Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Fatih Tetik

5.2/10
4 Kişi
13
Okunma
0
Beğeni
823
Görüntülenme

Fatih Tetik Sözleri ve Alıntıları

Fatih Tetik sözleri ve alıntılarını, Fatih Tetik kitap alıntılarını, Fatih Tetik en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Ömrünün ilk otuz iki senesini şehzade, sonraki otuz üç senesini de sıkı gözetimi altında veliahd olarak tahta geçmek için bekleyen V.Mehmed Reşad'ın en büyük korkusu tahttan uzaklaştırılmak idi. Nitekim İttihad Terakki ile en ufak bir zıtlaşmada kendisinin görevden alınacağını ve hatta daha ötesi İttihatçıların Âl-i Osman iktidarına son verebileceğini dahi düşünmekteydi. Bu manada V.Mehmed Reşad yönetimle zıtlaşmayı hem anlamsız hem de tehlikeli gördüğünden suya sabuna dokunmayan bir yönetim anlayışı ile padişahlığını ve ömrünü tamamlamıştı.
Savaş ve Siyaset
... Aydınlanma çağının getirmeyi düşlediği hümanist söylem, Alman general ve stratejist Clausewitz'in "savaş politikanın başka araçlarla devamıdır" şeklinde ifade ettiği güç oyununa dönüşmüştü ...
Sayfa 113 - TBMM Milli Saraylar YayınlarıKitabı okudu
Reklam
V. Mehmed Reşad
Sultan Mehmet Reşad'ın ... Çelebi kişiliği saraydan çok bir tekkede yaşamaya elverişliydi...
Sayfa 91 - TBMM Milli Saraylar YayınlarıKitabı okudu
V. Mehmed Reşad
... Meşrutiyet sarayının (Dolmabahçe Sarayı) tenhalığının en önemli sebeplerden biri sadece ihsan ve itibara ulaşmanın yolunun artık Babıali ve Harbiye Nezareti'nden geçmesi değildi. Daha önemlisi artık Padişah'la yan yana görünmekten duyulan endişenin varlığı da bu yalnızlıkta etkili olmuştu. Eskiden olduğunun aksine Sultan'la birlikte görünmek mükafata değil, mücazata yani cezalandırma, sürgün ve politik mevki kaybına yol açabiliyordu ...
Sayfa 92 - TBMM Milli Saraylar YayınlarıKitabı okudu
Başkatip Ali Fuad Bey, Sultan Mehmed Reşad'ın rutin ve alışkanlıklar üzere kurulu hayatını tarihe olan merakı üzerinden de tasvir etmekteydi. Âdet olduğu üzere bir mevzu ile ilgili maruzata çıkıldıktan sonra Hünkar genellikle başkatibi bırakmaz, ya hikayeler nakleder ya da dinlemek için bir kitabı okumasını söylerdi. Osmanlı tarihine olan merakını çoğunlukla Mahmud Celaleddin Paşa'nın "Mir'at-ı Hakikat", Cevdet Paşa'nın "Maruzât" ve Mustafa Paşa'nın "Netayic'ül-Vukuat" eserlerini dinleyerek yeniden yaşardı. Başkatip, Sultan için oldukça keyifli olduğu anlaşılan bu anlarda okumayı durdurduğunda ise Hünkâr'ın derhal gözünü açarak " devam et" dediğini nakletmektedir. Bu durum Başkatip Türkgeldi'ye "Kanuni Sultan Süleyman'ın Zigetvar'dan cenazesi getirilirken Sokullu'nun arabanın yanına giderek maruzatta bulunmasını" hatırlatmıştı ancak yine başkatibe göre " ne benim karşımdaki Sultan Süleyman, ne de onun karşısındaki Sokullu idi. Ahvalde ve eşhas arasındaki fark azîm idi; müşahebet yalnız bir cihete münhasırdı..." yorumunu yapmıştı.