Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Devrimci Araştırmalar Grubu (ABD)

Devrimci Araştırmalar Grubu (ABD)Çin Kültür Devrimi yazarı
Yazar
7.0/10
3 Kişi
5
Okunma
1
Beğeni
219
Görüntülenme

Hakkında

Okurlar

1 okur beğendi.
5 okur okudu.
6 okur okuyacak.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Pek çok devrimcinin o dönem anlayamadığı şey ise , aynı durumun Çin Halk Cumhuriyeti'ni de tehdit etmekte olduğuydu. 1960'ların başına gelindiğinde , 1949'daki kuruluşundan bu yana Çin Halk Cumhuriyeti'nin gerçekleştirmiş olduğu devrimci kazanımların pek çoğu tersine dönüyordu. Sosyalizmin geleceği tehlikedeydi.
Sayfa 27
Kültür Devrimi'nin siyasi hedefleri kadar ideolojik hedefleri de önemliydi: Kitlelerin dünyaya, insanlara ve kendilerine dair algılarını dönüşüme uğratmak. Şöyle diyordu Mao: "Parti içindeki kapitalist yolculara karşı mücadele başlıca görevdir; ama nihai hedef değildir. Nihai hedef, insanların dünya görüşünü dönüşüme uğratmak ve
Reklam
Çin toplumunda ciddi bir etkisi olan Konfüçyüsçü öğretilere göre erkekler saygı görmeli; kadınlarsa hor görülmeliydi. Dahası, kadınların hiçbir· ekonomik ya da siyasi hakkı yoktu ve en varlıklı ailelerden gelen bir avuç kişinin haricinde, kadınlar hiçbir şekilde eğitim görmüyorlardı. Kadın, toplumsal yaşamın her alanında eşine , babasına, kardeşlerine ve kayınlarına tabi idi. Son derece vahşi bir gelenek olan "ayakların bağlanması," kadınları erkeklere iktisadi açıdan bağımlı kılan uygulamalardan yalnızca birisiydi. Genç kızların zorla evlendirilmeleri, kadına yönelik aile içi şiddet ve toprak ağalarının köylü kadınlara tecavüzü alışıldık olaylardı. Eski bir Çin atasözü kadınlara verilen değeri çok açık şekilde yansıtıyor: "Evlenilen kadın, satın alınan bir at gibidir. İster binersin, ister kırbaçlarsın." Özetle, köylü kadınlar, kölelerin köleleriydi. Artık, kadını aşağı gören eski fikirlere karşı sosyalist eşitlik ilkeleri yükseltiliyordu. Bir kadın şöyle anımsıyor geçmişteki durumu: "Sanki sadece ayaklarımız değil, zihinlerimiz de bağlıydı"
Henüz kayıt yok

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
192 syf.
6/10 puan verdi
Çin Devrimi'nin başarıya ulaşmasından sadece 18 yıl sonra, 1967'de Çin yeniden büyük kitle hareketleri ile sarsıldı: Çin Kültür Devrimi! Kültür Devrimi, Çin Devrimi'nin kendisinden daha fazla tartışılmış bir konudur. Kimisi bu olaya devrim denilemeyeceğini, bir tür iç savaş veya despotluk örneği olduğunu söylerken; kimisi de komünist devrimlerde yaşanan bürokratik bozulma karşısında aşağıdan demokrasi için ilk deneme olduğunu vurgular. Bu kitap, ABD Devrimci Araştırmalar grubu isimli Maoist yapı tarafından kolektif bir çalışmanın sonucu olarak yayınlanmış. Çin Kültür Devrimi'ni her yönü ile değerlendirmeye ve bugüne ilişkin sonuçlarını ortaya koymaya çalışıyor. Gerek çeviri gerek iç bütünlüğü açısından kitap tadı verdiğini ve bir probaganda metni duygusu bırakmadığını söyleyebilirim. Kültür Devrimi'nin mirasını olumlu ve olumsuz yönleri ile sahiplenen, yer yer Mao'yu da eleştirebilen ancak politik tutumunu da gizlemeyen bir eser çıkmış ortaya. Elbette eleştirilecek yönleri var ancak, Kültür Devrimi ile ilgili göz ardı edilmemesi gereken bir bakışı temsil ettiği de gerçek...
Çin Kültür Devrimi
Çin Kültür DevrimiKolektif · Patika Kitap · 20135 okunma
192 syf.
·
Puan vermedi
·
12 günde okudu
Metin dizgesi tamamen sosyalizme pozitif bir pencereden yaklaştığı için okurken tabii ki bir beis göremiyorsunuz.. Sunulan perspektif harika; ekonomi, eğitim, sağlık, konut, kadın hakları ve sosyal yaşamda eşitlik. Dolayısıyla Kültür Devrimi’nin manifestosu heyecan verici. Burjuvaziyi aşağıya, Proleter sınıfını yukarı çekerek bir denge yaratmaya çalışıyor. Fakat, Mao’nun sosyalizm hülyası için Çin’deki milyonlarca insanın dünyasını durdurup, tamamen kendi fikirlerini -görece kısa bir zaman diliminde- empoze etmek için okullar, üniversiteler, sanat, kamusal veya özel tüm alanları kızıl ordu birlikleriyle revize ederken kullandıkları dil ve eylem bütünselliğine bakınca, devrimin teorik ağırlığını alaşağa ediyor. Sorunu yaratan Mao'nun beceriksizliği mi, yoksa sosyalizmin işlevsizliği mi? Cevabı ideolojik eğiliminize göre değişiyor. Kültür Devrimi, bir teorinin pratiğe dökülmesini gözlemlemek için iyi bir örnek ama tam bu noktada çok önemli bir sorunun ortaya çıktığını düşünüyorum; İdeolojilerin, kavramların zihindeki ağırlığı ve etkileri neden pratiğe dökülünce aporetik bir hale dönüyor? Okurken bu soru da düşünülebilir.
Çin Kültür Devrimi
Çin Kültür DevrimiKolektif · Patika Kitap · 20135 okunma