Daryush Shayegan

Daryush ShayeganYaralı Bilinç yazarı
Yazar
8.5/10
100 Kişi
483
Okunma
62
Beğeni
5,6bin
Görüntülenme

Hakkında

Tahran Üniversitesinde, karşılaştırmalı felsefe ve Hint çalışmaları alanında profesör olarak çalışmıştır. İran Medeniyet Çalışmaları’nın başkanlığını yapmıştır. Yapıtları arasında, Yaralı Bilinç, Geleneksel Toplumlarda Kültürel Şizofreni (Metis, 1997) Kültürel Şizofreni: İslam Batıya Karşı (1997) ve Rose İssa ve Rujin Pakbaz ile beraber hazırladıkları Modern İran Sanatı (2001) gibi çalışmalar bulunmaktadır.
Unvan:
İranlı Filozof, Yazar
Doğum:
Tahran, İran, 24 Ocak 1935
Ölüm:
Tahran, İran, 22 Mart 2018

Okurlar

62 okur beğendi.
483 okur okudu.
34 okur okuyor.
558 okur okuyacak.
19 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
"Hep bir yerlerde karanlık kalan bir şeyler, doldurulması gereken bir boşluk vardır; ve bu boşluklar, bilgilerin dokusunda pot yapan delikler gibidirler."
Sanki, ne kadar uzağa gidersem gideyim, aynı başlangıç noktasına varıyormuşum gibi.
Reklam
Zira bilgiler de, varlığın farklı halleri, mevcudiyetin farklı düzeyleri olduğu gibi vardırlar.
Yapılardaki biçim değişiklikleriyle kafalar değiştirilemez, bizzat kafaların altüst edilmesi gerekir. 
Okumamış olanlar için aylık, okumuş olanlar için haftalık okuma önerisi:
Geceleyin Kütüphane
Geceleyin Kütüphane
Varoluş ve Tarihsellik
Varoluş ve Tarihsellik
Yaralı Bilinç
Yaralı Bilinç
Cehenneme Övgü
Cehenneme Övgü
(Mümkünse,
Cehenneme Övgü
Cehenneme Övgü
)
Şeffaflık Toplumu
Şeffaflık Toplumu
Tavsiye kitaplar, filmler, tavsiyeler pek hoş görülmez ama dursun şurada. Verimli okumalar olsun.
Reklam
Öyleyse neydi ve ne olmalı asıl amacımız ? O herkesin en içte arzuladığı hak edene vaadedilen cenneti kazanmak için çabalamak ve beklemek mi yoksa onu bu dünyada kendi ellerimizle kurmak ve var etmek için mücadele etmek mi ?
Yaralı Bilinç
Yaralı Bilinç

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
208 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
·
5 günde okudu
Yazarımız Yaralı Bilinç adlı eserinde özelde İran kültürünü genel çerçevede ise İslam dinin hakim olduğu coğrafyalarda ve kısmen de olsa modern Avrupa kültürünü tam olarak içselleştirememiş tarihsel olarak geride kalan toplumları, ontolojik, epistemolojik ve estetik alanlarda incelemiş ve karşılaştırmaya tabi tutmuştur. Modern Batı kültürü
Yaralı Bilinç
Yaralı BilinçDaryush Shayegan · Metis Yayıncılık · 2017366 okunma
208 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
"Tüm derinliğiyle karşımda yayılan yeni nesneler ve beni hazırlıksız yakalayan yeni fikirler bana yabancı. Bunları tanımak için zihnimde ne elverişli sözcükler ne de uygun tasvirler var. Bilgi alanımda apansız ortaya çıkıveriyorlar ve ele geçirilmez tarafları var! bunlardan yararlandığım, bunlara hükmettiğim kadar maruz kaldığım da doğru, fakat hafızamın akışında bir yerlerde asılı kalıyorlar. Oluşumların tarihini çizemiyorum, doğrularınada tanık olmadım. Ne olumlarından önce ard arda gelen bunalımları yaşadım ne de onlara varolma olanağı veren üretim biçimlerini... Sıyırıp atamadığım zorlamaları başıma musallat eden, alışkanlıklarımı altüt eden ve bir türlü açıklığa kavuşturamadığım akıl almaz şeyler bunlar. Bununla birlikte onlardaki bir taraf beni cezbediyor, çekiyor ve tüm çabamı harcamama rağmen onlardan yardım almaktan alakoyamıyorum kendimi. Bütün zihinsel kategorilerini yaşadığım dünyada, şimdi açığa çıkmakta olan şeylerin üstünü örtebilecek tarzda biçimlenmiş olması, düşüncemin başka bir şekilde işlemesinden, beni çevreleyen şeylerin mantığına ters giden varoluş alanları keşfetmesinden. Benim düşüncem, kavradığı şeydeki somut gerçekliğin üstünü örterken, bir yerlerdeki üstgerçekli­ği'ni açığa vurur. Üzerini örttüğü şey, beni doğrudan etkileyendir açı­ğa vurduğuysa aksine, artık varolmayan şeydir; zira o şeye mal edilen bu üstgerçeklik artık dünyamda yoktur, değişimlerin önüne geçilmez akışında sürüklenip gitmiştir. "
Yaralı Bilinç
Yaralı BilinçDaryush Shayegan · Metis Yayıncılık · 2017366 okunma
120 syf.
10/10 puan verdi
·
4 günde okudu
Ortadoğuya Kültürel Şizofreni Olduğunu Haykıran Adam
"Temsil ettiğimiz dünya felsefi altyapısı itibarıyla Hegel sonrasına aittir fakat içeriği itibarıyla da Galileo öncesine aittir. Bu ikisinin karşılaştıkları noktada ise melezleşmelere ve her türden çarpıklaşmalara tanık olmaktayız." (Daryush Shayegan, Melez Bilinç, sayfa 48) Melez Bilinç, Yaralı Bilinç'ten sonra iyi geldi diyebilirim.
Melez Bilinç
Melez BilinçDaryush Shayegan · Metis Yayınları · 201397 okunma
Resim