Emine Öncüler

Emine ÖncülerOtizm Salgını yazarı
Yazar
7.3/10
6 Kişi
22
Okunma
0
Beğeni
661
Görüntülenme
Otizm yakalanıp sonrasında iyileşebileceğimiz bir hastalık gibi, kişiye sonradan eklenen bir şey değil kişinin dünya deneyiminin her veçhesine nüfuz eden bir varoluş tarzıdır.
Sayfa 20 - YKYKitabı okudu
Kendinize küçük hedefler belirleyin ki hem siz hem kendi çocuğunuzun çabalarınızın karşılığını alabilesiniz.
Çocuklarında tam anlamıyla klasik otistik özellikler sergilemeyen, fakat onun gibi sınırlı ilgilere, görsel bir düşünme tarzına veya dünyanın farklı bir duyusal deneyimine sahip olanlara da spektrumda yer açılmış olur.
Müdahalenin amacı bir hastalığı iyileştirmek değildir. Ne hastalık diye bir şey vardır ne de varılacak nihai bir nokta vardır. Terapi yaşam boyu devam edecektir.
Otizm doğuştan gelen bir rahatsızlıktı ve doğumdan üç yaşına kadar olan dönemde tanılanıyordu. Şizofreni ise çok daha sonra ortaya çıkan bir hastalıktı. Dolayısıyla bu ikisini birbirinden kesin çizgilerle ayırmak için, erken başlangıçlı olup olmadıklarına bakmak yeterliydi.
"her insan ... farklı özelliklerin bir alaşımı, yeteneklerin ve eğilimlerin benzersiz bir karışımıydı."
Sayfa 295 - YKYKitabı okudu
"Otistik çocuğu olan ebeveynler, çocuklarının savunuculuğunu her gün yapmak zorundalar."
Sayfa 261 - YKYKitabı okudu
Çocuklar için otizm, sık sık tekrarlayan ama geçici bir durum değildi. Kalıcı bir var olma tarzıydı. Dünyadan bir geri çekilme değil, dünyayla farklı tarzda bir temas kurma şekliydi.
Sayfa 285 - YKYKitabı okudu
Normalleştirmenin kendisi bir amaçtı, ya da tedavinin bizzat amacının tümüyle değiştirilmesi gerekiyordu.
Otizmin artık nadir görülen bir hastalık olmaktan çıkmasını sırf otizmle ilgili daha çok bilgiye sahip olmamızla açıklayamayız. Değişime uğrayan şey bizzat bilgimizin yapısı, yani ayrımları nasıl yaptığımızdır.
Akıl hastası olmanın, tıpkı mesleki bir statü gibi, edinilmiş bir statü olduğunu belirtmek gerekir.
Bir kişi ne kadar engelli veya kaç yaşında olursa olsun, içinde kendini engelsiz hissedeceği bir çevre oluşturmak ve sonra da bu çevreyi giderek genişletmek her zaman için mümkündür.
Sayfa 351Kitabı okudu
Tanrı her hayat için bir amaç belirlemiştir ve zorluklarla, bazen acılarla dolu da olsa, hayatı gelişmek, kabullenmek ve inanmak için bir fırsat olarak görebiliriz.
Sayfa 152 - YKYKitabı okudu
“Otizmli çocuğun tipik görünüşü şaşırtıcıdır. Diğer ciddi gelişimsel bozukluklardan mustarip çocuklara aşina olanlar, bu çocukların genelde engelli göründüklerini bilirler. Otizmli çocuk ise, tersine, çoğu zaman büyüleyici ve bir şekilde uhrevi bir güzelliğe sahiptir. Bu bebeksi görünüşün ardında incelikli fakat tahripkâr bir nörobiyolojik anormalliğin yattığını tahmin etmek güçtür” (1989,1).
Sayfa 187 - Yapı Kredi YayınlarıKitabı okudu
Resim