçekten ilginizi son sayfasına kadar diri tutmayı başarıyor.
Bitkilerin Gizli Yaşamı
Bitkilerin Gizli YaşamıChristopher Bird · Sungur Yayınları · 198334 okunma
480 syf.
10/10 puan verdi
yaşamın öncüleri olan bitki ve hayvanlardan özür diliyorum
yaşama ve bütün varlıklara ' özne' - 'nesne' ayrımını dayatan pozitivist bilimin yarattığı algı-vicdan ve zihniyet oldukça sorunlu bir hal aldı. özellikle de doğaya ve heyvanlara yaklaşırken.. bu insan merkezli yaklaşım pozitif bilim tarafından ötelenen tanrının yerine geçme arayışıdır. en korkunç putçuluktur. iğdiş edemeyeceği, kulanım değeri biçemeyeceği tek bir şey yoktur. her şey özne ve nesne ayrımına tabi tutulur. insanın ilk düşünme biçimi olan animistik yaklaşım 'ilkel' olmasına rağmen daha bütünseldi. animistik düşünceye sahip insan doğadaki her şeyi ' kendi'si gibi görürdü. bu zihniyet biçimi 'tahakküm kültürü' ne izin vermiyordu. kendin gibi gördüğün bir varlığa tahakküm edemezsin çünkü. günümüzde sıkça bahsedilen 'empati' işte bu bu zihniyet ( animistik) biçiminin yokluğundan kaynaklanıyor. insanda bir biçimde direnen yaşam EMPATİ kur diyor. bu kitap beni çok heyecanlandırdı. pozitivist zihniyetin bende kısmende olsa çatırdamasına neden oldu. 'bilmek' ve 'empati' kurmak için bir öncülük yapabilir. kitap daha çok deneylere yer vermiş. yani pozitivist bilimin dayattığı " özne-nesne " kuralından vazgeçmemiş. ve yine 'insan merkezlli' bir yaklaşım sergilemiş. bunlsr gözününde bulundururak heyecanla okunacak bir kitap.
Bitkilerin Gizli Yaşamı
Bitkilerin Gizli YaşamıChristopher Bird · Sungur Yayınları · 198334 okunma