Enver Özkalp

Enver ÖzkalpSosyolojiye Giriş yazarı
Yazar
5.7/10
12 Kişi
43
Okunma
1
Beğeni
423
Görüntülenme

Hakkında

Unvan:
Türk Yazar

Okurlar

1 okur beğendi.
43 okur okudu.
2 okur okuyor.
10 okur okuyacak.
2 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Modern çağın sonu:
Post modern kuramcılar, ilginç bir biçimde bilginin göreceliliğini (nispîliğini) benimsemekte ve aydınlanmanın ortaya attığı bilimsel bilgiyi bir kenara bırakmaktadırlar. Böylece post modernistler pozitivizme karşıdırlar ve yerleşik araştırma ölçütlerini kullanmayı ve önceden oluşturulmuş kuralların çerçevesinde hareket etmeyi reddederler. Onlara göre hiçbir şey kanıtlanamaz, hiçbir şey yanlışlanamaz; düşünsel faaliyet risk almaktır. Post modernizmin temel özelliklerinden biri de, belirsizliğin, muğlaklığın olması, açıklığa netliğe karşı olmasıdır. Evrenselliğe karşı çıkar ve tercihini yerellikten yana sunar ve çoğulculuğu savunur. Post modernizmin bir diğer özelliği "her şey gider" sloganını benimsemesidir. Her şey ölür, ne üretilirse tüketilir anlayışı vardır.
Temel eğitim, bir ülkenin tüm yurttaşları için geçerli ve gerekli olan yeterlikleri kazandıran eğitimdir. Bu kavram çoğu zaman zorunlu öğrenim ya da ilköğretimle karıştırılmaktadır. Zorunlu öğrenim, belli bir çağdaki yurttaşların kendileri için açılan ve yasalarla tamamlanması zorunlu kılınan okullara gitme yükümlülüğüdür. Zorunlu öğrenim, tüm yurttaşlar için yasaların öngördüğü bir süreyi ifade eder. İlköğretim ise genelde örgün eğitim sisteminin başlangıcı olan ilkokul kademesini göstermektedir. Oysa temel eğitim, tüm yurttaşların alması gereken eğitimin nitelik ve düzeyini anlatmaktadır.
Reklam
Yapılan sosyolojik incelemelerde sosyologlar mutlu bir evliliğin koşullarını araştırmışlar ve şu sonuçları bulmuşlardır. 1. Eşinizi her zaman kendinize yakın bir arkadaş olarak düşünün. 2. Eşinizi bir kişi olarak sevin. 3. Evliliği uzun süreli bir sözleşme olarak görün. 4. Evliliğin kutsal olduğuna inanın. 5. Eşinizin düşünce ve amaçlarına saygılı olun ve paylaşın. 6. Yıllar geçince eşinizin daha enteresan bir kişi olacağını düşünün. 7. İlişkinizin başarılı olacağına inanın. 8. Birlikte gülüp birlikte eğlenin. 9. Yaşadığınız krizlere olumlu bir yaklaşımla bakın. 10. Memnuniyetinizi hemen belli edin. 11. Birlikte daha fazla zaman geçirin ve karşınızdakini dinlemeyi öğrenin.
Peter Berger
Toplum bizim dışımızdadır. Bizi çevreler ve yaşantımızın her yönünü etkiler. Bizler de bir toplumun içinde toplumsal sistemin belirgin bir sektöründe bulunmaktayız. İşte bu bulunduğumuz yer konuştuğumuz lisandan, etikete, pozisyona, inancımıza kadar her şeyimizi etkiler.
Sayfa 9
..her yeni nesile çevre bilinci vererek, onlara çevreyi ve doğayı sevdirecek yapmalıyız. Burada en önemli sorumluluk ise eğitim kurumlarına ve politikacılarımıza düşmektedir.
Sayfa 472Kitabı okudu
Bugün batı toplumlari içerisinde önemsenen iki değer maddeci olmak ve başarıya güdümlenmektir.
Sosyolojiye Giriş
Sosyolojiye Giriş
Okulların Mahiyeti
Fonksiyonları "gizli ve açık" olarak ikiye ayıran Merton, Açık Fonksiyonu: bir sistem içinde bulunanlar tarafından arzulanan ve sistemin uyumuna katkıda bulunan fonksiyon olarak tanımlar. "Gizli Fonksiyonu ise bir sistemin içinde bulunanlar tarafından ne arzulanan ne de bilinen fonksiyondur" şeklinde belirtir. Örneğin, okulların bir toplumda öğrencileri bilgili kılmak, onlara belirli beceriler vermek gibi açık fonksiyonları yanında, onları sokağa bırakmamak, belirli yaşa gelinceye kadar onları belirli şeylerle meşgul etmek gibi gizli fonksiyonları da vardır.
Sosyolojiye Giriş
Sosyolojiye Giriş
Reklam

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
555 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
14 günde okudu
Ortalama otuzar sayfalık 20 bölümden oluşan kitap genel olarak sosyoloji biliminin yöntem ve amaçlarını, ilgilendiği konuları ve bu konuların da sosyolojik açıdan nasıl incelenmesi gerektiğini, bir toplum sağlığı bilimi olması nedeniyle çeşitli sosyologların toplumun şimdiye kadarki dönemine kadar toplum üzerinde ne gibi deneyler ve gözlemler yaptığını ve bunların sonuçlarının neler olduğunu, toplumdaki sorunların ne boyuta ulaştığını, bu sorunların üstesinden gelmenin neye bağlı olduğunu aktarıyor. Ayrıca eser, geniş ve de yazarın belirttiğine göre her yeni baskıda güncellenen bir içeriğe sahip olması dolayısıyla da sosyolojiye yeni başlayanlar için ideal; sosyoloji alanında önceden beri çalışanlar için de temel bir kaynak olma özelliğini hak ediyor. Ufak tefek yazım hataları dışında her bilgi ve açıklama net ve anlaşılır bir biçimde okura sunulmuş; sonuçta da yazarına övgüyü hak eden bir kitap ortaya konulmuş diyebilirim.
Sosyolojiye Giriş
Sosyolojiye GirişEnver Özkalp · Ekin Kitabevi · 201731 okunma