Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Erol Özvar

9.3/10
3 Kişi
11
Okunma
0
Beğeni
580
Görüntülenme

Hakkında

Erol Özvar, iktisat ve iktisat tarihi profesörüdür. 1989 yılında Marmara Üniversitesi İktisat Bölümü’nde lisans mezuniyetini tamamladı. Aynı üniversitede iktisat tarihi alanında yüksek lisans ve doktora yaptı. Bilimsel çalışmaları genel olarak Orta Doğu’ya ve özel olarak Osmanlı Devleti’ne özgü ekonomik ve mali kurumlardaki değişmeleri ele alır. Erol Özvar’ın Türkçe ve yabancı dillerde yayınlanmış çalışmaları içinde Osmanlı Maliyesinde Malikane Uygulaması (İstanbul: Kitabevi Yayınları 2004) isimli kitabı, Garanti Bankası’na bağlı Osmanlı Bankası Arşivleri ve Araştırma Merkezi tarafından 2005 yılında kitap dalında en iyi eser ödülüne layık görüldü. Daha sonra Mehmet Genç ile birlikte Osmanlı bütçelerini yayına hazırladı. Osmanlı Maliyesi: Kurumlar ve Bütçeler (İstanbul: Garanti Bankası Osmanlı Bankası Arşivleri ve Araştırma Merkezi 2006) adıyla ve 2 cilt halinde yayınlanan bu eser, 2013 yılında Uluslararası Halil İnalcık Tarih Ödülü’ne layık bulundu. 2009-2012 tarihleri arasında Harvard Üniversitesi Orta Doğu Araştırmaları Merkezi’nde ve araştırma desteği kazandığı Harvard Hukuk Fakültesi İslam Hukuku Araştırmaları Programı’nda ziyaretçi öğretim üyesi olarak çalıştı. Türk Tarih Kurumu’nun bilim kurulu üyeliği yaptı ve Uluslararası Türkiye’nin Sosyal ve Ekonomik Tarihi Birliği’nin idare kurulu üyesidir. Uluslararası iktisat tarihi kurumunun bilim kurulu üyesidir (Fondazione Istituto Internazionale di Storia Economica F. Datini-İtalya). İktisat Fakültesi’nde öğretim üyesi olan Erol Özvar evli ve üç çoçuk babasıdır.
Unvan:
Akademisyen, Yazar
Doğum:
İstanbul, Türkiye, 1966

Okurlar

11 okur okudu.
1 okur okuyor.
6 okur okuyacak.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
-Erol Özvar: Osmanlı Devleti ile ilgili tarihçiler nezdinde şöyle genel bir kanaat vardır: Osmanlı Devleti, yakalayabilseydi, uçan kuştan dahi vergi alacak kadar tebaasını şıkıştıran bir devlet idi. Bu genel kanaat hakkında ne dersiniz? - Mehmet Genç: Evet, uçan kuştan vergisini almaya kendisini yetkili sayacak kadar kaynaklarını kontrol altında tutmaya çalışan bir devletti. Özellikle çağdaşı olan veya yerini aldığı ülkelerin kendi kaynakları üzerindekinden daha ileri derecede kontrolü vardı. Bütün kaynaklarını kontrolü altında tutuyor, hepsini bir şekilde vergilendirmeye çalışıyordu. Fakat katlanılabilir düzeyde tutmaya dikkat ediyordu.
Devletin aldığı gelirler üç ana gruba ayrılabilir: Vakıflar, tımar ve merkezî gelirler...
Sayfa 36 - Ötüken NeşriyatKitabı okudu
Reklam
...gayrimüslim topluluğun Osmanlı yönetimini tercih ettikleri, benimsedikleri, kendi cinslerinden olan yönetimlere, Osmanlı yönetimini tercih ettikleri anlaşılıyor. Bunu mesela Batılı tarihçilerden Braudel de görüyor ve çok açık bir şekilde “Osmanlılar sosyal bir devrim getirdiler” diye ifade ediyor. Daha önceki rejimlere oranla Osmanlıların getirdiği düzen, insanlara daha büyük bir rahatlık ve huzur vermiştir. Yani öncelikle devletin vergi olarak aldıklarını önemli ölçüde azaltmış, hafifletmiş ve çok daha önemli olan, önceden görülebilir bir yönetim hukuk rejimi getirmişlerdir. Balkan köylüleri, Osmanlı rejimiyle birlikte kendilerini hakları kanunlarda tespit edilmiş ve onları korumaya hazır bir siyasî, idarî ve hukukî yargı organizasyonu içinde bulmuşlardır. Tanınmış Fransız tarihçi F. Braudel'in “Sosyal Devrim” diye nitelediği de işte bu hukukî rejimdir.
Sayfa 25 - Ötüken Neşriyat
Weber'in bürokrasi için ileri sürdüğü ilkelerden bir tanesi de bürokraside çalışacak yetişmiş, uzmanlaşmış elemanların varlığı...
Sayfa 77 - Ötüken NeşriyatKitabı okudu
Osmanlı Devleti'nin sosyalist rejimlerden çok önemli farkı, pazar mekanizmasını mal ve hizmet mübadelesinde kontrol altında ama devamlı açık tutan rejim olmuştur.
Sayfa 65 - Ötüken NeşriyatKitabı okudu
Henüz kayıt yok

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
Reklam
Henüz kayıt yok