Efe Baştürk

9.6/10
5 Kişi
16
Okunma
4
Beğeni
1.268
Görüntülenme

Efe Baştürk Sözleri ve Alıntıları

Efe Baştürk sözleri ve alıntılarını, Efe Baştürk kitap alıntılarını, Efe Baştürk en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
İnsan, doğası gereği, mevcudiyet dahilindeki varoluşuna anlam veya bir nedensellik katma, böylece yaşamına bir yön çizmek suretiyle belirsizliği (kaos) giderme telaşındadır. Bu arayış, kendisini, bu yüzden başlangıç ve son imgelerini birlikte -ve birbirlerinde- kavramaya yöneltir. Başlangıç ve son, mevcudiyetin hem var-olma nedenini hem de yok-olma nedenini, yani onun anlaşılabilir ve öngörülebilir bağlamını temsil eden iki kapsayıcı unsur olması nedeniyle insanın hedefindedir.
Sayfa 22 - Runik KitapKitabı okudu
Reklam
yaşam, sürekli tasarlanmış eylemlerin ardışıklığı üzerine kurulmuş. yaşam, bu eylemlerin peşisıralığı üzerinden tanımlanmakta, böylece yaşam dediğimiz şey, birbirine bağlanmış eylemlerin olağan ve öngörülebilir birlikteliği olarak anlaşılmaktadır.
Sayfa 7 - hayatın tasarım olduğu ve taklitler bütünü olduğuna dair bir açı. simülakr teorisine selam çakılmış gibi de hissediyorum.Kitabı okudu
iktidar ilişkileri dışarıdan baskı yoluyla eyleme kuvvetinden yoksun bırakmak değildir; içerideki unsurlar aracılığıyla öz-baskının geliştirilmesi için seferber edilen kuvvetlerdir. her iktidar biçimi, bu nedenle içerideki yaratıcı unsurların kişinin kendisine karşı kullanılmasını içererek kurulur.
Sayfa 30 - bireysel kölelik ve hatta bir noktada gönüllü asimilasyonu bu bağlamda değerlendirebiliriz. kişi hapsedilmez, kişiye hapis doktrinize edilir.Kitabı okudu
insan doğası "barışçıl" olmasına barışçıldı; fakat toplumsal ilişkilerin yoğunlaşması (mülkiyet), beğeni ve saygınlık gibi "doğal olmayan" hislerin gelişmesi ve tüm bunların akabinde rekabetin bir varoluş biçimi haline gelmesi sonucunda siyasal toplum, insanın ilksel doğallığından çıkışını belgeleyen bir düzenek halini alıyordu.
Sayfa 15 - küreselleşme için bir okuma formu. fakat bunu bir arkadaşım söylese itiraz ederdim sanırım. appeal to authority resmen...Kitabı okudu
İnsan, totaliter rejimde sadece çıkarları ve gereksinimleri ile harekete geçen ve yargı yetisini de böylece hareketin liderine bırakan bir canlıya dönüştürülmüştür.
Reklam
Totaliter rejimde kişi ya da kurumlar bağımsız politika ve plan geliştiremez, insanlar da özgürce ahlâkî seçimlerde bulunamazlar.
zorunluluk ve alışkanlıktan türeyen hakikatin dogmatik biçimine karşı yeni'nin kavranışı öncelikli meseledir deleuze için. yeni olanı karşılayacak olan felsefe, mevcudiyet içinde(n) düşünme alışkanlığı edinmiş teslimiyetçi zihinler yerine, mevcudiyeti yeniden üretecek tekrarlara kapılmayan saf yaratımın peşindedir.
Sayfa 10 - bu kısmı anlamak zor. çünkü bunu anlamak deleuzeü anlamak demek. anladığım şu: yeni eskinin güncellenmiş hali değil, eskiden bağımsız bir eskilik buluşudur.Kitabı okudu
The “success” of psychology in the twentieth and twenty-first centuries consists in redefining what it means to be human, in changing the self-understanding of individuals based on theories, concepts, methods, and practices of psychology, and in diverting attention away from structural-societal ones.
Sayfa 64 - yazar psikolojinin 20 ve 21. yüzyıllardaki başarısını yapılarla ve sosyal teorilerle değil bireysel teorilerle açıklamasına bağlıyorKitabı okudu
deleuze'e göre sokrates, düşünceyi yaşamın karşısına yerleştirmekle aşkınlığın ilk anlatımını gerçekleştirir. bundan böyle yaşam karşısında düşünme öne çıkar: düşünme, bu saf sürekli-oluş imkanının ufuksuz coğrafyası olan yaşamın yargılayıcısı, zapt edicisi ve doğrulayıcısıdır.
Sayfa 22 - sokrates bize aynı zamanda bir denetleme mekanizması da sunar. kişiden bağımsız denetleme mekanizması olabilir mi bilmem ama, kişiye bağımlı olanın meşruluğunu sokratesle birlikte savunacağız.Kitabı okudu
Reklam
anlam, bir "şey" ile o "şey"i egemenliği altına alan kuvvet arasındaki ilişkidir.
Sayfa 21 - ekonomi-politik okuma her şeyi gösteren bir gözlük gibi.Kitabı okudu
"siyasal, bir taklit biçemidir" dediğimiz zaman şunu demeye çalışıyoruz: siyasalın kendisinde edimselleştirdiği şey, kendi kendisinin yaratımı değildir; o, bir başkasından devraldığı bu edimi, kurucu faili kendiymiş gibi kendinde temsil eder.
Sayfa 15 - bu kısımda schmitte bir eleştiri sunuyor: schmittin siyasal olanı dost-düşman dikotomisi üzerinden var kılıyor. bu da aslında bir taklit biçimidir tikel ve iradi bir var oluş değildir. gibiKitabı okudu
dünyayı sabit bir kavrayış ve tüm döngüye temel sağlayan mitik köken aracılığıyla kavrama çabası olarak molar-felsefeye karşı deleuze'ün önerisi felsefenin çok-oluşlu biçimini savunmaktır. varlığın homojen anlamlandırılışına karşın, yaşamın heterojen oluşlara açıklığıdır burada söz konusu olan.
Sayfa 44 - felsefi, ahlaki, ideolojik pozisyonlarım tamamen bu alıntıdaki gibi.Kitabı okudu
Lider, totaliter rejimde, doğru veya yanlış arasındaki ayrımın sınır noktasıdır. Liderin öznel yargısından bağımsız bir doğru-yanlış ikiliği yoktur.
16 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.