Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Douglass North

8.7/10
3 Kişi
10
Okunma
0
Beğeni
708
Görüntülenme

Douglass North Gönderileri

Douglass North kitaplarını, Douglass North sözleri ve alıntılarını, Douglass North yazarlarını, Douglass North yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Görenekler, hiçbir zaman bilinçli bir şekilde tasarlanmamış kurallardır ve bu kuralları korumak, herkesin çıkarınadır.
"Tercihleri belirleyen toplumsal normlardır, formel kurallar değil." Alexander Hamilton düello çağrısı sonrası oturup düşünmüştür. Çağrıyı kabul etmemek için bir sürü geçerli neden bulmuştur. Geçerli nedenlerin ezici üstünlüğüne rağmen toplumdaki etkinliğinin önemli ölçüde azalacağını hissetmiştir.
Reklam
Oportünizm: Güç durumlar karşısında, davranışlarını ahlak ilkelerine ya da düzenli bir düşünceye göre değil, kişisel çıkarlarına en uygun düşecek biçimde ayarlayan tutum( kendi çıkarını maksimize etme eğilimi ).
Devletin tüccarları korumada oynadığı rolün artması ve bu tür mali faaliyetlerden gelir sağlama potansiyeli arttıkça da ticaret kurallarının ve yasalarının kabul edilmesine yol açmıştır. Fakat bu ortamda devlet artan bir güvensizlik kaynağı olduğu, mülkiyet haklarının koruyucusu ve uygulayıcısı olarak işlem maliyetlerinin yükselmesine yol açtığı için devletin rolü en iyi şekliyle muğlaktı.
İşlem maliyetlerini ABD için ölçen Wallis ve North(1986), milli gelirin yaklaşık %25'ini oluşturan işlem maliyetlerinin %45'e yükseldiğini gözlemlemişlerdir.
Reklam
İşlem maliyetinin anahtarı bilginin ne kadar pahalı olduğudur; işlem maliyeti, mübadele edilen unsurun değerli özelliklerini ölçmenin bedeli ile hakları korumanın ve anlaşmaları yürürlüğe sokma ve denetlemenin bedelidir.
Oyun teorisi, değişik bağlamlarda işbirliğinin ve işbirliğini bozmanın kazançlarını gösterir; ancak, bize işlem maliyetleri hakkında bir kuram sunmaz ya da değişik kurumsal yapıların bu maliyetleri nasıl değiştirdiğini göstermez. Bu konuları hale yola sokmak için Coase kuramına dönmek gereklidir.
Hobbesvari bir zorlayıcı devlete gerek olmaksızın, yaratıcı çözümler doğuracak gönüllü işbirliği hangi koşullar altında var olabilir?
Howard Margolis, bireylerin iki tür fayda fonksiyonu olduğunu öne sürer. Bunlardan biri, grup yönelimli tercihlere, diğeri ise bencilce tercihlere yöneliktir. Bireyler bu iki fonksiyonu dengeleyerek kendi tercihlerini yaparlar. Margolis modeli, kendi çıkarını maksimum yapmaya çalışan bireyin anlamsız gibi görünün bazı tercihlerinin(kendisine fayda sağlamayan davranışların) açıklanmasına olanak sağlar.
Reklam
Günümüzde çok iyi bilinen turnuvada Robert Axelrod, sürekli tekrarlanan oyun koşullarında kazanan stratejinin kısasa kısas stratejisi olduğunu bulmuştur; bu stratejiyi uygulayan bir oyuncu, diğer oyuncunun yaptığı hareketi aynen uygular.
Refahını maksimum yapmaya çalışan bireylerin, oyun tekrarlandığı, az sayıda oyuncu olduğu ve diğer oyuncuların önceki oyunlardaki performansı hakkında eksiksiz bilgiye sahip oldukları zaman, diğer oyuncularla işbirliği yapacaklarını söyleyebiliriz. Bu kadar basitleştirilmiş bir özet, oyun teorisyenlerinin bulduğu sonuçların zenginliğinin hakkını vermez.
Yöneticiler, mülkiyet haklarını kendi çıkarlarına göre tasarlıyor; işlem maliyetleri de, etkin olmayan mülkiyet haklarının sürmesine yol açıyordu.
Siyasi ve yasal kararların sonucunda resmi kurallar bir gecede değişse bile, gelenekler, adetler ve davranış biçimlerine derinlemesine kök salmış olan enformel kısıtlamalar, belli bir niyetle çıkarılan uygulanan politikalara karşı çok daha dayanıklıdır.
Kuruluşlar, Siyasi oluşumları(siyasi partiler, belediye meclisi, denetleme kurulları) Ekonomik oluşumları (şirketler, sendikalar, aile çiftlikleri, kooperatifler) Toplumsal oluşumları( kilise, kulüpler, spor kuruluşları) Eğitim amaçlı oluşumları( Okullar, üniversiteler, meslek eğitimi veren kuruluşlar) kapsar.
31 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.