Daham İbrahim el-Hesinyani

Daham İbrahim el-HesinyaniSahabi Caban El-Kürdi ve Tabii Meymun Bin Caban yazarı
Yazar
9.2/10
5 Kişi
9
Okunma
1
Beğeni
351
Görüntülenme

Hakkında

Unvan:
Dr.

Okurlar

1 okur beğendi.
9 okur okudu.
3 okur okuyacak.
1 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Muhammed Emin Zeki Bey, Kürtlerin kökeni hakkında şu özel teorisine ulaşmıştır: "Kürt halkı iki sınıfa ayrılan topluluklardan oluşur: Birinci sınıf: Tarihin başlangıcından beri Kürdistan'da bulunanlar. Muhammed Emin Zeki Bey bunları 'Zagros Dağları Halkları' olarak isimlendirir. Bunlar da bu tarihçinin görüşüne göre şunlardır: Lur, Kuti, Kurti, Cuti, Cudi, Kasay, Subari, Halidi, Mitani, Huri, Nayri. Bunlar Kürt halkının en eski köklerini oluşturmaktadır. İkinci sınıf: Milattan önce onuncu yüzyılda Kürdistan'a göç eden Hint-Avrupa kökenli halklar. Bunlar yerli halklarla beraber Kürdistan bölgesine yerleşmişlerdir. Onlar da Kardohiyun ve Midiyun'dur. Bunlar yerli halkla kaynaşarak Kürt halkını oluşturmuşlardır. Sultan Murad Han'ın hocası Sadeddin, 'Tarih'inde' Kürtleri tanımlarken şöyle der: "Onların her biri dağların tepelerinde ve çukurların derinliklerinde özgür ve bağımsız yaşamayı tercih eder. Onları İslam inancından başka bir şey biraraya getirmez. Cesur olmakla ve bahadırlıkla nitelendirilirler. Kürtleri, cesurların kralı bir topluluk olarak tanıdım. Öfkelendiklerinde aslanlardan daha sert, atladıklarında yıldırımlardan daha hızlıdırlar." Kürtlere saygı için haklarında 'Acemlerin Kureyş'i' denir. Müslüman yazarlardan biri de onlar hakkında ' Müslümanların yetimleri ' demiştir.
Caban (Gâvan) El Kurdi
Bir yandan Mecusi Farisilerin Sasani devletinin, bir yandan da Hristiyan Roma İmparatorluğu'nun zulmüne maruz kalan Kürtlerin, önce Mekke'de, sonra da Medine'de ortaya çıkan Peygamber (sallallahu aleyhi ve sellem) ile irtibata geçmeleri garipsenecek bir durum değildi. O dönemde ticaret, farklı toplumlar arasındaki iletişimde her
Reklam
Kürdün eski adı Cuti veya Kuti idi ki bu da Farsçada cesaretli savaşçı anlamına gelir. Bu özellik kürtlerde eski zamanlardan beri mevcut bir özelliktir.
Kürt halkı, Müslüman halkların en önemlilerinden, geçmişleri en eskiye uzananlardan ve en güçlülerindendir. Tarihi kaynaklar Kürtlerin gayretlerini, kahramanlıklarını ve yaşadıkları olayları yazar. Bununla birlikte konu hakkında daha kapsamlı araştırmalara ve incelemelere de ihtiyaç vardır. Çünkü bu ulusun tarihi sömirgeciler ve oryantalistler tarafından bozulmuş, iyi tarafları silinip olumsuz tarafları öne çıkarılmıştır.
Kürt halkını dünyaya görünüşü bozuk bir halk olarak sunmuşlar kültüre ve uygarlığa sahip olmayan, ilgisiz ve ilkel toplumlarda olduklarını ileri sürmüşlerdir.
Henüz kayıt yok

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
Reklam
220 syf.
10/10 puan verdi
İnceleme + Notlar
inceleme: Kürt Sahabe Caban el Kürdi (r.a.) ve Oğlu Tabii Meymun bin Caban’ın Hayatı hakkında malesef çok az bilgi olduğundan dolayı Yazar bilgileri Onlarca kaynaktan araştırarak toplamış ve fazlasıyla emek vermiş.Çünkü ger kaynaktan özet niteliğinde bilgiler var. Kitapta derinlemesine birçok detay ve bilgi olmasından dolayı kaynakçada tam olarak
Sahabi Caban El-Kürdi ve Tabii Meymun Bin Caban
Sahabi Caban El-Kürdi ve Tabii Meymun Bin CabanDaham İbrahim el-Hesinyani · Asalet Yayınları · 20219 okunma