Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Ejder Ulutaş

Ejder UlutaşTeşhir Toplumu yazarı
Yazar
9.0/10
11 Kişi
43
Okunma
1
Beğeni
549
Görüntülenme

Ejder Ulutaş Gönderileri

Ejder Ulutaş kitaplarını, Ejder Ulutaş sözleri ve alıntılarını, Ejder Ulutaş yazarlarını, Ejder Ulutaş yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Böylece kötü olan yaygınlaşır ve iyi olan o yangında yanmaya mahkum olur.
Modernlik, giyilen şeyi tüketim kültürüne uygun ise moda, kendisi dışındaki veya kendisine muhalif olan her şeyi de demode olarak kodlamaktadır.
İslam inancında önemli bir yere sahip olan örtünme veya tesettür, modanın cazibesiyle büyülenmiş birçok Müslümanın kıyafetlerinde farklı şekillerde yorumlanmaktadır. Söz konusu bu Müslümanlar, İslam'ı kapitalizmle eklemlemiş, örtünmeyi dünya ölçeğinde takvaya veya mahremiyete endeksli görmeyerek dünya zevklerine ve teşhire açık biçimde işlevselleştirmiş, giydiği kıyafetlerle tesettürü, örtmeyi,gizlemeyi bırakıp bizatihi kendisini bir gösterene dönüştürmüş, nihayetinde bu müslümanlarda giyinme veya kıyafet zenginliğin sosyal tabakalaşmanın ve bedenini teşhire açılmasını beraberinde getirmiştir. Esasında bu teşhir pratikleri ise özünde islam akidesi ile uyuşmayan rezervler taşımaktadır.
Reklam
Çünkü insanların özel yaşamlarını, onların bilgisi olmadan gözetlemek ve bu durumdan hoşnut olmak ya da haz almak hastalıklı bir durumdur. Psikiyatri literatüründe patoloji olarak görülen voyörizm, insanları diğerlerini çıplakken, giyinirken, cinsel bir davranış sergilerken dolayısıyla insanların özel hallerini gizlice ve haz alma amacyla gözetlemesine yönelik bir eğilimdir.
Yetenek yarışmaları, kabiliyetlerin usturuplu bir tarzda sunulmasından ziyade rakipleri yok etmek ve seyirciyi tahrik etmek üzerine kurgulanmıştır. Yemek programlarında lezzet ve sağlıklı beslenme tüyolarının ne olduğundan ziyade yarışmacılar birbirlerini yemekle meşguldürler. Sitcomlar, toplumsal değerleri pespaye esprilerle iğdis etmektedir. İzdivaç programları üzerinden yerlesik değerler talan edilmekte, normların içeriği yapıbozumuna uğratılmaktadır.
İnsanlardaki şu kendini ispatlama merakı bundan sanırım.
Kulağımıza gizlice fısıldanan hipnotize edici bir düşünce var ve sürekli aynı sey tekrarlanmaktadır: Bilmen ve bilinmen gerek!
Reklam
Böylece çağımızın insanı; düşünmekten ziyade seyretmeyi, bilmekten ziyade görünmeyi, beyinden ziyade gözü, meslek sahibi olmaktan ziyade şöhret sahibi olmayı, çalışmaktan ziyade kolay para kazanmayı ve emekten ziyade eğlenmeyi yaşamın temel ilkeleri haline getirmeye başlamıştır.
Sözden ziyade gözün kamusal alanda temel belirleyen olduğu dünyada teşhir kaçınılmazdır.
Caddeler, sokaklar, billboardlar, reklam panoları, evler, vitrinler, gümüşlükler, televizyonlar, internet, sosyal medya uygulamaları, bedenler, kostümler, kayafetler, moda ve daha daha birçok birçok nesne,gösteri dünyasinın teşhir pratiklerini sergilemektedir. Bu gösteri mekanlarında var olmak için çabalamak, günümüz insanıın adeta alışkanlıklarına dönüşmüştür.
Bu anlamda yaşadığımız dünya; görmenin,görünmenin ve göstermenin yani 3G'nin inşa ettiği kültürel örüntülerle bezenmektedir.
Reklam
Gözetlemek ruhu okşayan benliği şımartan hazları tetikleyen tutkuları baştan çıkartan ve arzular ayartan bir yetenektir
Gözün iktidarına gönüllü kulluk etmekle meşguldür duyular
236 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.