Cynthia Cockburn

Cynthia CockburnBuradan Baktığımızda yazarı
Yazar
8.3/10
3 Kişi
11
Okunma
0
Beğeni
702
Görüntülenme

Hakkında

COCKBURN City University’de (Londra), sosyoloji bölümünde konuk öğretim üyesidir. Feminist bir araştırmacı ve yazardır. Militarizme ve savaşa karşı uluslararası kadın hareketinde aktif bir rol oynamaktadır, gerek araştırmalarında gerekse aktivizminde fotoğrafa büyük bir yer vermektedir. Özellikle teknolojik değişime ağırlık vererek, “işyerlerinde ve sendikalarda toplumsal cinsiyet” üzerine yaptığı bir dizi araştırmayla tanınmıştır. Son yıllarda çalışmalarını, savaş ve barış süreçlerinde toplumsal cinsiyet konusu üzerinde yoğunlaştırmıştır. The Space Between Us adlı kitabı 1998 yılında Zed Books tarafından yayınladı. Dubravka Zarkov’la birlikte The Postwar Moment: Militaries, Masculinities and International Peacekeeping (Lawrence and Wishart, 2002) adlı bir derleme hazırladı. Son kitabı The Line (Zed Books, 2004) adını taşımaktadır.
Unvan:
Araştırmacı yazar

Okurlar

11 okur okudu.
24 okur okuyacak.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Aç bir ülkede "silahlara kim sahipse, önce o karnını doyurur."
Sayfa 63
Erkek şiddeti realitesinin tek tek kadınların yaşamlarına biçim verir. Sürekli, kendimizi ve kızlarımızı şiddet uygulayan erkeklerden en iyi nasıl koruyacağımızı düşünürüz. Erkekler de bu konuda kaygılanır. Tecavüz karşısında erkekler ve erkek çocuklar da savunmasızdır. Ama onların korktuğu tecavüzcü de erkektir. Korku duydukları diğer şiddet türlerinin faili olarak da gözlerinde bir erkeği canlandırırlar. Kadınların kâbusu erkeklerdir ama erkeklerin kâbusu kadınlar değildir. Öte yandan, toplumsal düzeyde, erkek şiddeti çoğu zaman hiç sorgulanmadan yaşamın gerçeği sayılır; değiştirilemeyeceği sanılır, dolayısıyla da kimse buna karşı çıkmanın bir işe yarayacağını düşünmez.
Sayfa 257
Reklam
"Eğer zararlı bir şeyi destekliyorsa, yasayı çiğnemek, demokrasinin temel prensiplerinden biri olarak meşrudur."
Sayfa 207
Batı Afrika kıyısının iki komuş ülkesi Liberya ve Sierra Leone, geri dönen kölelerin vatanı olarak Avrupa/Amerika inisiyatifiyle kuruldu. Amerika'dan dönen köleler Liberya'nın başkenti Monrovia'ya yerleştirildi, İngiltere'den dönen gruplar ise sonradan Sierra Leone'nin başkenti olacak Freetown'a gönderildi. Geri dönen kölelerin ataları esasen bu bölgeden değildi. Geri dönenler, Afrika koşullarına hazırlıklı değildi ve çoğu öldü. Hayatta kalan göçmen nüfus ile hinterlanttaki kabile toplumları arasındaki ilişki kötüydü ve bazen de sömürüye dayanıyordu. Bugün, bağımsızlıktan kırk beş yıl sonra, Sierra Leone hâlâ çok yoksul. Nüfus, bulaşıcı hastalıklar yüzünden sürekli azalıyor ve ortalama ömür yalnızca kırk iki yıl. Yetişkinlerin üçte ikisinden fazlasının okuma yazması yok. Ülke 2002 yılında, UNDP İnsani Gelişim Endeksi'ne göre dünyadaki tüm ülkelerin en sonunda yer aldı (UNDP 2004).
Sayfa 60
Feminist Sosyolog, Ann Oakley
Kadınlar da erkekler gibi öldürseydi ya da zarar verseydi, onların toptan delirdiğini (ya da korkunç bir şekilde hormonlarının esiri olduklarını) söylerdik. Geçmişte olsa şeytan der, cadı diye yakardık. Ama asla sıradan bir insan davranışı olduğunu söyleyip bu şiddeti kabullenmezdik. Tek tek erkek vakalarına, haber niteliği olan patolojiler gözüyle bakabiliriz; yine de bütün bunları hayatın sıradan bir parçası sayarız, bir grup olarak erkeklerin neden bu şekilde davrandığını pek düşünmeyiz (Oakley 2002: 46)
Sayfa 257
Henüz kayıt yok

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
Reklam
328 syf.
9/10 puan verdi
"Hak verilmez, alınır" sözünün kitaplaştırılmış hali. Farklı coğrafyalarda ki kadın örgütlenmelerini ve mücadelelerini ele alan bir kitap. Ciddi emeklerle çok farklı coğrafyalarda (Türkiye de dahil) toplanan bilgiler ile kadınların farklı coğrafyalarda farklı mücadele şekillerini ayrıntısıyla anlatmış. Gerektiği popülariteye henüz ulaşamamış bir eser.
Buradan Baktığımızda
Buradan BaktığımızdaCynthia Cockburn · Metis Yayıncılık · 200910 okunma
328 syf.
7/10 puan verdi
Yazarın uzun yıllar boyunca gezerek araştırdığı, savaş coğrafyasında yaşayan kadın örgütlerinin oluşumunu ve mücadelesini anlatan bir eser. Bazen coğrafya kaderdir sözünün doğruluğunu ilikilerimize kadar hissedeceğimiz, birbirine zıt fikirlerin bile aynı potada eridiğini gördüğümüz bir araştırma olmuş. Benim açımdan keşke bu oluşumların mücadelesini anlatırken pratikteki örnekleri daha çoğaltarak verseydi daha güzel olurdu.
Buradan Baktığımızda
Buradan BaktığımızdaCynthia Cockburn · Metis Yayıncılık · 200910 okunma