Dave Goldberg

Dave GoldbergEvren Kullanma Kılavuzu yazarı
Yazar
8.9/10
17 Kişi
37
Okunma
4
Beğeni
1.076
Görüntülenme

Dave Goldberg Sözleri ve Alıntıları

Dave Goldberg sözleri ve alıntılarını, Dave Goldberg kitap alıntılarını, Dave Goldberg en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Zaman geçtikçe, bir sistemin düzensizliği artacaktır.
Sayfa 88 - Metis BilimKitabı okudu
Evren temelde karmaşık olmakla kalmaz, aynı zamanda içinden çıkılmaz bir biçimde rastgeledir
Sayfa 80 - Metis BilimKitabı okudu
Reklam
Hayatta dokunduğunuz her şeyi, elinizdeki elektrik alanı, dokunduğunuz şeydeki elektrik alanını ittiği için hissedersiniz. Elektrik alanı yoksa o şey içinizden geçer gider.
Sayfa 269 - Metis BilimKitabı okudu
Kimsenin olmadığı ormanda devrilen bir ağaç ses çıkarır mı?
Sayfa 47 - Metis Bilim - 2.bölüm "Kuantum Garabeti"Kitabı okudu
Ders kitabı yazarlarını çoğu, kitap kapaklarına bolca yanardağ, lokomotif ve şimşek resimleri yerleştirerek fiziği heyecan verici hale getirmeyi deniyor. Beklenen ve istenen tepki herhalde öğrencinin kitaba bakıp, "Vay canina! Fizik hakkatten de canlı, heyecanlı bir şeymiş!" demesi. Bizim tecrübemize göre, öğrenciler böyle zokaları yutmuyor. Yutsalar bile, o zaman da kitapta "Kendi Şimşeğinizi Nasıl Yaparsınız" bölümünü arıyor ve bulamayınca daha büyük hayal kırıklığına uğruyorlar.
Sayfa 17 - Metis BilimKitabı okudu
Reklam
Evrenbilimin de kendine has sorunları vardır. Gözlem yapabildiğimiz yalnız bir evren vardır. Eğer cevapları beğenmiyorsanız, belki de doğru soruları sormuyorsunuzdur.
Sayfa 207 - Metis BilimKitabı okudu
Şahsen biz, üst üste binmiş olası hallerden oluşan rüyamsı bir evren ihtimalini o kadar itici buluyoruz ki, bilincin gerçekliği biçimlendirdiği bir evrende yaşamayı tercih ediyoruz."
Sayfa 75 - Metis BilimKitabı okudu
Bizim var olmama olasılığımız ne kadardı?
Elektronların, kuarkların ya da nötrinoların neden mevcut kütlelerine sahip olduklarını bilmiyoruz. Temel kuvvetlerin neden gözlemlediğimiz güçte olduklarını bilmiyoruz. Bu değerlerde küçük bir farklılık evreni bambaşka bir şey yapardı. Mesela zayıf kuvvetler daha da zayıf olsaydı, proton ve nötronların tamamı Büyük Patlama'dan neredeyse hemen sonra helyuma dönüşürdü. Helyum bildiğiniz gibi bir "soygaz"dır, başkalarıyla karışmayı reddeder. Başka bir deyişle biraz daha zayıf bir zayıf kuvvet hidrojenin olmamasına yol açardı. Hidrojenin olmaması kimyanın da olmaması anlamına gelir. Kimyanın olmaması ise bizim de olmamamız demektir.
Sayfa 261 - Metis BilimKitabı okudu
Dünyayı Tanrı'nın yarattığı söyleniyor. Bu durumda evren -evrenimiz- kesin bir başlangıca sahip demektir. Tanrı'nın kendisinin ezeli olduğu varsayılıyor. Peki Tanrı evrenimizi yaratmadan önce ne yapıyordu?
Sayfa 240 - Metis BilimKitabı okudu
Reklam
Karşı sadece ters demek: Bir karşı-parçacık, partneri olan parçacığın tam tersi kuantum sayılarına sahiptir. Karşı-madde kötü şöhrete sahip şeylerden biridir. Çünkü küçücük bir parça karşı-madde sıradan maddeye temas ederse ikisinin de patlayıp bütün kütlelerini enerji olarak saçacakları herkesin malumudur. Ama kendi başlarına karşı-parçacıklar zararsızdır. Eğer bir anda, vücudunuzdakiler de dahil evrendeki bütün parçacıkları alıp yerlerine karşı-parçacıklarını koysaydık, farkına bile varmazdınız.
Sayfa 114 - Metis BilimKitabı okudu
Şimdiye kadar anlattığımız neredeyse her şeyin düşündürebileceği gibi evrenin genişlemesi yavaşlamıyordu. Tersine hızlanıyordu. Genel görelilik fikrini geliştirirken Einstein da boyle bir şeyle karşılaşmış ve buna "evrenbilim sabiti" adını vermiş. Eğer matematik dersinde integralleri gördüyseniz, evrenbilim sabitine, integral aldıktan sonra eklediğiniz sabite benzetebilirsiniz. Eğer integralleri görmediyseniz, bu konuda bize güvenmeniz gerekecek.
Sayfa 202 - Metis BilimKitabı okudu
Kuru, mekanik temelli dersler insanlara fizikten uzaklaştırırken, aynı kişiler bazen bilim kurgu, gazetelerdeki büyük buluşlara ilişkin haberler ya da Hubble Uzay Teleskobu'nun son resimleri sayesinde fiziğe geri dönebilirler.
Sayfa 16 - Metis BilimKitabı okudu
1909'da Ernest Rutherford "alfa parçacıkları" diye bilinen bir ışını ince bir altın folyoya doğru gönderdiği bir deney yaptı. Alla parçacıklarının çoğu hiç sapmadan folyonun içinden geçti. Ama arada sırada kimi alfa parçacıkları geriye sekmişti. Rutherford'un sözcükleriyle, "İnanılmaz bir şeydi. Sanki 15'lik topu bir kâğıt parçasına ateşliyorsunuz da mermi sekip dönerek sizi vuruyor gibiydi. "Elbette, fiziği "canlı ve heyecanlı kılmayı amaçlayan abartılı ders kitabı kapaklarına ilham verici nitelikte bir açıklamaydı bu.
Sayfa 106 - Metis BilimKitabı okudu
Zayıf kuvvet neden bu kadar zayıftır? Neden herhangi bir etki yaratabilmek için atomaltı mesafelere ihtiyaç duyar? Cevabı öğrendik bile. Bu aracı parçacıklar egzersiz topları gibi büyük kütlelidir ve uzun mesafelere ulaşmaları çok zordur.
Sayfa 122 - Metis BilimKitabı okudu
105 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.