Erhan Afyoncu

Erhan AfyoncuSorularla Osmanlı İmparatorluğu yazarı
Yazar
Derleyen
Editör
8.0/10
591 Kişi
2.757
Okunma
257
Beğeni
12,7bin
Görüntülenme
Celallerin çoğunun hanedanı ortadan kaldırma gibi bir niyeti yoktu. Kalenderoğlu gibi bazı eşkiyalar niyetlerinin, Osmanlı otoritesinin üsküdar'dan ileriye geçmemesi ve Anadolu'da hakimiyet kurmak olduğunu söylemişlerdir. en tehlikeli asilerden biri olan canboladoğlu Ali paşa ise Kuzey Suriye'de ayrı bir devlet kurma niyetini taşıyordu. hutbe okutmuş para bastırmış. maanoğlu Fahreddin'le birleşerek Trabluşşam emiri seyfoğlu Yusuf'u mağlub etti. Adana'ya kadar olan bölgeye hakimiyetini yaydı.
Sayfa 140Kitabı okudu
Venedik, inebahtı Savaşı'ndan sonra Türkler üzerine daha büyük bir faaliyette bulunulamayacağını görünce Osmanlı yönetiminin niyetini anlamak ve kendi lehlerine sulh akdetmek için İstanbul'daki elçisini görevlendirmiştir. Elçi barbaro, Sokullu ile yaptığı görüşmede tarihe geçen şu cevabı aldı "sizden bir Krallık yer almakla, bir kolunuzu kesmiş olduk. siz ise donanmamızı mağlup etmekle sakalımızı tıraş ettiniz. kesilmiş bir kol yerine gelmez ama tıraş edilmiş sakal evvelkinden daha gür çıkar."
Sayfa 104Kitabı okudu
Reklam
Devlet ikiye Ayrılıyor
Cülus'tan kısa bir süre sonra gelen Bizans elçileri ikinci Murad'ın tahta çıkışını tebrik ettiler ve babasının vasiyeti gereği küçük kardeşlerinin kendilerine verilmesini istediler. ancak onların bu talebini Veziriazam Bayezid paşa "Müslüman evladının Müslüman olmayanlar nezdinde terbiyesi şeriata mugayirdir", diyerek reddetti. gözlerine mil çekilerek kör edilen bu iki şehzade daha sonra 1429'da Bursa'da yaşanan veba salgınında hayatlarını kaybetti.
Osmanlı Tarihinde İlkler
Para bağımsızlık alametlerinin en önemlilerinden biridir. İlk Osmanlı parası 1327'de Orhan Gazi tarafından akçe ismiyle bastırıldı. akçe gümüşten bastırılmış bir paraydı ve ismini de basıldığı madenden almıştı.
Ankara'nın Fethi
Ankara eretnaoğulları beyliği'ne ait şehirlerden biriydi. Eretna beyliği'ndeki karışıklıkları fırsat bilen Orhan Gazi'nin büyük oğlu Süleyman paşa 1354'te Ankara'yı Osmanlı topraklarına kattı.
Bursa'nın Fethi
Osmangazi bursa'yı 1300'lerden itibaren ablukaya almıştı. babasının hastalığı yüzünden 1324'ten sonra beyliğin idaresini ele alan Orhan Gazi, bursa'yı sıkıştırmaya devam etti. Başka çaresi kalmayan Bursa yöneticileri 6 nisan 1326'da şehri Osmanlılara teslim ettiler. Bursa'nın fethi ile Osmanlı beyliği'nin merkezi yenişehir'den, Bursa'ya nakledildi.
Reklam
Osmanlı Ailesi İçindeki İlk Çatışma
Osman Bey 1288-1299 yılları arasında beyliğin dış siyasetinde köklü bir değişikliğe gitti ve bu durum Bizans tekvurları ile kaçınılmaz olarak karşı karşıya gelmesine sebep oldu. Osman Gazi'nin amcası Dündar Bey ise fetih politikasındaki bu köklü değişime ve özellikle Bilecik tekvuru ile savaşmaya karşı çıkıyordu. Osman Gazi, Dündar Bey'i 1300'lü yılların başında okla vurup öldürdü. böylece Osmanlı hanedanı içinde İlk Kan dökülmüştü.
İlk Başkent
Osmanlı beyliği'nin ilk merkezi, Eskişehir'e 7 kilometre uzaklıkta Sarp bir tepe üzerinde bulunan ve Bugün mevcut olmayan karacahisar kalesidir. Osmangazi'de fiilen bir Gazi Bey durumuna yükselmişti. 1299'da beyliğin merkezi yeni fethedilen Bilecik'e ardından da Yenişehir fethedildiğinde buraya kaldırıldı. Bursa 1326'da fethedilinceye kadar yeni şehir Osmanlı beyliği'nin merkezi olarak kaldı.
Türklerin Anadolu'ya Gelişi
Türkiye Selçukluları 1243'teki Kösedağ Savaşı'ndan sonra zayıflayıp, Moğol kontrol altına girdiler. iç Anadolu'ya Moğol aşiretlerinin yerleşmesi sonucu bölgedeki Türkmenlerin bir kısmı Batı Anadolu'ya doğru göç ettiler. bu gelişmeler üzerine Batı Anadolu'da Germiyan, menteşe, Hamid, karesi ve Aydın gibi beylikler kuruldu. bu beylikler, Batı Anadolu'yu türkleştirdiler. Osmanlı beyliği de bu dönemde ortaya çıktı.
Türklerin Anadolu'ya Gelişi
Türkler, Anadolu'da, Türkiye Selçuklular'nın yanı sıra bir takım beylikler de kurdular. Artuk Bey'in oğulları Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da (Diyarbakır - Mardin - Elazığ - Hasankeyf) ; Saltuk Bey, Erzurum'da; Danişmend Gazi, Sivas - Amasya - Tokat ve Mengücek Gazi de Orta ve Doğu Anadolu'da ( Erzincan - Divriği) Kendi beyliklerini kurarak, o bölgelerin Türkleşmesini sağladılar. Ancak bunların hiçbiri fazla büyüyemedi ve bu beylikler zamanla Türkiye Selçukluları tarafından ilhak edildi.
Reklam
Türklerin Anadolu'ya Gelişi
26 Ağustos 1071'de kazanılan Malazgirt zaferi Bizans ordusunu ve mukavemetini çökertti ve Anadolu'nun kapılarını sonuna kadar Türkmenler'e açtı Bizans'ın yediği bu büyük darbe Türkmenlerin Anadolu'ya sel halinde dolmalarını sağladı
Osmanlı sultanı fetihlerine devam ederken bütün Avrupa korku içerisinde, çaresizce bekliyor, birçok ülkede “acaba bu yıl Türkler ülkemize gelirler mi?” diye düşünülüyordu.
360 syf.
9/10 puan verdi
Yakın tarihe düşülen notlar olaylara merağı olan herkese hitap edecek şekilde. Türkçe ustalıkla kullanılmış. Özellikle dış politika, tarihle ilgili bütün araştırmacılara tavsiye ederim.
Geleceği Anlamak İçin Yakın Tarih Dersleri
Geleceği Anlamak İçin Yakın Tarih DersleriErhan Afyoncu · Yeditepe Yayınevi · 202186 okunma
"Türkiyeli, Türkiye vatandaşı, Türkiye bayrağı ifadelerinin kullanılması baştan sona yanlıştır. Târihe ve anayasamıza göre Türk ve Türk bayrağı deriz. Unutmayın, her şey gelip geçer, Türklük bâkî kalır."
Erhan Afyoncu
Erhan Afyoncu
Resim