Frederick Winslow Taylor

Frederick Winslow TaylorBilimsel Yönetimin İlkeleri yazarı
Yazar
8.0/10
26 Kişi
136
Okunma
4
Beğeni
2.436
Görüntülenme

Hakkında

Frederick Winslow Taylor, Amerikan makine mühendisi ve endüstriyel idâre uzmanı. Endüstriyel verimliliği artırmak için sistematik bir şekilde çalışan ilk kişi olarak bilinmektedir. İşletme Yönetimi'nin babası olarak kabul edilir.
Doğum:
Pensilvanya, ABD, 20 Mart 1856
Ölüm:
Pensilvanya, ABD, 21 Mart 1915

Okurlar

4 okur beğendi.
136 okur okudu.
3 okur okuyor.
89 okur okuyacak.
4 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Günümüzdeki anlamıyla kullanılmaya başlandığı 19.yüzyıla kadar "yönetim" kelimesi de düzenbazlıkla yakın anlamda kullanılmaktaydı. Hatta, köken itibariyle yönetim (management) kelimesi 16.yüzyılda özellikle atların eğitim ve kontrolü anlamına gelen maneggiare kelimesinden türetilmiştir. (Bu noktada bizim kültürümüzdeki siyaset kelimesinin seyislik, at terbiyesi ile ilişkisine de dikkat çekilebilir).
Her işçi, desteksiz, kendi haline bırakılmış, işvereni tarafından zorla çalıştırılan biri olmak yerine günlük olarak eğitilmeli ve üstlerinden dostça yardımı alabilmelidir.
Reklam
Yönetimin temel hedefi, tüm çalışanların tek tek bireysel maksimum refahını sağlamak suretiyle işverenin maksimum refahını sağlamak olmaktır.
Başarı, neredeyse tamamen, işçinin gayretli çalışmasını sağlamaya bağlanmıştır ve bu gayretin gerçekten elde edilmesi kolaylıkla sağlanmamaktadır.
Bilimsel yönetim felsefesinin 4 ana ilkesi; 1-Doğru bir bilim geliştirmek 2-Çalışanların bilimsel olarak seçilmesi 3-İşçinin bilimsel eğitim ve geliştirilmesi 4-Yönetim ve işçiler arasında yakın ve dostça bir işbirliği
Doğal kaynakların kötü yönetiminden çok asıl ve daha büyük israf insan gücünün kötü yönetilmesidir.
Frederick Winslow Taylor
Frederick Winslow Taylor
Yönetim
Yönetim

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
Reklam
112 syf.
8/10 puan verdi
Taylor'da bilimsel yönetim düşüncesi öyle birden oluşmamış aslında. Tarihsel arka planı bilmeden okunmasını tavsiye etmediğim bir kitap. Sendikaların doğuşu ve prodüktivite devrimi çok detaylı şekilde incelenmiş. Milli verimlilik yolunda emin adımlarla ilerlerken Taylor'ın en yakın arkadaşı bir kronometre olmuş :) Zaman etüdü ve hareket etüdü ile bir hesap cetveli yapmış ve bilimsel yönetimin en küçüğünden en büyüğüne her türlü işletme türüne uygulanabilirliğini çeşitli örneklerle detaylı olarak izah etmiş. Kitabı okursanız Taylor'a neden işletmeciliğin babası dendiğini öğrenebilirsiniz
Bilimsel Yönetimin İlkeleri
Bilimsel Yönetimin İlkeleriFrederick Winslow Taylor · Adres Yayınları · 2013136 okunma
103 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
6 günde okudu
F. W. Taylor ve arkdaşları bundan yaklaşık yüz yıl kadar önce yönetimin bir bilim olduğunu düşünmüşler ve bu bilimsel bir yönetimin hem işveren hem işçi hem de genel anlamıyla tüketiciler açısından çok önemli bir bilim olduğunu yaptıkları deney ve metotlarla kanıtlamışlardır. peki bilimsel yönetim nedir? Bilimsel yönetim kabaca bir tabirle bir işçinin en enerji harcamasını sağlayarak en çok işi yapmasının sağlanmaya çalışılmasıdır. Bu sağlandığı takdirde işçiye ücret artışı işverene fazladan bir kar ve tüketiciye de üretim maliyetlerinin büyük oranda azalması sebebiyle daha ucuz bir ürünün ulaşması sağlanacaktır. Bu bilim görüldüğü üzere bütün bir topluma pozitif katkı sağlamaktadır. Günümüzde tabi ki pek çok işletme artık bilimsel metotlarla yönetilmektedir. Bilişim teknolojilerinin ve makineleşmenin 100 yıl öncesinden belkide yüzlerce kat fazla olması sebebiyle görebilmekteyiz ki bilimsel yönetimin önemi kendini yarattığı verimlilik ve rafah ile kanıtlamıştır.
Bilimsel Yönetimin İlkeleri
Bilimsel Yönetimin İlkeleriFrederick Winslow Taylor · Çizgi Yayınları · 2018136 okunma
97 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
25 saatte okudu
Yönetim kavramı, insanlık tarihiyle aynı yaştadır. Ne var ki, yönetim alanında bilinen ilk bilimsel katkıyı Taylor yapmıştır. Mühendis olan Taylor yönetimi 4 ilke üzerinden açıklamıştır: 1-Bilimsel metod geliştirmek 2-Çalışanların bilimsel olarak seçilmesi 3-Çalışanların bilimsel olarak geliştirilmesi 4-Yönetici ve çalışanlar arasındaki yakın ve dostça işbirliği Yönetim alanında kaynak kitaplardan olan bu eseri okumak gereklidir diye düşünüyorum. Hayırlı okumalar.
Bilimsel Yönetimin İlkeleri
Bilimsel Yönetimin İlkeleriFrederick Winslow Taylor · Çizgi Kitabevi · 2003136 okunma