Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Faik Birol

0.0/10
0 Kişi
4
Okunma
0
Beğeni
684
Görüntülenme

Hakkında

1931 yılında Yozgat’ın Sorgun İlçesi’nin Alcı köyünde doğan Faik Birol Pazarören Köy Enstitüsü’nden mezun olduğunu ve öğretmenlik döneminde yaşadığı tirajı komik olayları bu kitapta topladığını söyledi. Kitabında Köy Enstitüleri konusuna da değindiğini söyleyen Birol, kitabında köy enstitüleri konusunda duyduklarını değil, birebir yaşadıklarını yazdığını anlattı. Sorgun İlçesi Alcı Köyünde doğan Faik Birol ilk ve orta öğrenimini Kayseri’de tamamladığını, Pazarören Köy Enstitüsünden mezun olduktan sonra değişik şehirlerde görev yaptığını ve 5 çocuğunun hepsinin öğretmen olduğunu, hem damatlarının hem de gelinlerinin de öğretmen olmasından dolayı da büyük gurur duyduğunu ifade etti. “Bozkırdaki Fener” adlı kitap 216 sayfadan oluşuyor, Birol ailesinin soy ağacının da yayınlandığı kitapta, tarihi ne nostaljik fotoğraflarda yer alıyor.
Unvan:
Eğitimci, Yazar
Doğum:
Yozgat, Türkiye, 1931

Okurlar

4 okur okudu.
8 okur okuyacak.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Bugün yurdumuzda kızıl, kızamık, çiçek, tifo, tifüs ve çocuk felci gibi hastalıkların kökü kesilmişse, bunu yaya ve yalnız başına, çocuklarımızı aşılamak için köy köy, dağ tepe gezen fedakâr sağlık elemanlarına borçluyuz.
Sayfa 10 - MAZAKA YAYINCILIK
Köy enstitüleri çok değil bir yirmi yıl daha yaşasaydı, bugün Türkiye çoğu sorunlarını çözmüş, ulusal geliri çok daha fazla; köyleri, kentleri daha başka bir ülke olabilirdi! Köy enstitülerinden mezun olmuş insanların hemen hepsi, Atatürk ilkelerine yürekten bağlı, yurtsever, çalışkan, yiğit kişilerdir. 1950’lerden sonra siyasal iktidarların baskıları karşısında yön değiştirmiş, ödün vermiş kişiler çıksa da köy enstitülü öğretmenlerin büyük çoğunluğu zalime boyun eğmemiştir.
Sayfa 138 - MAZAKA YAYINCILIK
Reklam
1940’larda Platon’u, Aristo’yu, edebiyatın dünya klasiklerini okumuş köy çocukları, genç Türkiye Cumhuriyeti’nin eğitim ordusuna katılıyor, her biri bir dağ köyünde, kuş uçmaz kervan geçmez yerlerde aydınlanma ateşini tutuşturuyordu.
Sayfa 137 - MAZAKA YAYINCILIK
Bizim köyün etrafında Alevi köyleri de vardı. Bu köylerde gerek komşuluk gerekse insani ilişkiler bakımından candan sevdiğimiz dostlarımız vardı. Onlarla gayet iyi münasebetler içindeydik.Bu ülke için herkes ortak mücadele etmiştir. Yurt savunmasında, askerlik yaparken, vergi vermede herkes nasıl yükümlülüklerini ortak yerine getiriyorsa, herkes haklarını kullanmada da eşit olmalıdır. Varolan farklılıklarımızı zenginlik olarak görmeliyiz.
Sayfa 63 - MAZAKA YAYINCILIK
“Başarıya ulaşabilmek için, öyle bir program uygulamak zorundayız ki, ulusumuzun bugünkü durumuna,toplumsal ihtiyaçlarımıza, çevrenin ve çağın gereklerine tıpa tıp uygun olsun.” Mustafa Kemal Atatürk
Sayfa 4 - MAZAKA YAYINCILIK
Henüz kayıt yok

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
Reklam
214 syf.
9/10 puan verdi
Bu kitap, Kayseri'de Pazarören Köy Enstitüsü mezunu, Yozgatlı Faik hocanın anılarından meydana gelmiş. Kendisini tanımasam da kitabı okudukça ona büyük bir saygı ve sevgi beslediğimi itiraf etmeliyim. Köy Enstitülerine karşı çıkan bazı kimseler, enstitülerde okuyanların köle gibi çalıştırıldığını ifade ediyor. Faik hocanın anılarından, ne kadar yoruldukları anlaşılıyor ancak onun bu yorgunluğu büyük bir şevkle üstlendiği apaçık ortada. Kitap, Faik hocanın meslek hayatına değindiği için yer yer sıkıcı gelebilir ancak yine de onu okumakta fayda var diye düşünüyorum. Ne kadar zorluklarla okuduklarını, çalıştıklarını, ülkenin nasıl dönemlerden geçtiğini öğrenmek ve hatırlamak için değerli bir kaynak. 2. Dünya Savaşı sırasında, temel gıdaların karneyle verildiği bir dönemde okumaya çalışan; oğulları 12 Eylül'de işkence görmüş; öğretmenlerin örgütlü olmasını destekleyen bir hoca Faik Birol.
Bozkırdaki Fener - Bir Köy Enstitülü Öğretmenin Anıları
Bozkırdaki Fener - Bir Köy Enstitülü Öğretmenin AnılarıFaik Birol · Mazaka Yayıncılık · 20104 okunma