Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Douglas A. Bernstein

Douglas A. BernsteinKlinik Psikolojiye Giriş yazarı
Yazar
8.0/10
5 Kişi
43
Okunma
0
Beğeni
271
Görüntülenme

Hakkında

Tam adı:
Prof. Dr. Douglas A. Bernstein
Unvan:
Amerikalı Akademisyen, Psikolog, Yazar
Doğum:
Pittsburgh, Pensilvanya, ABD, 27 Aralık 1947

Okurlar

43 okur okudu.
3 okur okuyor.
23 okur okuyacak.
5 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Her yeni ilişki eski ilişkilerin çerçevesinden anlaşılır.
Sayfa 308Kitabı okudu
Tabii ki, şimdiki ilişkileri geçmişteki ilişkileriyle kaplanmış kişiler, sadece danışanlar değildir. Terapistler de aktarım örüntülerinden etkilenirler. Terapist danışana, kendi kişisel geçmişine ve çatışmalarına dayanarak tepki verdiğinde, bu tepkiler karşı aktarım (karşıt transferans) olarak isimlendirilir. Eğer terapist kendi çatışma ve savunmalarına dayalı olarak terapötik etkileşimi çarpıtmaya başlarsa, karşı aktarım terapinin ilerleyişini bozabilir. Karşı aktarım tepkilerinin kaçınılmaz olması, psikanalitik yönelimli klinisyenlerin.. terapistlerin eğitimlerinin bir parçası olarak psikanalizden geçmeleri gerektiğine inanmalarının nedenlerinden biridir. Terapist kendi çatışmalarını ne kadar anlar ve onlarla çalışırsa, bu çatışmalar danışanın tedavisine o kadar az engel olur.
Sayfa 309
Reklam
Psikanalizde yorumlama;
En iyi yorumların bir seferde kapsamlı bir şekilde sunulması gerekli olmamakla birlikte, bu yorumlar "falan filan nedenlerle ve falan filan sonuçlarla, şu anda benimle birlikteyken yaptığın şey (hissetme, düşünme, hayal etme vb), aynı zamanda şu anda senin için önemli olan diğer kişilerle birikteyken (eş, çocuk, patron vb) de yaptığın şeydir ve daha önce babanla (ve/veya annenle) birlikteyken de yapmış olduğun şeydir" biçiminde olacaktır.
Sayfa 310
… bir kişinin sadece annesine yönelik bilinçdışı öfke duygularına sahip olduğunu bilmesinin, onun için sağlayacağı yarar çok az olacaktır. Oysa eğer kişi, şu an hayatındaki tüm kadınlara, annesine davrandığı gibi davrandığını ve bu kadınlarla ilişkili problemlerinin bilinçdışı düşmanlığa ve/veya bu düşmanlığa karşı geliştirdiği savunma girişimlerine dayandığını da görürse, daha fazla yarar sağlayacaktır.
Sayfa 311
Kendini anlama süreci, kişinin en gizli isteklerini ve çatışmalarını entelektüel olarak tanımasını, duygusal olarak kendini keşfetmeyle uğraşmasını ve bilinçdışı faktörlerin nasıl geçmişteki ve şimdiki davranışları belirlediğini ve başka insanlarla ilişkileri etkilediğini sistematik bir biçimde takip etmesini içerir.
Sayfa 310
Henüz kayıt yok

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
Reklam
Henüz kayıt yok