Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Dursun Kırbaş

0.0/10
0 Kişi
4
Okunma
0
Beğeni
1.336
Görüntülenme

Dursun Kırbaş Sözleri ve Alıntıları

Dursun Kırbaş sözleri ve alıntılarını, Dursun Kırbaş kitap alıntılarını, Dursun Kırbaş en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
K. Tahir'in ulaştığı sonuçları kendi söyledikleriyle görelim "Batı'da ve Doğu'da farklı devletlerin ortaya çıkması, toplumların farklı olmasından ileri geliyor. Batı toplumu sınıflıdır. Doğu toplumunda sınıf yoktur. Batı toplumu sınıflı olduğu için ortada devlet, sınıflar arasında bir tarafsızlık dengesi kurabildiği veya eşit ölçüde güven verebildiği zaman ayakta kalır. Müesseselere dayalı demokrasinin kaynağı budur. Doğu toplumunda devlet sınıflar olmadığı için, sadece adalete dayanır. 'Adalet mümkün temelidir' denmesinin nedeni de budur. Toplumun bazı çıkarları varki, bunu devlet sağlar ve topluma verir."
Sayfa 26
Serbest fırka egemen bürokrat çevrelere bağımlı olarak gelişen burjuvazinin tepkisidir. Bu tepki, bürokrat çevrelere bağımlı olarak kendine bir yol açmaya çalışan burjuvazinin, bürokrasinin himayesinden çıkmak ve egemen olma isteğidir.
Sayfa 51
Reklam
Burjuvazi kendi iç dinamizmi ile gelişmiyordu. Böyle olması, baştan Avrupa kapitalizmine bağımlı gelişmesi, doğal olarak onun üst yapısına da yansıyacaktır. Sanat, edebiyat,hukuk vd leri kendi bünyesine uygun olmayacak, Avrupa'nın kapitalist üst yapısından aynen aktarılacaktır. Alt yapıda egemen üretim biçimi "mir'i toprak" düzeni, üst yapıda ise gelişmiş kapitalist Avrupa'nın üst yapı kurumları. Kimi yazar-düşünürler bu aykırılığı temel bir çıkış noktası olarak görerek "Batılılaşmanın Osmanlı toplum yapısına aykırılığı ancak bu perspektiften yani feodal topluma burjuva kültürünün uygulanmak istenmesinden" dolayı "kültür ikiliği"ne vardığını iddia ederler. Bu bakış açısı kültür düzeyindedir. Weber'ci bir yaklaşımdır. Bu bir tez değil, bir sonucun değerlendirilmesidir. Tanzimat ve sonrası ortaya çıkan ekonomik-siyasi çalkantıları açıklayamaz.
Sayfa 36
Osmanlı köylülüğünde farklılaşma gerçekleşmediğinden, toprak sahibi bir orta sınıf oluşamadı. Aşırı sömürü, Osmanlı reayasının çiftliklerinde randımanların arttırılması için hiç şans tanımıyordu.
Sayfa 32