Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Cüneyt Çakırlar

Cüneyt ÇakırlarCinsellik Muamması yazarı
Yazar
Çevirmen
0.0/10
0 Kişi
7
Okunma
0
Beğeni
756
Görüntülenme

Hakkında

Cüneyt Çakırlar, 1979, İstanbul doğumlu. Lisansını Boğaziçi Üniversitesi Kimya Mühendisliği Bölümünde tamamladı. Aynı bölümde araştırma görevlisi olarak çalıştı. İstanbul Bilgi Üniversitesi Kültürel İncelemeler programından yüksek lisans derecesini aldı. Doktorasını University College London Toplumsal Cinsiyet Çalışmaları programında bitirdi. Doktora tezini çağdaş sanat pratiklerinde toplumsal cinsiyet, cinsellik ve ölüm temsilleri üzerine yazdı. 2008-09 yılları arasında Andrew W. Mellon Araştırma Programı sponsorluğunda yürüttüğü doktora sonrası çalışmalarında queer estetik ve küreselleşme konusuna odaklandı. 2009-12 yılları arasında University College London, Boğaziçi Üniversitesi, İstanbul Bilgi Üniversitesi ve Koç Üniversitesi'nde queer estetik, film kuramı, ulusal sinemalar ve görsel kültür üzerine dersler verdi. UCL'de ders vermeye devam eden Çakırlar'ın çağdaş sanat yapıtlarının küresel seyahati üzerine yayınları vardır.
Tam adı:
Dr. Cüneyt Çakırlar
Unvan:
Türk Akademisyen ve Çevirmen
Doğum:
İstanbul, 1979

Okurlar

7 okur okudu.
1 okur okuyor.
22 okur okuyacak.
1 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Queer nedir ne değildir?
Queer ile ilgili dolaşımda olan yanlış kullanımların başında, queer'i lezbiyen, gay, biseksüel, travesti ve transseksüel kavramlarının tümünü birden kısaca ifade etmenin bir yolu olarak kullanmak geliyor. Her seferinde uzun uzun lezbiyen, biseksüel, gay, travesti ve transseksüel diye sıralamak yerine, tümüne birden queer deme adeti, Batı'da olduğu gibi Türkiye'de de var. Oysa eğer queer'in tek varlık sebebi ve anlamı bu olsaydı üzerine düşünmeye gerek kalmazdı. Bu durumda queer. bir kavram ve kuram, bir politik görüş ve duruş değil, hayatımızı kolaylaştıran bir kelime olurdu sadece. Queer, lgbtt ile eşanlamlı değil. Queer, tüm lgbtt bireyleri kapsamadığı gibi, kimi heteroseksüelleri de içeriyor. Yani her lezbiyen, gay, biseksüel, travesti ve transseksüel otomatikman queer olmuyor ama bu kategorilerden hiçbirine girmediği halde kesinlikle queer olan birçok birey var.
Reklam
Türk Dil Kurumu maskülen sözcüğünü erkeksi olarak çevirmeyi uygun görmüş. Bu açıdan maskülenliğin erkeğe atfedilen karakteristik özellikleri içerdiği düşünülebilir. Bu da özcü bir erkek algısını beraberinde getirir. Maskülenlik toplumsal cinsiyetten öte cinsiyet olarak mı kurgulanmıştır? Peki maskülenliği nasıl tanımlayabiliriz? Onu feminenlikten ayn düşünebilir miyiz?
düz cinsel
Genelgeçer kullanımıyla heteroseksüellik, kelimenin taşıyamayacağı bir yükü sırtlanarak, cinselliğe getirilen her tür sınırlamayı içeriyor. İngilizcede heteroseksüellere straight yani "düz" denmesi ve hizaya girilecek düz çizginin bozulduğu, çarpıldığı her durumun queer olarak tanımlanması bundandır.
Osmanlı kültüründe mahremiyetin, samimiyetin, dostluğun, ülfetin ve cinsel pratiğin, yani geniş anlamda sosyalleşmenin karmaşık doğasını anlamamızı mümkün kılacak bir dizi kavram geliştirme vakti geldi de geçiyor. Artık, anakronistik ve aslında cevabı zaten belli olan şu sorulan sormaktan vazgeçmemiz gerekiyor: Osmanlılarda ayrı bir kategori olarak eşcinsellik var mıydı? Yoksa Osmanlılar biseksüel miydiler? Osmanlılar hemcinsler arasındaki ilişkileri kendi başına bir sapma, sapkınlık olarak tanımlıyorlar mıydı? Bu ve buna benzer sorulan anakronistik yapan, sadece "eşcinsellik" ve "heterocinsellik" kategorilerinin modem öncesi ve Batı-dışı cinsel tercih ve pratikleri izah etmedeki yetersizliği değil, aynı zamanda ve daha önemlisi, bizzat arzu, cinsellik ve birey kategorilerinin yetersizliğidir.
Sayfa 353 - metisKitabı okuyor
hevesini almaz ve geçmezse ? =D
Ömür boyu birliktelik idealine yaslanan ve tekeşliliği de terkisinde taşıyan evlilik kurumu, insanların değişmeyeceği, hayat boyu aynı insanı ve sadece bu insanı arzulayabileceğini varsaymaktadır. İlkgençliğinde eşcinsel ilişki yaşayana, "hevesini alınca geçer" diye yaklaşabilen anlayış, diyelim evlenmek isteyen heteroseksüel birçifte "aman ne gerek var, nasılsa hevesinizi alınca geçer" demeyi aklına bile getirmeyecektir.
Henüz kayıt yok
Reklam

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
Henüz kayıt yok