Fevzi Yiğit

Fevzi Yiğitİbn Arabi Metafiziğinde İnsan yazarı
Yazar
Çevirmen
Editör
9.5/10
2 Kişi
13
Okunma
4
Beğeni
911
Görüntülenme

Fevzi Yiğit Sözleri ve Alıntıları

Fevzi Yiğit sözleri ve alıntılarını, Fevzi Yiğit kitap alıntılarını, Fevzi Yiğit en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
İşte ben, hikmet musikisiyim; nağmelerimin ahenginin güzelliğiyle gam ve kasveti dağıtırım.
Toprak, insanın annesidir ve ölünce tekrar toprağa gömülür.
Sayfa 169 - Önsöz yayıncılıkKitabı okudu
Reklam
Düşünmek gerçekliğe uzanabilmek için bir vesile olarak kullanılır.
İnsan, Tanrı'ya, yani aslına kavuşmak iştiyakındadır. İşte, kadının erkeğe duyduğu iştiyak ve sevgi bunun gibidir. Başka bir örnekle kadın, insanın memleketine duyduğu sevginin benzerini erkeğe karşı duyar; çünkü kadın erkekten gelmedir. Şu halde ikisi eşittir. Ancak Âdem topraktan yaratıldığı için Âdem'de fazladan topraklık vardır.
Sayfa 169 - Önsöz yayıncılıkKitabı okudu
İnsanların kendisi hakkında şaşırması ne ilginç değil mi?
Sayfa 168 - Önsöz yayıncılıkKitabı okudu
Şarkı söylenirken kelimeler uzatılır ;çünkü anlamlı kelimeler anlatılmak isteneni aktarmada yeterli değildir.
Reklam
Ariflerin yerdigi akıl hangi akildir. Tanrı' ya ulaşmayı kendisiyle sınırlandıran doğaüstü için şartlı bir vazifeye sahip ve ilk ve saf aklın zayıf bir yansıması olan bir akıldır bu kaydı aklımızda her zaman tutmamız gerekir.
Metafizik avamı aşar; ancak yine de avamı ve halkı en doğru biçimde metafizik tanımlayabilir.
İnsan ne acayip bir hilkat garibesi! Tabiatın sinesinde ne büyük bir yenilik, ne garip bir canavar, ne karmaşa yüklü, ne çelişki dolu ve ne de harika! Dermansız, biçare bir yer solucanıdır insan; fakat her şey hakkında hüküm verir. Hem hakikat ambarı, hem de şüphe ve hata birikintisidir. Kâinatın hem en şerefli yaratığı, hem de süprüntüsüdür.
Sayfa 168 - Önsöz yayıncılıkKitabı okudu
Reklam
Evren. İnsan evrenin kalbidir. Evren de insan sûretindedir.
Sayfa 126 - Önsöz yayıncılıkKitabı okudu
Schuon'a göre; Tanrı'yı arayan, O'nun peşinde olan insan 'Yitik Cennet'i yeniden bulmak ve 'Varlığın Birliği'ni (vahdet-i vücûd) gerçekleştirmek için kendi kalbine doğru inmelidir.
İbni Sina' ya göre ; metafizik en soylu ilimdir ve akli felsefeyi ilimlerin en yücesidir bunun için de fizik ve aritmetik geometri astronomi gibi matematik ilimlerinden sonra öğrenilmesi gerekir.
Kanaatımizce türlerin birbirinden dönüşmesi ve tek hücreli canlının bütün canlıların atası olması anlamında evrim, bilimsel bir gerçeklik değil ideolojik ve felsefi bir kabuldür. Teist evrimcilere göre ise evrim bilimsel bir gerçekliktir ve bu yüzden onu kabullenmek gayet akıllıca bir tutumdur. Lakin ilginç olan şey, bir gün bilim adamlarının evrim düşüncesinden vaz geçme ihtimalinin mevcudiyetidir. Buna, teorinin bir gün ispatlanabileceği ihtimali hatırlatılarak cevap verilebilir. Kanaatimizce evrim düşüncesi ideolojik bir kavrayıştır ve akla yatkın da değildir. Çünkü aklın prensiplerinden birisi olan nedensellik prensibi gereğince tek bir hücrenin farklılaştığını gördüğümüzde bunun bir sebebi olduğunu biliriz. Evrim teorisi bunun soyut, akıllı ve bilinçli sebepleri olmadığını bunun bilinçsiz bir rastlantının ürünü olduğunu söyler. Yani bu teori suret, fail ve gaye nedeni görmezlikten gelir. Ayrıca ilâhi kitaplarda örneğin Kur'ânda yer alan birçok ifadenin evrimci söyleve aykırı olduğunu söylemek gerekir. Bu yüzden teist evrimciler ilâhi kitaplardaki bu verileri tevil yoluna gitmektedir.
43 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.